03 Maja 2026, 03:10:18 czas Polski

Autor Wątek: Podbitka drewniana - kilka pytań przed wykonaniem  (Przeczytany 5680 razy)

michals

• Gość
Podbitka drewniana - kilka pytań przed wykonaniem
« dnia: 19 Lipca 2018, 19:37:11 czas Polski »
Witam,

Przymierzam się do wykonania podbitki drewnianej w domu i stąd czytając różne źródła w Internecie mam kilka pytań. Dach wykonany z wiązarów prefabrykowanych, dwuspadowy, pełne deskowanie - płyta MFP (pióro-wpust).

1 - Odstęp od okapu do ściany to ok 70cm.
  Rozumiem iż w tym przypadku dać dodatkową listwę w połowie aby nie wykręcało desek? Deski będę kręcić na wkręty nierdzewne po 2 na jedną listwę.
2 - Jakie łaty najlepiej użyć w przypadku 3 ? 3x4cm czy 4x5cm ?
3 - Dylatacja - ile należy zostawić odstępu od ściany/okapu a deską ? Czy czymś tą szczelinę się uzupełnia ?
4 - Wentylacja. W wielu miejscach można przeczytać, że wystarczy wyciąć co 5-tą deskę pióro z 3/4 długości deski - co tu najlepiej się sprawdza?

I ostatnia kwestia - pomiędzy ścianą szczytową a kratownicą wiązarów jest szczelina ok 2cm, stosując podbitkę wyjdzą mi dziury w ścianie szczytowej. Czy w celu "zaślepienia" nierówności w ścianie szczytowej mogę do ściany przykręcić deskę, która pełnić będzie również element dedoracyjny? Czy deskę taką kręci się bezpośrednio do ściany czy też stosuje się podkładki dystansowe np. w celu wentylowania tej deski ?

Z góry dzięki wielkie za wszelkie sugestie i pomoc.
Michal

Offline komseba

Odp: Podbitka drewniana - kilka pytań przed wykonaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2018, 23:43:44 czas Polski »
Uszanuj użytkowników wpisem w dziale "przedstaw się" , wtedy i ty  zostaniesz ukontentowany odpowiedziami. :)
1.Podbitka z boazerii? Jaka grubość i szerokość?
2. Wzdłuż ściany czy  w poprzek?
3. Co z deską czołową?
I nie bardzo rozumiem ostatnią kwestię.
Zdjęcia ułatwią pomoc.

michals

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2018, 20:21:41 czas Polski »
Witam

Najmocniej przepraszam za brak kultury, że się najpierw nie przedstawiłem.

Co do podbitki to chcę ją układać w poprzek ścian, myślałem o podbitce 14x121 [mm] - chyba to taka najbardziej standardowa. Chyba, że polecacie inną. Podbitka kręcona będzie prostopadle do ściany.

Co do ścian szczytowych to widać, że nie są one idealne ponieważ były murowane dopiero po wykonaniu dachu (takie zalecenia otrzymaliśmy od firmy wykonującej wiązary). Nie są idealne bo to też ytong 48 i było trzeba ciąć ręką bo ukosy pod piłę taśmową się nie mieściły.

Podbitkę chcę przykręcić tu na łatach zlicowanych do wiązarów.

Deskę chę przykręcić do ściany szczytowej jako załatanie nierówności jak i takie eleganckie wykończenie nierówności itd...

Odstęp od ściany do deski okapowej to ok 75cm.

Z góry dzięki za pomoc.
Michał

Offline komseba

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2018, 23:37:32 czas Polski »
Jeżeli dobrze kombinuję to budynku już nie ocieplacz? Mimo to i tak ściany będziesz jakoś wykańczał, więc najpierw w szczytach wypełnij przerwy między belkami styropianem , daj klej i siatkę i masz problem rozwiązany, a i wiatr nie hula.
Na ścianach prostych może warto by te przerwy podmurować.
Na ścianach szczytowych chcesz dać łaty pomiędzy belki i boazerię w poprzek?
Na ścianach prostych będzie w poziomie czy po skosie jak belki?
Sorki że mam więcej pytań niż odpowiedzi, ale chciałbym żebyśmy się dobrze zrozumieli. :)

michals

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2018, 06:47:26 czas Polski »
Co do boazeri na szczytówkach to chę je przykręcić do dodatkowych łat, które to będą zlicowane z belkami (wiązarami).
W przypadku ściany prostej okap chcemy wykonać pod kątem 90* względem ściany.
A co do ścian to tak, nie będą już ocieplane (taka gruba ściana spełnia wszystkie wymogi energetyczne), teraz tylko będzie kładziony klej i siatka.

Muszę zobaczyć kwestię styropianu bo to jest kratownica i z tego co pamiętam to przebiega ona też przez ścianę - więc tego stryropianu było by po kilka cm tylko.

A takie rozwiązanie z deską? Widywałem już takie rozwiązania, gdzie szczyty były ładnie wykończone dodatkową deską.

Michał

Offline komseba

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2018, 11:01:43 czas Polski »
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ja piszę o wypełnieniu przestrzeni pomiędzy wiązarami w osi ścian zewnętrznych aż do deskowania, żeby zmniejszyć ubytki termiczne. Zostawić tylko szczeliny do wentylacji waty. Zakładam, że to dom parterowy z ociepleniem sufitu watą.
Co do podbitki to stosuję boazerię 19mm gr. 120 szer. jeden wkręt na łatę , 3cm od wpustu.
Materiał suchy, również łaty przesuszone, zaimpregnowane, boazerię maluję z obu stron, ostatnie malowanie po montażu.
Łaty daje 4*5.
Generalnie podbitki wykonuje po elewacji, zostawiam 3mm przerwy od ściany  jeżeli boazeria jest prostopadła do ścian.Czasami daję na styk jeżeli są kratki wentylacyjne.
Ty możesz zostawić szczelinę przy ścianie uwzględniając grubość elewacji i przy okapie nie dosuwać do blachy.
Usuwanie pióra z 3/4 to trochę dużo jak już to max połowa.
Deska maskujaca- sucha, prosta, pomalowana z obu stron, bezpośrednio do ściany.
Dodatkowa łata przy boazeri 14mm wskazana.
Jeżeli na ścianach prostych dasz podbitkę w poziomie to wydaje mi się, że trochę za nisko ci to wyjdzie w stosunku do okien nawet jeżeli będą jeszcze rolety nadstawne na oknach. Ale może mam rację i tylko mi się wydaje. ;) :)

michals

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2018, 22:21:14 czas Polski »
Jeżeli chodzi o podbitkę nad oknami to nie będziemy montować rolet, dodatkowo podbitkę chcę wykonać dopiero po wykonaniu siatki zewnętrznej. Różnica pomiędzy podbitką a oknem to ok 11cm.  Łatę myślę kręcić do ściany na kołki - w takim przypadku rozumiem zostawić dylatację aby drewno mogło swobodnie pracować natomiast tu raczej wentylacji nie będzie ponieważ z jednej i drugiej strony będzie przylegać do łaty. Co w takim przypadku stosować otwory wentylacyjne czy wycinać tak jak pisałeś ok 1/2 pióra z np. co 5-tej deski (w przypadku wycinania czy jakoś to zabezpieczać przed owadami ?).

Co do ścian szczytowych to myślałem tak jak na rysunku. Rozumiem iż deskę maskującą kręcić bezpośrednio do ściany ? Tu też z jednej i drugiej strony dałbym szczelinę ok 3mm.

W przypadku ścian prostych (nie szczytowych) mówisz aby dołożyć pomiędzy wiązary dodatkową warstwę? Jako ocieplenie chcemy zastosować celulozę.

Dzięki za pomoc.
Michał

Offline komseba

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2018, 11:53:19 czas Polski »
Jeżeli podbitkę dasz w poziomie to wizualnie obniży ona bryłę dachu. Moim zdaniem wygląda to słabo, ale to kwestia gustu. :)
Łat nie montuję na krawędziach tylko około 5cm od brzegu. Nigdy nie montuję łaty do ściany.
Otwory wentylacyjne stosuję tylko że względu na potrzebę wentylowania waty, użytej jako izolacja sufitu. Nie wiem jak to wygląda w przypadku izolacji celulozą. Może warto by zapytać firmy, która będzie ci to wykonywać.
Każdy otwór i szczelinę zabezpieczam siatką przeciw owadom.
Deskę maskującą przykręcił bym bezpośrednio do ściany.

michals

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2018, 07:11:00 czas Polski »
Czyli stelaż najlepiej wykonać w stylu jak na załączonym zdjęciu?
A co byś polecił do impregnacji/wykończenia? Standardowy Drewnochron - przemalować po 2 razy z każdej strony czy coś innego? Aby się nie łuszczyło po 2-3 latach.

Michał

Offline komseba

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2018, 22:23:08 czas Polski »
O coś takiego mi chodziło. Łatwiej się przekręca wkręty i mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia końcówki boazeria.
Do malowania na zewnątrz stosuję tylko Sigmalife. Na temat innych środków niestety się nie wypowiem.

michals

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2018, 19:35:41 czas Polski »
Wielkie dzięki za pomoc. Wszystko teraz jasne, już zaczynam przygotowywanie stelaża - po zakończeniu prac oczywiście pochwalę się efektem końcowym.

Co do przykręcania desek - to lepiej stosować wkręty nierdzewne (np. https://allegro.pl/wkrety-tarasowe-4x45-nierdzewne-c2-torx-bit-200sz-i6804826621.html) czy też wystarczą spaxy np. 4x50 ocynk T-Star - te standardowe).

Pozdrawiam,
Michał