14 Czerwca 2026, 15:49:45 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzałka do noży strugów i nie tylko  (Przeczytany 18196 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Ostrzałka do noży strugów i nie tylko
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lutego 2015, 11:48:08 czas Polski »
Rysiu , odpowiem tak :

Z racji  , że  " obciągam ostrze  "  ( tak   my  nazywamy ostrzenie na marmurce /kamieniu  lub papierze ściernym   zaś  " ostrzeniem " nazywamy czynność ostrzenia  na szlifierce  )  na  kamieniach bez żadnego  przyrządu tzw. z ręki  , łatwiej jest mi utrzymać równe  doleganie fazy ostrza , do  płaszczyzny kamienia  , jeśli jest ona wklęsła , bo podparta jest na czubku ostrza i jego piętce .
Dlatego w momencie kiedy  zanika mi wklęsłość fazy , przez kilkakrotne obciąganie ostrza , zabieram  się za ponowne  wybranie jej na szlifierce od czoła kamienia . Robię to do momentu , aż zauważę , że wklęsłość dochodzi ok  0,3 mm do czubka ostrza  a na piętce do końca fazy . Dlaczego tak ? By nie przegrzewać zbytnio czubka , szanować długość narzędzia , a w ogóle jest to zbędne , bo będę  i  tak  obciągał dalej ostrze  na kamieniu . Czasami  ostrzem uderzam prostopadle w klocek i następnie poprawiam obciąganie .

Offline robson

« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lutego 2015, 21:53:40 czas Polski »
Tomek, dokładnie to opisałeś nic dodać , ja też tak ostrze nauczyli mnie tego, dawno temu w szkole
           nie rozumiem niektórych kolegów i  takiego parcia na to aby całym fazą ''jeździć ''po kamieniu czy papierze i je wypłaszczać ,
           przecież tak przygotowane  np.dłuto jesteś w stanie podostrzyć w kilka minut .

pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lutego 2015, 22:00:57 czas Polski »
 nie rozumiem niektórych kolegów i  takiego parcia na to aby całym fazą ''jeździć ''po kamieniu czy papierze i je wypłaszczać
Nie każdy kończył taką szkołę jak Wy, większość z nas , to amatorzy douczający się przez internet głównie na angielskojęzycznych filmach i witrynach, gdzie w większości uczą jak "wypłaszczać".
Trzeba było wcześniej podać co i jak gdyż temat był wielokrotnie poruszany.

Offline Lutek

« Odpowiedź #33 dnia: 14 Lutego 2015, 00:09:39 czas Polski »
Dość popularne stało się mówienie o mikrofazie. Właściwie wykonujemy ją zawsze, gdy ostrzymy na szlifierkach obrotowych po obwodzie tarczy, a kończymy robotę na kamieniach płaskich. Moim zdaniem spełnia ona trzy funkcje. Wzmacnia ostrze, zmniejsza powierzchnię styku wióra z ostrzem oraz znakomicie ułatwia kolejne ostrzenie, które sprowadza się do "obciągania" o którym pisze tomekz. Po kolejnych doświadczeniach za najlepszy sposób ostrzenia uważam ten opisany właśnie przez tomka z. Usprawniłem podstawki w szlifierce stołowej i właściwie zrezygnowałem z przyrządów typu Heinsz czy wózka. Zrobiłem za to obejmę-pierścień z drewna, którą zaciskam na dłucie, co ułatwia robotę m.in. dlatego, że wielokrotnie, co chwileczkę trzeba moczyć (chłodzić) ostrze Szczególnie przydatne to jest przy dłutach żłobakach, ale zwykłych także.

PS. Przegrzanie ostrza to kaplica. Co sądzicie Koledzy o jakiejś formie potraktowania wodą tarczy szlifierskiej?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #34 dnia: 14 Lutego 2015, 00:14:55 czas Polski »
Nowe pojęcie  ;D  sieć i można poczytać ;)
A żeby pytać to trzeba wiedzieć o co :P  jak i z czym ;)
http://www.mstein.sk/index.php/cms/pl/navody
http://www.mt.com.pl/archiwum/61-MT-03-Ostrzenie_narzedzi.pdf
może się przyda  :)

Offline Lutek

« Odpowiedź #35 dnia: 14 Lutego 2015, 00:35:29 czas Polski »

Niżej zdjęcie obrazujące kąty i mikrofazy.

Amigorgu, czy podpisy pod tymi zdjęciami nie są zamienione? Chodzi mi o to, czy rzeczywiście kąty dla drewna twardego winny być mniejsze jak do miękkiego, czy odwrotnie?

Offline velsyster

« Odpowiedź #36 dnia: 14 Lutego 2015, 00:51:21 czas Polski »
Ja ostrzenia nauczyłem się z tych dwóch filmów:
Preparing and sharpening a woodworking chisel - with Paul Sellers
i
Paul Sellers - How to sharpen a handplane

Myślałem, że robienie tego z ręki okaże się trudne i nie do ogarnięcia dla mnie. Przy 3 czy 4 podejściu poszło już w miarę dobrze i wystarczająco szybko.
Robię wszystko na papierach, zgłębiam temat kamieni, żeby nie wydać fortuny i ułatwić sobie trochę życie.

Offline Lutek

« Odpowiedź #37 dnia: 14 Lutego 2015, 07:43:12 czas Polski »
Ech, chciałoby się mieć zestaw trzech osełek diamentowych o wymiarach jak na filmikach, lecz patrząc choćby na ceny w popularnym sklepie internetowym, jest to równowartość przynajmniej dwóch dobrych strugów lub wypasionego kompletu dłut.  :D
Wtedy ostrzenie to wielka przyjemność.
Ostrzenie z ręki zawsze niesie za sobą możliwość bardzo niepożądanego, niweczącego włożoną pracę, wybrzuszenia fazy. Wcześniejsze przeostrzenie na szlifierce obrotowej w zasadzie eliminuje ten problem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Lutego 2015, 12:59:56 czas Polski »
Ja ostrzenia nauczyłem się z tych dwóch filmów:

To i przejąłeś pewnie niektóre  błędy tego pana  popełnione podczas ostrzenia . Nie wszystko co z zagranicy  jest idealne.

Offline kares

« Odpowiedź #39 dnia: 14 Lutego 2015, 13:41:13 czas Polski »
jeśli można coś więcej o tych błędach?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #40 dnia: 14 Lutego 2015, 14:07:50 czas Polski »
Tomek miał pewnie na myśli, że na filmiku ostrzenie jest właśnie z "wybrzuszeniem" (convex), jak dla mnie to można nawet ostrzyć na kamiennym progu w drzwiach byle efekt był dobry.

Offline velsyster

« Odpowiedź #41 dnia: 14 Lutego 2015, 17:27:01 czas Polski »
To i przejąłeś pewnie niektóre  błędy tego pana  popełnione podczas ostrzenia . Nie wszystko co z zagranicy  jest idealne.

To nie tak, że wybrałem te filmy bo są z zagranicy i na pewno lepsze niż rodzime. W polskim internecie o ostrzeniu dłut można dowiedzieć się niewiele. Oprócz filmu Jarka nie ma nic konkretnego. Film Jarka mnie przestraszył, że bez opróżnienia portfela na wysokiej klasy kamienie i przyrząd do ustawiania kąta to mogę zapomnieć o ostrzeniu narzędzi.
Film tego pana pokazał, że można prosto, przy użyciu samego papieru naostrzyć - jak dla mnie laika - idealnie dłuto. Jeśli można lepiej chętnie się dowiem. Gdybyś mógł w wolnej chwili wskazać te błędy do wyeliminowania to byłbym wdzięczny.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Lutego 2015, 20:43:58 czas Polski »
kolego  masz rację , ja Cię absolutnie nie obwiniam .

Tak na szybko, jedna sprawa .

Paul zapłacił za całe kamienie do ostrzenia ,a używa przy tej pracy ich środka  :) ,wybierając go w tym miejscu coraz bardziej .

Właśnie należy ciągle ruchami kolistymi poruszać się po obrzeżach kamienia , a by ścierał sie równo , jak i równo obciąga sie  w ten czas  ostrze ,  kamień i tak najwięcej się w środku wyciera .

Offline hatemenow

« Odpowiedź #43 dnia: 15 Lutego 2015, 08:49:12 czas Polski »
Lutek co do osełek diamentowych poszukaj DiaSam, chińskie osełki ale przyzwoitej jakości i przede wszystkim tanie. Tylko nie wiem czy gradacje Cię zadowolą (z tego co kojarzę to najdrobniejsze są 2000). Ja ich używam do ostrzenia noży (podobnie jak wielu użytkowników pewnego forum nożowego na "k" ;)) i powiem, że robią robotę.

Pozdrawiam
Bartek

Offline Nano

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lutego 2015, 22:07:37 czas Polski »
Co do DiaSamów: jak wymieniałem maile z producentem, to sam stwierdził że jego wyroby są zbyt delikatne (jego zdaniem) do ostrzenia dłut i innych narzędzi. Faktycznie najdrobniejsza gradacja to 2000 (w ofercie są osełki 600/1500 i 600/2000) i warto się do Tomka odezwać, bo można taniej (nawet o połowę) kupić osełki "uszkodzone" - głównie błędy w nadruku gradacji, plamy, przebarwienia itp. Sam jeszcze nie zakupiłem, ale muszę powiedzieć, że to uczciwy facet - pierwszy raz ktoś mi odradził własny produkt, dotychczas wszyscy zachwalali ;).