06 Maja 2026, 21:44:54 czas Polski

Autor Wątek: DYMA-8, DYMB-8, DYMC-8 + przystawki  (Przeczytany 38117 razy)

Offline potworek222

Odp: DYMA-8, DYMB-8, DYMC-8 + przystawki
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2015, 20:08:48 czas Polski »
Też używam dymki 8 jest super ale chce kupić osobno strugarkę grubościówkę i frezarkę bo robię zawodowo w stolarstwie i czasu dużo zajmuje przezbrojenie. Chętnie odsprzedam moją. Poniżej link do ogłoszenia. W razie pytań dzwonić. Warto

http://olx.pl/oferta/strugarka-wyrowniarka-heblarka-grubosciowka-frezarka-dyma-8-CID628-ID8V8eZ.html

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2015, 23:09:38 czas Polski »
To, że nie przeczytałeś regulaminu forum to już pominę, ale skomentuje to ogłoszenie.
Jak chcesz sprzedać produkt używany z tak fantastycznymi zdjęciami.
Ja rouzmiem, że maszyna jest w ciągłym użyciu, ale mogłeś chociaż pozamiatać.

Jako, że wątek odświeżony to pytanie mam.
Jaka jest różnica między DYMA i DYMC?
I jak to rozpoznać poza tabliczką znamionową.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lutego 2015, 23:11:01 czas Polski »
No tak. Następny co na forum zawitał pohandlować. A dzień dobry w odpowiednim dziale to nie łaska?
No to używana sporadycznie do prac domowych czy zawodowo w stolarstwie?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lutego 2015, 07:52:31 czas Polski »
DYMA ma pionową śrubę od regulacji grubościówki. DYMC ma już zrobione przełożenie i masz kółko od czoła - łatwiejsze, bardziej komfortowe - czego nie widzę na oferowanym egzemplarzu. DYMA ma partacko zrobione mocowanie blatu odbiorczego strugarki na taki pręt - już nie pamiętam dokładnie, ale ja to wywaliłem dosyć szybko na zapięcia burtowe z blokadą, identyczne rozwiązanie jak w DYMC. DYMC ma już rozpinany napęd grubościówki - czyli chcesz strugać to odłączasz wałki grubościówki. Nie jestem pewien, ale były chyba DYMC z wałkiem na 3 noże - ale to ktoś na innym forum pisał, w DTR jest wał dwu nożowy (mam do DYMB i DYMC).

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lutego 2015, 12:15:39 czas Polski »
 To pytanie dodatkowe czy warto kupic dmyc z silnikiem 220V czy lepiej na sile? A niże da radę wymienić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lutego 2015, 12:28:04 czas Polski »
Wiadomo, jak masz gniazdo 3F to 3F - zawsze to lepiej dla instalacji i silnika jak idzie to z 3 faz. Jak masz nową instalacje to nie będzie problemu, ale jak dziadek przyoszczędził na przekrojach przewodów, a na dodatek jak masz aluminium a nie miedź to może wywalać korki.

Offline Ewelinaqq

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Października 2015, 21:34:06 czas Polski »
po pierwsze to trudno określić DYMę jako "mobilną" - waży koło 100kg więc albo jesteś drugim pudzianem, albo masz maszynę stacjonarną :) można dorobić oczywiście jakieś kółka, ale to już rzecz wtórna

Faktycznie piszac o DYMie 'mobilna' zastosowalem skrot myslowy - chodzilo mi o maszyne ktora  zmiesci sie w nieduzym warsztacie - zaaranzowanym garazu ktory co jakis czas dziele z autem. Tutaj pomysl z dorobieniem wozka aby moc w razie co przestawic gdzies pod sciane - jak najbardziej trafiony.

A wracajac do przystawek - to tutaj znowu dla mnie najwieksza zaleta jest kompaktowosc calego rozwiazania, czyli miejsca nie zajmuje mi ileś tam maszyn a jedna. Szczegolnie chodzi mi po glowie ta pilarka - bo osobna pilarka stołowa, mimo tego ze z założenia tez jest maszynką kompaktową to jednak to osobne urządzenie, co na 30m2 ma znaczenie.

Piszecie o czasach przezbrojenia. Faktycznie aby przełączyć sie ze strugarki na pilarkę aż tak dużo czasu to zajmuje?
Witam chciała bym się dowiedzieć jak podpisać czopiarke najlepiej na zdjeciu

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Października 2015, 21:42:22 czas Polski »
Wpierw zajrzyj do działu przedstaw się a potem porady się posypią, (mam nadzieję ;D)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Października 2015, 21:50:29 czas Polski »
O to to...

Offline studio tata

« Odpowiedź #24 dnia: 31 Października 2015, 21:56:24 czas Polski »
podpisz , ze jest najlepsza na swiecie i nie odsprzedasz za zadne pieniadze ;)

Offline vegelus

« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2015, 05:30:29 czas Polski »
Jak wspominałem w przywitalni (mogę już to napisać) byłem przez niecały rok właścicielem badziewia zwanego heblark-grubościówką firmy Nutool. Serwis po trzeciej naprawie stwierdził, że nie jest w stanie naprawić tego szajsu (pierwsza naprawa - wyleciał wałek ciągnący, po naprawie wróciła maszyna z ruchomymi blatami, więc wysłałem drugi raz po czym wróciła w takim samym stanie i za trzecim razem postanowili oddać kasę).

Obecnie jestem kawalerem szukającym DYMC 8 chętnej do zamieszkania w miłym warsztacie.

Jakby ktoś coś słyszał to proszę o info. Allegro, Olx przeglądam ale jak wszyscy wiedzą okazje raczej tam się nie zdarzają.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Listopada 2015, 07:43:36 czas Polski »
Może niekoniecznie na temat, ale trochę związane z DYMą - podczas budowy domu stolarze używali w zasadzie tylko tej maszyny. Zrobili schody, okiennice, balustrady na balkon. Żadne tam wymyślne, zwykłe proste. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, jak przyszedł rachunek za prąd (taryfa budowlana)... Poszedłem wyjaśniać, a pan w energetyce, jak usłyszał o DYMie, spytał "to co się pan dziwisz?" Myślę, że trzeba też zwracać uwagę na pobór prądu, żeby nie było niespodzianek....

Offline studio tata

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Listopada 2015, 08:03:34 czas Polski »
.. chyba sobie zazartowal , dyma ma silnik  2,2kW
co to ma wspolnego ???
zwykla farelka czy czajnik ma 1,5-2kW

kerry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Listopada 2015, 08:20:31 czas Polski »
Może szanowni jej nie wyłączali, bo przecież to nie ich prąd... Rachunek był naprawdę gigantyczny a raczej używali tylko tego, nie grzali... tzn. grzali w sposób inny, góralski...

Offline studio tata

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Listopada 2015, 08:27:46 czas Polski »
oj chyba cos to niemozliwe , cos musieli zakombinowac
nawet uzywania 10godz  dziennie nieustannie dzien w dzien
sobota niedziela nie da gigantycznej sumy
zreszta przy takim uzytkowaniu intensywnym 10 h na dobe rozleciala by sie ta dyma :))))