Witaj Kamilu
Jeśli chodzi o założenie własnej działalności to nie jest tak kolorowo w naszym kraju będziesz często miał rzucane kłody pod nogi ( bardzo życzliwi ludzie, upierdliwi klienci , urzad skarbowy , zus), też jest bardzo duża konkurencja jeżeli chodzi o nasz zawód .Jeżeli bardzo chcesz mieć własną działalność musisz się uzbroić w stalowe nerwy , ale dla chcącego nic trudnego . Podam ci na swoim przykładzie jak ja zacząłem przygodę z własną działalnością. Na początku po szkole pracowałem w zakładzie który produkował schody , drzwi oraz meble biurowe , następnie w firmie która wykonywała meble tylko z płyty wiórowej ,lakierów i płyty fornirowanej. Dopiero trzeci zakład pracy mi odpowiadał chodzi o podejście szefowej do ludzi (na pierwszym miejscu jest pracownik a nie klient i pieniądze). Dopiero wtedy założyłem własną działalność pracowałem dalej u mojej szefowej wystawiałem jej faktury za zlecenia które mi powierzała do wykonania a tak że korzystałem z jej warsztatu do wykonywania własnych zleceń . Nie posiadam super zajebistych narzędzi zielonego producenta

do wykonywania mebli , na początek jeśli chcesz wykonywać kuchnie czy szafy tak jak pisałeś wystarczą ci podstawowe narzędzia takie jak :
Wkrętarka , wyrzynarka , młotowiertarka, zagłębiarka , czołg , odkurzacz , znaczniki do połączeń kołkowych ,kilka ścisków w różnych rozmiarach, poziomnice kilka długości , troszkę narzędzi ręcznych młotki itp. Może to głupio zabrzmi bo wiele osób tępi prace w garażach itp :d ale na początek wynajęcie garażu to dobry pomysł niskie koszty za wynajem a tak naprawdę to ma być miejsce gdzie będziesz składał szafki , szuflady no oczywiście troszkę miejsca musi być na składowanie materiału . Gotowy materiał możesz brać z hurtowni już pocięty i oklejony na początek dobre rozwiązanie .
Samochód wystarczy też na początku że będzie to zwykłe kombi lub coś w stylu vw sharan czy seat alhambra do przewożenia narzędzi na montaże , a na odbieranie materiału i zaworzenię mebli do klienta możesz wynajmować transport ( nie wiem jak w twojej miejscowości ale u mnie w szczecinie za transport po mieście płace 50zł lub nie całe za kurs) na początek dobre rozwiązanie z czasem wiadomo jak dobrze ci będzie szło możesz kupić własny samochód do firmy do transportowanie wyrobów i materiału oraz wynajmować hale na warsztat lub wybudować własny. Na początku niema co szaleć a do kredytów podchodzę tak samo jak ty .
Jeśli chodzi o dofinansowania na własną działalność to kiedyś pamiętam że trzeba było być bezrobotnym przez 3 miesiące i brało się udział w projektach z Uni to było najłatwiejsze rozwiązanie na dofinansowanie , nie wiem jak jest teraz .
W każdym razie życzę ci byś miał cały czas chęci i moc by pracować w zawodzie potrzebni są dobrzy fachowcy oraz omijaj ludzi któży Rzucają ci kłody pod nogi a trzymaj z tymi od których możesz brać przykład i wiele się nauczyć.
Pozdrawiam