21 Kwietnia 2026, 13:56:46 czas Polski

Autor Wątek: Ogrzewanie domu  (Przeczytany 12424 razy)

Offline kszot

Ogrzewanie domu
« dnia: 25 Października 2018, 15:29:58 czas Polski »
W jaki sposób ogrzewacie swoje domy?? Macie jakieś ekologiczne rozwiązania takie jak np pompa ciepła??

Offline wiech50

Odp: Ogrzewanie domu
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2018, 08:59:11 czas Polski »
Ekologiczne to piec żeliwny camino i obecnie takie przepalanie po południu (po powrocie z pracy) drewnem pozyskanym na posesji. Jak zrobi się chłodniej, to przełączę na kocioł gazowy Beretta (ma już kilka latek i myślę o czymś zamiennym - może kondensacyjny a może pompa ciepła powietrze-woda). Chciałbym usunąć przy okazji piecyki łazienkowe i postawić jakiś zasobnik na ciepłą wodę.
Wiesiek

Offline kszot

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2018, 21:07:01 czas Polski »
Ekologiczne to piec żeliwny camino i obecnie takie przepalanie po południu (po powrocie z pracy) drewnem pozyskanym na posesji. Jak zrobi się chłodniej, to przełączę na kocioł gazowy Beretta (ma już kilka latek i myślę o czymś zamiennym - może kondensacyjny a może pompa ciepła powietrze-woda). Chciałbym usunąć przy okazji piecyki łazienkowe i postawić jakiś zasobnik na ciepłą wodę.

a jakiego producenta pompę rozważasz?? Masz już porównanie kosztów?

Offline wiech50

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2018, 14:07:59 czas Polski »
Chwilowo to tylko "postulaty". Chciałbym coś zrobić, ale obecnie szykuję się na operację kręgosłupa (za 3 tygodnie) i zupełnie nie wiem, kiedy zrobię jakiś remont w domu.
Wiesiek

Offline yetix

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2019, 08:58:26 czas Polski »

Offline Mar_jusz

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2019, 20:14:42 czas Polski »
Pompy ciepła to nadal droga inwestycja.

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2019, 09:03:33 czas Polski »
Droga, ale ekologiczna. Czasem takie rzeczy są warte swojej ceny
Rękami do gwiazd

Offline zarekl

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2019, 09:40:57 czas Polski »
Z tą ekologią to bym się nie zapędzał, kiedy prąd jest z węgla.

Offline robertwuttkowski

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2019, 22:56:15 czas Polski »
Tez myslalem o pompie ciepla nawet mocno. Ale koszt dla mojego domu to okolo 60 tysiecy. Za 14tysiecy mam piec na pellet i za reszte 40 ton peletu na 20 lat

Offline robbi

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2019, 23:13:50 czas Polski »
A próbował ktoś uzyskać jakieś dofinansowanie ? Wiem ze jest program czyste powietrze czy jakoś tak.  Ja chętnie zamieniłbym kopciucha na coś eko.

Offline AdamPiotr22

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2019, 15:02:11 czas Polski »
Są te dofinansowania, ale papierologii z tym od groma. Teść ostatnio załatwiał, bo też wymieniał piec. U siebie mam pompę ciepła, tyle, że ja mam nowy dom, to się nawet nie pchałem w stare piece.
[regulamin!!!]

Offline blazejdun

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Października 2019, 13:46:09 czas Polski »
hejka

Offline mar33cki

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Października 2019, 14:31:01 czas Polski »
Próbowałem przejść Czyste Powietrze, ale jak masz przychód powyżej 1600/os, to jedyne na co możesz liczyć to niższe oprocentowanie kredytu w BOŚiu. Nie pamiętam dokładnie, ale coś około 2,5% zamiast 4,3%, jeśli kredyt powyżej 3 lat. Dla krótszych jest niższe.

Od tego roku inwestycję można odliczyć w PIT. Oprócz tego niektóre gminy coś dofinansowują. Moja daje 5tysi, ale są i takie gdzie dostaniesz do 85% kosztów. Wnioski przyjmują na początku roku i wypłacają w ramach posiadanych środków.

Offline emillo

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Października 2019, 09:08:27 czas Polski »
Słyszałem, że Unia Europejska nie będzie już dofinansowywać kotłów na węgiel jeszcze trochę to zabiorą się za kotły na drewno a w rezultacie zostanie gaz albo pompa ciepła.

Offline robbi

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Października 2019, 18:01:06 czas Polski »
Mieszkam na wsi. Otworzyć okno wieczorem to trzeba być samobójcą :( . Jestem za tym by skończyć z paliwem stałym ale wsparcie państwa by się przydało.  Sąsiad dobija jakiegoś miałowca . Dym jak z elektrowni węglowej ale nie zrezygnuje z takiego palenia bo nie stać go na nic innego .