28 Kwietnia 2026, 07:15:33 czas Polski

Autor Wątek: Warsztatowe rewolucje.  (Przeczytany 12827 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Warsztatowe rewolucje.
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lutego 2019, 09:10:28 czas Polski »
Ostro idzie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lutego 2019, 21:40:52 czas Polski »
Cześć.
Stanowisko frezowania prawie gotowe, zostało do zrobienia kilka drobiazgów: przyłącze węża do odkurzacza, zaczepy blatu do prowadnic pilarki, trochę malowania. Frezarkę wraz z podnośnikiem można wychylić pod kątem 45 stopni, dzięki czemu zwykłymi frezami można frezować wymyślne rowki.
Zrobiłem pięć wkładek pod różne frezy, w tym jedną do maksymalnego wychylenia. Do włączania i wyłączania mam moduł z wyłącznikiem zanikowym elektromagnetycznym i elektronicznym regulatorem prędkości obrotowej.
Blat z frezarką będą przechowywane na uchwytach na ścianie, nad grubościówką.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2019, 21:43:35 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Lutego 2019, 21:28:41 czas Polski »
Cześć.
Modernizacji ciąg dalszy:
- stanowisko frezarskie wyposażyłem w przyłącze dla węża fi 50 mm odciągu oraz blat w zaczepy stabilizujące z prowadnicami zębatymi pilarki.
- wymieniłem lampę stanowiskową nad tokarką. Zamiast reflektora halogenowego 100 W zastosowałem panel LED 16 W,
- zamontowałem podnośnik elektryczny 500 W/ 125 kg  - będzie pomocny przy zdejmowaniu i podwieszaniu filtra warsztatowego, a także podnoszenia cięższych elementów i materiałów - mam lekarskie zalecenie unikania dźwigania ciężarów,
- skróciłem obudowę filtra warsztatowego o 170 mm.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2019, 21:31:46 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline MarekET

« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lutego 2019, 22:14:10 czas Polski »
Trzecie zdjęcie od dołu widzę nawet sprzęt do unoszenia się w powietrzu :)))))
Fajnie to wygląda i fajnie mieć gdzieś takie lokum najlepiej w miejscu gdzie się mieszka :) ))

Marek .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Lutego 2019, 20:07:39 czas Polski »
Cześć
Kolejna modernizacja dotyczy dużego cyklonu. Już ponad rok temu zabierałem się do jego modernizacji - skończyło się na tym, że zniszczyłem drewniany wirnik podczas jego "odchudzania" i lepszego wyważenia przy pomocy tokarki. Potem korzystałem z wentylatora PROMA OPM 150 zabudowanym bezpośrednio na cyklonie - nawet dobrze obie radził. Teraz wróciłem do tematu. Modernizacja polegać będzie na przebudowie wentylatora z zastosowaniem zakupionego wirnika metalowego o średnicy 300 mm. Ponieważ wirnik jest niższy, zwęziłem  wysokość obudowy o 30 mm. Pokrywę do której przykręcony jest silnik wyciąłem z blachy 3 mm, uszczelniłem połączenia silnika z pokrywą i pokrywy z obudową samoprzylepną, elastyczną uszczelką do okien. wykonałem kilka testów jeszcze przed montażem. Silnik jest trójfazowy i wentylator pracuje ciszej niż PROMA z wirnikiem 155 mm i silnikiem komutatorowym.
Dmuchawę zamierzam przykręcić bezpośrednio do cyklonu. Kolejną zmianą jest to, że zdejmę cyklon ze ściany i umieszczę całość na stojaku ( w trakcie wykonywania) - ponieważ poprzez ściany praca cyklonu rezonowała w całym domu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Lutego 2019, 01:11:15 czas Polski »
Cześć
Wirnik wentylatora jest zabezpieczony przed spadnięciem z wału silnika śrubą hartowaną M6 wkręconą i wklejoną od czoła wału oraz śrubą wkręconą z boku tulei (widać otwór na zdjęciu).
Cyklon przykręcony jest do stojaka z wykorzystaniem tulej stalowo gumowych ( od Poloneza i "malucha", samochodów, które bardzo dawno kiedyś posiadałem). Tuleje mają wytłumić drgania i wibracje podczas pracy wentylatora).
Stojak w podstawie ma podwójne ścianki pomiędzy które włożę obciążenie (płytki ceramiczne)  - stojak jest smukły i bez dociążenia podstawy środek ciężkości byłby za wysoko.
Stojak w podstawie ma gumowe nóżki.

Offline zarekl

« Odpowiedź #36 dnia: 23 Lutego 2019, 07:44:37 czas Polski »
Czy od spidu wenylatora na wlocie powietrza masz kawałek rury? Jeśli tak to jaki długi w stosunku do pozostałych wymiarów?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lutego 2019, 09:58:11 czas Polski »
Tak, rura fi 100 mm jest częścią cylindrycznej części cyklonu. Wystaje 15 mm powyżej górnego kołnierza ( ta część wchodzi w otwór wentylatora, natomiast do wewnątrz cyklonu wchodzi na 220 mm, czyli do kołnierza - musi być poniżej wlotu części ssawnej, wtedy wytwarza się właściwy, wirujący strumień powietrza z trocinami.
Króciec ssawny powinien być lekko skośny w dół aby od razu nadawać spiralny kształt strumieniowi powietrza z trocinami ( u mnie ten skos jest za mały). W części cylindrycznej cyklonu powinna być też zamontowana spirala z blachy - wtedy cyklon jest sprawniejszy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Marca 2019, 20:46:02 czas Polski »
Cześć
Odpylacz/cyklon w zasadzie jest gotowy i po próbach. Zamierzam jeszcze wymienić zbiornik na większy. Także worek wymienię na filtr kasetowy. Prawdziwe próby przejdzie, jak będę strugał tarcicę  - na razie takiej nie mam. Pracuje dużo ciszej niż poprzednia wersja, a przede wszystkim drgania nie przenoszą się na ściany.
Przygotuję jeszcze foto-podsumowanie, jak było i jak jest obecnie.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2019, 20:49:44 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Marca 2019, 15:16:58 czas Polski »
Cześć.
Podsumowanie wątku:
"Rewolucja..." polegała na wymianie lub przebudowie podstawowego wyposażenia warsztatu. Wymieniłem też część elektronarzędzi i akcesoriów na tzw. firmowe.
 - stół warsztatowy dostał nowy blat, dwa imadła + stolik na blat oraz szafki.
- frezarka podstolikowa stałą się oddzielnym zestawem montowanym na prowadnicach pilarki,
- zamiast SAM-a na nowej szafce pojawiła się firmowa tokarka do drewna + ostrzarka + akcesoria,
- drewniany Pantorouter SAM zastąpiony został "wypasionym" Hybrid Pantorouterem metalowym,
- 14 calowa pilarka taśmowa z drewna zastąpiona została firmową Hammer N4400,
- w miejsce sprężarki SAM pojawił się Cormak, przebudowałem też instalację.
- wyciąg 125 kg ma ulżyć mojemu kręgosłupowi,
- przebudowałem też odciąg główny - cyklon. Ma teraz metalowy wirnik i stojak,
- filtr warsztatowy uległ skróceniu - zlikwidowałem komorę filtrów na wylocie,
- pojawiły się nowe oprawy oświetleniowe - LED-y zastąpiły oświetlenie tradycyjne.
Wszystkie prace opisałem we wcześniejszych wpisach w tym wątku.

« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2019, 15:20:29 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Marca 2019, 17:17:52 czas Polski »
No sporo pracy miałeś, nie ma co... :) No to teraz czekamy na kolejne realizacje z Twojego "nowego" warsztatu!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek