01 Maja 2026, 09:12:47 czas Polski

Autor Wątek: Zakładanie własnej działalności  (Przeczytany 3550 razy)

Offline kamilo98

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Stolarz - czeladnik
  • View Gallery
Zakładanie własnej działalności
« dnia: 27 Sierpnia 2018, 17:00:33 czas Polski »
Witam kolegów i koleżanki (jeżeli takowe tutaj są :P ).
Mam na imię Kamil, lat za kilka dni stuknie 20 :D Skończyłem Zasadniczą Szkołę Zawodową w zawodzie stolarza. Ukończyłem wiele kursów w tym zawodzie, staże również się przytrafiły. Piszę książkę na temat stolarstwa. I mam problem.
Razem z kolegą (który skończył tę samą szkołę co ja) megaa kochamy pracę w drewnie i materiałach drewnopochodnych :D lecz niestety mieszkamy w bloku, nie posiadając żadnej działki koło domu ani nic w tym stylu. Chcemy otworzyć działalność - wytwarzać meble kuchenne i szafy pod zabudowę tylko nie wiemy jak zacząć. Z tego co ostatnio policzyliśmy potrzebujemy około 300.000 zł na rozpoczęcie biznesu - licząc z zakupem działki, postawieniem budynku i wyposażeniem warsztatu. Jak pewnie zdajecie sobie sprawę nie mamy na to pieniędzy a kredytów brać nie chcemy (Nie lubimy się zapożyczać).
Pytanie brzmi jak założyć firmę taniej ? da się uzyskać jakieś dofinansowania na działkę i budynek ? Jeżeli tak to w jaki sposób?
Dodam że chcemy działalność otwierać za około rok. Pracujemy teraz na etacie w fabryce mebli (ja praktyki miałem u prywaciarza, potrafię zrobić z drewna prawie wszystko, jeżeli chodzi o meble to nie problem) po to aby zebrać jeszcze trochę doświadczenia. Więc przez ten rok chcemy zdobyć pieniądze :/ tylko jak ?
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły prosiłbym o podzielenie się nimi :/ będziemy bardzo wdzięczni.
Pozdrawiam
Kamil
Robiąc to co kochasz, nigdy nie jesteś w pracy.

Offline robi30

Odp: Zakładanie własnej działalności
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2018, 19:04:06 czas Polski »
Zacznij od wynajęcia małego lokum z kolegą,zacznij robić meble po znajomych uruchomisz w ten sposób najlepszą reklame tzw stolarz z polecenia.bo co ci odrazu hala, park maszynowy itp jak będzie brak zleceń.

Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline amciek

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2018, 22:52:12 czas Polski »
Powiadają jaskółki, że niedobre są spółki.
Życzę Ci aby z kolega Ci się powiodło ale znam z życia kilka przypadków, że wielkie przyjaźnie kończyły się tam gdzie zaczynały pieniądze.
Jak masz umiejętności, chęci to wynajmij na początek małe pomieszczenie. Zrób jedna rzecz, druga, jak będziesz dobrym fachowcem to poczta pantoflowa będzie Twoja najlepsza reklama. Kasa sama przyjdzie z czasem zanim zdążysz się obejrzeć.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Offline komseba

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2018, 12:14:29 czas Polski »
Na kanale YouTube "Kępa marzeń" jest film dokładnie opisujący jak pozyskać dofinansowanie na założenie firmy.

Offline DominikStrat

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2018, 17:25:05 czas Polski »
Witaj Kamilu

Jeśli chodzi o założenie własnej działalności  to nie jest tak kolorowo  w naszym kraju  będziesz często miał rzucane kłody pod nogi ( bardzo życzliwi ludzie, upierdliwi klienci , urzad skarbowy , zus), też jest bardzo duża konkurencja jeżeli chodzi o nasz zawód .Jeżeli bardzo chcesz mieć własną działalność  musisz się uzbroić w stalowe nerwy , ale dla chcącego nic trudnego . Podam ci na swoim przykładzie  jak ja zacząłem przygodę z własną działalnością. Na początku po szkole  pracowałem w zakładzie który produkował schody , drzwi oraz meble biurowe , następnie w firmie  która wykonywała meble tylko z płyty wiórowej ,lakierów i płyty fornirowanej.  Dopiero trzeci zakład pracy  mi odpowiadał chodzi o podejście szefowej do ludzi (na pierwszym miejscu jest pracownik a nie klient i pieniądze). Dopiero wtedy założyłem własną działalność   pracowałem dalej u mojej szefowej wystawiałem jej faktury za zlecenia które mi powierzała do wykonania a tak że korzystałem z jej warsztatu do wykonywania  własnych zleceń . Nie posiadam super zajebistych narzędzi zielonego producenta ;D do wykonywania  mebli , na początek jeśli chcesz wykonywać kuchnie czy szafy tak jak pisałeś wystarczą ci podstawowe narzędzia takie jak :
Wkrętarka , wyrzynarka , młotowiertarka, zagłębiarka , czołg , odkurzacz , znaczniki do połączeń kołkowych ,kilka ścisków w różnych rozmiarach, poziomnice kilka długości , troszkę narzędzi ręcznych młotki itp.  Może to głupio zabrzmi bo wiele osób  tępi  prace w garażach itp :d ale na początek wynajęcie garażu to dobry pomysł niskie koszty za wynajem a tak naprawdę  to ma być miejsce gdzie będziesz składał szafki , szuflady  no oczywiście troszkę miejsca musi być na składowanie materiału . Gotowy materiał możesz brać z hurtowni  już pocięty i oklejony na początek dobre rozwiązanie .
Samochód wystarczy też na początku że będzie to zwykłe kombi lub coś w stylu vw sharan czy seat alhambra do przewożenia narzędzi na montaże , a na odbieranie materiału i zaworzenię mebli do klienta   możesz wynajmować transport ( nie wiem jak w twojej miejscowości ale u mnie w szczecinie za transport po mieście płace 50zł lub nie całe  za kurs) na początek dobre rozwiązanie z czasem  wiadomo jak dobrze ci będzie szło możesz kupić własny samochód do firmy do transportowanie wyrobów i materiału oraz wynajmować hale na warsztat lub wybudować własny. Na początku niema co szaleć a do kredytów podchodzę tak samo jak ty .

Jeśli chodzi o dofinansowania na własną działalność to kiedyś pamiętam że trzeba było być bezrobotnym przez 3 miesiące i brało się udział w projektach z Uni to było najłatwiejsze rozwiązanie na dofinansowanie , nie wiem jak jest teraz .

W każdym razie życzę ci byś miał cały czas chęci i moc by pracować w zawodzie  potrzebni są dobrzy fachowcy  oraz  omijaj ludzi któży Rzucają ci kłody pod nogi a trzymaj z tymi od których możesz brać przykład i wiele się nauczyć.

Pozdrawiam

Offline tayjkt

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudnia 2020, 09:36:31 czas Polski »
Biznes Plan - to jest pierwsze element którym musicie się zająć jak tego nie zrobicie to nie ma sensu zakładać działalności.

Zaplanujcie jakie maszyny chcecie kupić, gdzie będziecie kupować materiał i w jakiej cenie oraz gdzie można wynająć budynek/garaż do pracy.
Jak będziecie mieć koszty to warto dodać do nich jakieś 3-5% inflacji ile będzie kosztować ten zakup w przyszłym roku.

Jak znacie już koszt założenia działalności to spisujecie z kolegą umowę na jakiej zasadzie będziecie prowadzić działalność, kto ile wkłada pieniędzy na kapitał początkowy i najważniejsze jakie są warunki rozwiązania waszej współpracy i dokładna rozpiska jaka maszyna komu przysługuje w przypadku zaprzestania współpracy. Bez tego elementu nie ma opcji o zakładaniu spółki, dziś możecie być najlepszymi kolegami, ale jutro bywa różnie. Jak będziecie mieć dokładnie rozpisane co dla kogo to w przypadku kłótni  każdy będzie mógł rozejść się we własną stronę, ze swoim sprzętem bez wielomiesięcznej batalii o sprzęt.

Nie głupim rozwiązaniem będzie założenie 2 działalności przez każdego z was i wyciągnięcia z funduszów UE podwójnie pieniędzy. Możecie później założyć Sp. z o.o. z waszych firm i wypłaty dostawać jako faktury na własną działalność, dużo tutaj fajnych możliwości jest w prowadzeniu działalności i nie bójcie się spółek, a zwłaszcza nie słuchajcie się jaskółek i innych osób które mówią, że spółki to zło, bo na spółkach można bardzo dobrze wyjść.

Jest też kwestia księgowości, możecie sami się rozliczać - co wbrew pozorom nie jest trudne i rocznie to będzie koszt 100-200 zł za program księgowy, lub zatrudnienie księgowej tutaj ceny są różne musicie zorientować się.

Policzcie też ile możecie oszczędzać miesięcznie i czy jest to realnie możliwe.

Ja nie mam wykształcenia stolarskiego, nie mam działalności i tak na prawdę nie robię prawie nic w drewnie. Od 1,5 roku uczę się z internetu i z książek.  Staram się rocznie kupować 2 maszyny, cały czas pracuję w firmie która nie jest powiązana z drewnem, w maju kończy mi się umowa i wtedy prawdopodobnie czeka mnie założenie własnej działalności. Jak będzie nie wiem, ale jak skończy się założeniem własnej działalności to będę mógł więcej podpowiedzieć jak do tego podejść.

Offline mario78

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Grudnia 2020, 11:57:54 czas Polski »
Biznes plan.... maszyny.... działka.... warsztat. ... Możecie  mieć to wszystko,piękny warsztat,super maszyny.. Po założeniu  działalności na początku nie jest tak różowo  ;) Renoma panowie ;) Nie ma co marzyć o zyskach jakie ma sasiad za rogiem który prowadzi działalność  juz jakiś czas i zlecenia mu lecą jedno za drugim z polecenia... Zus nie bedzie czekał  na składki.Takie marzycielskie z wielką pompą  podejście  może Was wpędzić w kłopoty.... Nie wiem czy już  coś robiliscie po "znajomych" żeby pokazać ze potrafię zrobić tak dobrze jak sasiad za rogiem ktory tą  działalnosc prowadzi od dluzszego czasu.  Usługa to nie sklep z towarem gdzie otwierasz i wystarczy zapełnić  półki. ..;) Co do założenia działalnosci jednocześnie  przez Was obu to teź nie mądry pomysł. Lepiej niech zalozy jeden z Was,weźmie  dofinansowanie i utrzyma działalność a później następny z Was. Są też  pieniążki  na procownika i stworzenie stanowiska pracy,ja bym w ten sposób  do tego podszedł.Raz jeden z Was szefem a drugi pracownikiem i zamiana;)

Offline tayjkt

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:33:12 czas Polski »
Zawsze można jeszcze pracować na pół etatu i trzeba sobie założyć, że biznes rośnie wraz z upływem lat. Jednak w biznes planie robi się też pesymistyczny wariant i planuje się co będzie się robić w kryzysowej sytuacji.
Warto przede wszystkim nie poddawać się i jak nawet biznes padnie to można założyć kolejny.