01 Maja 2026, 05:41:13 czas Polski

Autor Wątek: Listwa prowadząca jak długą kupić ?  (Przeczytany 2923 razy)

Offline lgorek

Listwa prowadząca jak długą kupić ?
« dnia: 06 Października 2018, 09:46:12 czas Polski »
Witam,

W najbliższym czasie chciałbym nabyć zagłębiarkę Makita DSP600, jednak pytanie moje nie dotyczy zagłębiarki a listwy prowadzącej. Chodzi dokładnie o jej długość jaka będzie uniwersalna ? Do wyboru są 3 wersje 1,4m (250zł), 1,9m (450zł), 3,0m (650zł). Zagłębiarka będzie używana do cięcia płyt meblowych, sklejki,  płyty stolarskiej. Długość maksymalnie będzie to 2,5m, jednak w większości przypadków będą krótsze kawałki. Dlatego 3,0m listwę odrzucam od początku, i zostają te dwie.

Pytanie do osób które mają listwe krótszą niż materiał cięcia czy bez problemu da się ustawić aby linia była prosta ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Listwa prowadząca jak długą kupić ?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2018, 10:04:43 czas Polski »
1400 może być za krótka do cięcia arkuszy sklejki. Arkusze często mają wymiary 1525 x 1525 mm.
Ja mam 1400 mm i muszę dokładać prowadnicę 700 mm. Z kolei tarcica ma długość 2,5 -3,2 m - często przydała by mi się prowadnica 3 m do rozcinania/brzegowania wzdłuż deski.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2018, 11:42:48 czas Polski »
Przy mojej Woodstar miałem listwę 1,4m i często była mi trochę nieporęczna.
Przy zakupie nowej piły zdecydowałem się na 3,0m listwę Youtool i podzieliłem ją na 1,0m i 2,0m.
Na razie tylko raz musiałem łączyć i muszę powiedzieć, że jeśli częściej bym potrzebował takiej 2,5m, lub 3,0m to chyba bym raczej kupił dodatkową. 
Youtool ma tylko jeden rowek, w który można włożyć łącznik, może dlatego mnie to nie przekonuje.
Z tego co widziałem na filmach, to nowa listwa Mafell (Bosch) ma dużo lepszy łącznik i łączenie wygląda na wygodniejsze. Przy takiej szynie może nie czuł bym potrzeby na dodatkową szynę, ale cena też gra pewną rolę.

Offline lgorek

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2018, 11:48:53 czas Polski »
Też myślałem nad tym aby kupić 3m i przeciąć na 1m oraz 2m odcinek. Ale cena robi swoje i dlatego wole dopytać kogoś kto pracuje z tymi listwami.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2018, 12:01:37 czas Polski »
No właśnie, ta cena. Dlatego zdecydowałem się na ten Youtool   (www.youtool.de)
A ty na razie myślałeś o listwie Makity, czy porównywałeś też ceny innych?

Offline lgorek

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2018, 12:52:20 czas Polski »
Ogólnie to ceny tych głównych producentów nie różnią się między sobą zbytnio. Dodatkowo jak dobrze czytałem to Makita ma ten taki ząbek przez co nie wypadnie nam z prowadnicy. Jak się mylę proszę o poprawę.

Co do Youtool to teraz widzę pierwszy raz, ceny na stronie co podałeś:
80cm - 42,00€ - 180zł +/-
100cm - 44,00€ - 190zł +/-
140cm - 49,50€ - 210zł +/-
263cm - 86,00€ - 370zł +/-
300cm - 98,00€ - 420zł +/-
500cm - 195,00€  - 835zł +/-

Jest trochę taniej ale nie ma kolosalnej różnicy zakładając że Makita 140cm kosztuje już od 235zł to różnica jest znikoma. Jednak już przy 300cm jest to już 200zł czyli trochę można zaoszczędzić. 

W ostateczności kupie 140cm od Makity a dłuższe zrobię sam dokładnie na wzór.

Offline Thodd

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Października 2018, 09:14:42 czas Polski »
Z mojego doświadczenia: najczęściej używam listwy 140 cm
Arkusz sklejki czy OSB ma zwykle szerokość 125 cm
Poza tym jest wygodna w manewrowaniu.
Do długich cięć wziąłbym dodatkowo 263 cm lub 300 cm plus łączniki
Rozetniesz tym arkusz sklejki po długości (250 cm) a jak połączysz dwie listwy będziesz mógł brzegować dłuższe deski

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Października 2018, 10:07:26 czas Polski »
Powiem Wam jakie są "jaja" z zakupem >3m.

Upolowałem sobie kiedyś na aukcji, ale... żaden kurier nie chciał tego zabrać :) Po udaniu się do spedycji gabarytów koszty były większe niż listwa (kilka setek).
Sprzedający jechał w trasę i przez Jarocin przejechał :) zabrał mi ją i mam do dziś.

3m - używałem bardzo często: brzegowanie desek, rozcinanie płyt. Zdecydowanie dobre zakup to był :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Października 2018, 10:28:14 czas Polski »
Ja mam kilka 1.4m i jedną 3m.
Starcza, ale przydały by się 0.8m i 2m.

Offline lgorek

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Października 2018, 14:58:52 czas Polski »
Chyba kupię tą 1,4m a później zobaczymy, czy potrzeba mi dłużeszej, a jak tak to jak długiej.

Jarek - sam ostatnio chciałem kupić listwę do szafy przesuwnej, bo nikt jej nie miał w okolicy jakie moje zaskoczenie było że koszt listy to 30zł a przesyłka 80zł z uwagi że to niestandardowy rozmiar. Też miała 3m, ale producent zgodził się przeciąć i wysyłka wyszła w normalnych pieniądzach.