13 Czerwca 2026, 17:07:47 czas Polski

Autor Wątek: Stolik z Topoli (zabezpieczenie, kolor i nabłyszczenie) - jaki środek wybrać?  (Przeczytany 2531 razy)

Offline tutu

Cześć,
Mam plaster z jasnej topoli, który zamierzam wykorzystać jako stolik. Efekt jaki chciałbym uzyskać to wydobycie naturalnego koloru i struktury tego drewna i nadanie połysku. Szukając informacji w sieci dowiedziałem się, że drzewo to najbardziej lubi się z bejcą, ale z lakierami już nie do końca. Nie chciałbym zmieniać koloru samego drewna, może w ostateczności delikatnie je "ściemnić". Używając też samej bejcy nie osiągnę połysku. Znalazłem też chyba rozwiązanie pośrednie jak lakierobejca, ale nie wiem czy w tym przypadku dobrze się sprawdzi. Może politura - jeśli tak to jaka?
Będę wdzięczny za każdą poradę tym bardziej, że to mój długo wyczekiwany pierwszy projekt.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2018, 16:59:27 czas Polski wysłana przez tutu »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Stolik z Topoli (zabezpieczenie, kolor i nabłyszczenie) - jaki środek wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2018, 18:58:47 czas Polski »
Bejca służy do barwienia drewna.
Potem i tak musisz drewno zabezpieczyć.

Offline komseba

Odp: Stolik z Topoli (zabezpieczenie, kolor i nabłyszczenie) - jaki środek wybrać?
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2018, 22:00:19 czas Polski »
Pobaw się z olejem. Amigorg robi teraz meble łącznie ze stołem zabezpieczonym olejem. Zobacz sobie jak to wygląda, zrób próbę i będziesz miał odpowiedź czy to je to. :)