29 Kwietnia 2026, 02:15:08 czas Polski

Autor Wątek: Namiastka DADO  (Przeczytany 3347 razy)

Offline andrzejn

Namiastka DADO
« dnia: 16 Października 2018, 11:00:38 czas Polski »
Chciałbym do pilarki Bosch GTS 10XC zamontować dwie lub trzy tarcze 254 x 30 x 2,6, tak by móc sprawniej wykonywać wpusty. W związku z tym mam pytania:
1. czy jest to bezpieczne?
2. czy maszyna nie zostanie uszkodzona?
3. czy brak przekładek między tarczami (tak jak jest w oryginalnym DADO) nie wpłynie negatywnie na pracę?
Chciałem kupić jedną tarczę rowkującą, ale nie znalazłem odpowiedniej średnicy.
Będę wdzięczny za pomoc.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Namiastka DADO
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2018, 12:35:52 czas Polski »
To jest niebezpieczne.
Zarówno dla ciebie jak i maszyny.

Offline andrzejn

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2018, 20:29:33 czas Polski »
Dziękuję.
 A czy mógłbyś doprecyzować cóż takowego może się wydarzyć. Pytam, bowiem moje doświadczenie jest jeszcze znikome.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2018, 21:08:27 czas Polski »

Zakładanie kilku przypadkowych tarcz na jedno wrzeciono, to igranie ze śmiercią, a w najlepszym wypadku z uszkodzeniem maszyny.
Oczywiście może się znaleźć niedoszły kamikadze, który napisze: "robiłem tak nie raz i nic się nie stało". Widocznie śmierć była na urlopie. ;)
O ile jedna tarcza z małym biciem nie będzie miała znaczenia, to kilka spowoduje, że bicie się spotęguje. Szybsze zużycie łożysk murowane.
Kilka pił, to również większe obciążenie silnika. Realna szansa na jego spalenie.
No i najważniejsza i najbardziej niebezpieczna rzecz: jedna tarcza - dzięki nacięciom, jest w stanie odprowadzić ciepło, które powstaje w czasie piłowania. Gdy założysz 3, to ta w środku będzie gorąca. To może doprowadzić do jej wykrzywienia lub pęknięcia. Oczywiście gorąca tarcza środkowa będzie działać niekorzystnie na tarcze zewnętrzne, które też mogą ulec uszkodzeniu.
Tyle teoria. Zrobisz jak zechcesz. Może nawet uda się i będziesz polecać takie rozwiązanie.

Reasumując...
Kto drogę skraca do domu nie wraca.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2018, 00:48:45 czas Polski »
No i pozamiatane.

Offline antałek

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2018, 05:52:27 czas Polski »
Nie namawiam, ale DADO jest dużo mniejszej średnicy niż optymalna tarcza. Można by było pomyśleć o średnicy np 100-130mm max. Tym bardziej że wpustów nie robi się głębokich np na 50mm.Ja swego czasu do wpustów zakładałem frez do metalu o średnicy 120 mm i szerokości 22mm.Obroty ok 4500/min.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2018, 07:11:53 czas Polski »
Jeśli piła jest przystosowana do pracy z Dado, to trzeba po prostu kupić dado i tyle (ceny zaczynają się od 760PLN).
Można ew. kupić szerszą tarczę (są takie 120mm z Globusa i 150mm/180mm z CMT do 6mm szerokości - ceny poniżej 200pln).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2018, 07:58:54 czas Polski »
Z dostępnych na rynku pilarek, chyba tylko DW 7491 jest przystosowana do instalowania DADO. Do niej dedykowane jest DADO 8" + wkładka.
W Twoim przypadku pozostają tylko tarcze do rowkowania - tak jak kolega pisał są f-my Globus, albo te do metalu o ile wejdą na wrzeciono.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2018, 08:39:44 czas Polski »
Do mojej poprzedniej pilarki zakładałem regulowany frez z nożykami nacinającymi. Pilarka była do tego przystosowana. Ale to był normalny frez na trzpień 30mm. Teraz tego nie mam i jedyne wyjście to listwa i frezarka z frezem palcowym ;/
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline andrzejn

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2018, 11:36:28 czas Polski »
Bardzo wszystkim dziękuję.
Mam już pełen obraz rzeczywistości. Oczywiście nie będę próbował. Po to pytałem, by nie robić głupot.
Z tarczą rowkującą jest ten problem, że ma znacznie mniejszą średnicę, a to wymaga demontażu klina. Wprawdzie w GTS 10XC można opuścić klin poniżej górnej krawędzi tarczy, ale tylko w przypadku dedykowanej tarczy o średnicy 254 mm.

Offline andrzejn

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2018, 12:29:15 czas Polski »
Znalazłem coś takowego: https://sklepmardrew.pl/1374-faba-frez-pilkowy-pi-402t-150x6-0-4-0-30-z-36-gm-.html
Frez ten jest przeznaczony do materiałów drewnopochodnych. Czy użycie go do litego drewna będzie miało wpływ na jakość cięcia?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2018, 23:09:13 czas Polski »
Klin przy rowkowaniu nie jest Ci potrzebny, możesz robić to bez klina.