22 Kwietnia 2026, 04:55:41 czas Polski

Autor Wątek: JULA - promocje  (Przeczytany 135011 razy)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: JULA - promocje
« Odpowiedź #405 dnia: 22 Grudnia 2017, 16:15:06 czas Polski »
Matthias to sknera, nie sugerowalbym sie akurat jego doborem narzedzi :)

Offline wrosolowski

« Odpowiedź #406 dnia: 22 Grudnia 2017, 18:56:09 czas Polski »
 z tymi bateriami to nie ma co przesadzać jeśli chodzi o ich awaryjność/zużywalność.  Ostatnio naprawiałem dwie sztuki z Lidlowskich urządzeń ogrodniczych (Florabest) i zakup baterii 18650 (a na 99,99% takie tam są w środku) z dostawą kosztował mnie 30 PLN, 15 minut roboty z lutowaniem i baterie jak nowe.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: 22 Grudnia 2017, 20:00:19 czas Polski »
...wszystko ładnie, pięknie jak potrafisz i masz pojęcie o lutowaniu ogniw. W innym przypadku możesz uszkodzić ogniwa lub zaszkodzić swojemu zdrowiu (używając stężonego kwasu solnego) :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #408 dnia: 22 Grudnia 2017, 20:49:38 czas Polski »
O to może kolega podpowie jak lutował bo też mam baterie do wymiany ogniw.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: 22 Grudnia 2017, 21:19:23 czas Polski »
Same ogniwa mają powierzchnię bardzo trudną do lutowania. Najprostszym domowym sposobem jest posmarowanie powierzchni kwasem solnym (np. patyczkiem do czyszczenia ucha) miejsca lutowania po czym naniesienie punktowe roztopionej cyny. Po tej operacji możliwe jest dolutowanie przewodu. Idealnym sposobem jest zgrzewanie blaszek. Podczas smarowania kwasem jak i podczas lutowania należy wykazać się ostrożnością oraz zabezpieczyć przed wdychaniem szkodliwych oparów podczas lutowania (opary kwasu solnego). Ogniwa nie lubią podrzewania dlatego też lutowanie (samo przyłożenie lutownicy do ogniwa) należy ograniczyć do minimum...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #410 dnia: 22 Grudnia 2017, 21:25:58 czas Polski »
Tak, teorię znam. Zastanawiałem się tylko czy istnieje jakiś pewny sposób by dobrze polutować i ogniwa nie przegrzać jednocześnie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: 22 Grudnia 2017, 21:52:37 czas Polski »
Z kwasem i punktowym lutowaniem będzie ok. Ja akurat mam stację lutowniczą Weller. Trzeba po prostu szybko i sprawnie nanieść trochę cyny i będzie ok. Możesz poćwiczyć na starych ogniwach :). jak to zrobisz to później pobielony przewód przylutuj równie szybko do ogniwa i ok.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: 22 Grudnia 2017, 22:01:23 czas Polski »
Ja mam hotair 968 to może też da radę :) thx!

Offline wrosolowski

« Odpowiedź #413 dnia: 23 Grudnia 2017, 09:56:14 czas Polski »
Tak, teorię znam. Zastanawiałem się tylko czy istnieje jakiś pewny sposób by dobrze polutować i ogniwa nie przegrzać jednocześnie.

Lutowałem bez kwasu. Najważniejsze w lutowaniu ogniw to lutownica - koniecznie kolbowa z dużym (grubym) grotem - aby dobrze trzymała ciepło. Oczywiście kalafonia, odrobina papieru ściernego zeby lekko "odgładzić" powierzchnie i tyle. Sam najpierw się naczytałem w necie i naoglądałem na youtube jakie to niby jest skomplikowane i trudne - a finalnie poszło jak z płatka. Jeśli lutownica jest z grubym grotem to dosłownie kilka sekund i zlutowane, bateria lekko ciepława się robi jedynie i to tylko w punkcie lutowania.

I mozna jeszcze na allegro kupić baterie (troche drożej) z gotowymi "przyspawanymi" blaszkami i/lub gotowe pakiety wg potrzeb. Niezależnie czy samemu zalutujesz czy kupić zrobiony pakiet te baterie i tak są relatywnie tanie i łatwe w naprawie. Zdecydowanie trudniej wg mnie jest naprawić zepsutą wkrętarkę po awarii mechanicznej niż samą baterie.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2017, 09:59:24 czas Polski wysłana przez wrosolowski »

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Koko dżambo i do przodu..
  • View Gallery
« Odpowiedź #414 dnia: 23 Grudnia 2017, 10:27:03 czas Polski »
Nie udało mi się wyrwać wkrętarki - był spęd jak po karpia w lidlu  :D
Niestety zawodnicy brali po 2-3 sztuki i lecieli do kasy nie mając karty klubowej i wypisywali przed kasą..
Akcja na tyle zorganizowana, że po 2-3 osoby w grupie :D

Ze strony Juli bardzo spoko bo na oko było 20 sztuk. Sama obsługa sklepu stała jak wryta i nie wierzyła w to co się wydarzyło w 45 sekund od podniesienia bramy..

kwita

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: 23 Grudnia 2017, 10:56:08 czas Polski »
. Jeśli lutownica jest z grubym grotem to dosłownie kilka sekund i zlutowane, bateria lekko ciepława się robi jedynie i to tylko w punkcie lutowania.
Bez urazy ;) ale z wykształcenia jestem elektronikiem. Napisz to samo na forum elektronicznym, myślę, że nikt nie zostawi na Tobie suchej nitki. Kilka sekund? Każda sekunda takiej temperatury dla ogniwa to zabójstwo. Miałeś szczęście że w ogóle działają, a jak działają to nie będzie to tak długo jak zakładał producent. Wszyscy producenci sprzętu gdzie używana jest bateria nie śpią po nocach jak zrobić by ładowanie baterii nie podgrzewało ogniw a Ty lutujesz lutownicą kolbową... To nie rynna ;D.
Tak się wydaje że jest lekko ciepła, a wewnątrz zachodzą procesy które w wielu przypadkach są nieodwracalne.
Tak samo jak ludzie męczą się z lutowaniem taśm led cyną z kalafonią. Wystarczy że do lutowania użyje się pasty i wszystko lutuje się na dotyk... najpierw lekko zabielić a później już ułamek sekundy i przylutowane. Nie powstają zimne luty i "trzyma"

Offline Photon

« Odpowiedź #416 dnia: 23 Grudnia 2017, 11:06:03 czas Polski »
Wkrętarka kupiona. Było ok. 15-20 sztuk. rozeszły się w ciągu dosłownie 5s. Tłum ludzi (a właściwie to facetów, poza 2 Paniami) wszyscy po wkrętarki. Sprzedawali po 1 szt./ osobę. Tłum był o 8.00 a 15 min. później Jula była pusta.  :P :D

Offline wrosolowski

« Odpowiedź #417 dnia: 23 Grudnia 2017, 13:49:26 czas Polski »
Bez urazy ;) ale z wykształcenia jestem elektronikiem. Napisz to samo na forum elektronicznym, myślę, że nikt nie zostawi na Tobie suchej nitki. Kilka sekund? Każda sekunda takiej temperatury dla ogniwa to zabójstwo. Miałeś szczęście że w ogóle działają, a jak działają to nie będzie to tak długo jak zakładał producent. Wszyscy producenci sprzętu gdzie używana jest bateria nie śpią po nocach jak zrobić by ładowanie baterii nie podgrzewało ogniw a Ty lutujesz lutownicą kolbową... To nie rynna ;D.
Tak się wydaje że jest lekko ciepła, a wewnątrz zachodzą procesy które w wielu przypadkach są nieodwracalne.
Tak samo jak ludzie męczą się z lutowaniem taśm led cyną z kalafonią. Wystarczy że do lutowania użyje się pasty i wszystko lutuje się na dotyk... najpierw lekko zabielić a później już ułamek sekundy i przylutowane. Nie powstają zimne luty i "trzyma"

nie bede polemizował - jednak moje dotychczasowe doświadczenie z kilkunastoma bateriami i powerbankami pokazuje mi że takie działanie jak zaproponowałem się sprawdza, baterie działają, lądują się a urządzenia robią swoją robotę. Zapewne lepiej jest łączyć blaszkami baterie, jednak nie mam odpowiednich narzędzi do tego, a skoro "moja chałupnicza" metoda daje mi efekt to czemu nie... :)

Życzę Wesołych Świąt i niepsujących się baterii :)

Offline Photon

« Odpowiedź #418 dnia: 23 Grudnia 2017, 14:27:43 czas Polski »
Zwracam uwagę, że ogniwa stosowane w elektronarzędziach mają inne parametry niż np. popularne 18650 stosowane w akumulatorach laptopów. Trzeba na to uważać przy wymianie i kupować tylko te projektowane do elektronarzędzi!

Offline MiKo

« Odpowiedź #419 dnia: 23 Grudnia 2017, 21:56:24 czas Polski »
Wystarczy kupić i użyć nowe ogniwa wysokoprądowe dające prąd rozładowania  20A. Często bywa, że padnie jedna para ogniw w całym pakiecie i to jest przyczyną utraty pojemności całego aku. Z laptopów też dają radę ale z racji na niski amperaż na wyjściu wkrętarka będzie słabsza.