28 Kwietnia 2026, 11:57:26 czas Polski

Autor Wątek: ogrodzenie na klej?  (Przeczytany 2478 razy)

Offline chrissbe

ogrodzenie na klej?
« dnia: 28 Czerwca 2018, 18:13:42 czas Polski »
Witam.
Mam do Was pytanie odnośnie kleju poliuretanowego (np. Soudal 66a).
Chciałbym wykonać u siebie na działce ogrodzenie jak w załączniku. Pionowe deski w górnej części w tym projekcie wciśnięte są w wyfrezowany rowek w kantówce. Czy klej poliuretanowy nadaje się do takiego zadania? Czy lepiej kombinować i poszukać jakiegoś ukrytego montażu. Od biedy mógłbym zastosować wkręty ale po pierwsze nie będzie to wyglądało, a po drugie woda będzie miała miejsce żeby się zatrzymać.
Dolną część ogrodzenia wykonać chciałbym stosując dwie deski (nie frezowana kantówka) przyklejając je do pionowych. Tutaj miejsce klejenia miałoby znacznie gorzej, ponieważ w górnej części miejsce klejenia miałoby kontakt z wilgocią a nie bezpośrednio z wodą.

Czy uważacie, że poliuretan zdałby egzamin?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: ogrodzenie na klej?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2018, 15:26:12 czas Polski »
D4 albo poliuretan się nada.  Pamiętaj tylko, żeby otwory porobić w dolnej ramie (woda nie może tam stać). Całą ramę możesz połączyć na czopy nieprzelotowe, a sztachety nawet na kołki wstawić w ramę, byle je spozycjonować na stałe.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2018, 15:45:06 czas Polski »

Ja bym wszystko kołkował  bo sam klej to za mało -różna rozszerzalność drewna . Dolne dwie deski poziome - z fazuj .  by ściekała woda . wszystkie krawędzie zaokrąglić by  trzymał się impregnat.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2018, 16:52:59 czas Polski »
Dolna część będzie składała się z dwóch niezależnych desek więc będzie na przelot.
Górna kantówka miała mieć wyfrezowany rowek na sztachety. Gdybym miał kołkować sztachety wówczas musiałbym górną "kantówkę" wykonać z 3 deseczek i skleić.
Mam system ukryty wolfcrafta ale wydaje mi się, że nie zdałby egzaminu.
Wykonam jedno ogrodzenie na próbę i zobaczę jak to mocować.
Całość będzie z modrzewia.