12 Czerwca 2026, 01:56:05 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzałka do noży strugów i nie tylko  (Przeczytany 18181 razy)

Offline leku

Odp: Ostrzałka do noży strugów i nie tylko
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Maja 2014, 21:31:23 czas Polski »
Zrezygnowałem z możliwości regulacji nachylenia jak jest w pierwowzorze, gdyż to zawsze możliwość dodatkowego błędu
Jaki masz ustawiony kąt pomiędzy zamocowanym ostrzem a podstawą ostrzałki ?
Jakie są wymiary kamienia i jego gradacja ?
Co sądzisz o takim kamieniu ? http://allegro.pl/oselka-kamien-do-ostrzenia-nowy-unikat-i4212494285.html

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Maja 2014, 22:16:57 czas Polski »
Kąt zawarty jest w nachyleniu uchwytu noża w wózku: dla strugów ręcznych mam kąt 25 stopni, można go korygować poprzez regulację wysuwu noża - wysuwam, sprawdzam ślad na ostrzu po przesunięciu na kamieniu i ew. koryguję (ślad musi być równomierny na całym ostrzu. Dla noży równiarki chyba 40 stopni. Tu wysuwu nie ma - lekko koryguję położenie kamienia podkładając listki folii. Pierwszy raz , to trochę zachodu, potem idzie szybko. przesuwam nożem po całym kamieniu dla równomiernego zużycia.
 Kamień jest z zestawu Stanleya do dłut, 190 x 50 x30 mm, gradacja do obróbki zgrubnej - chyba 240 i 400 - reszta na papierach wodnych 600, 2000, 3000.
Kamień z linku: nie znam, ale do zgrubnej obróbki będzie dobry, reszta, dopieszczanie ostrza i tak na papierach wodnych - wychodzi lustro i długo nóż jest ostry.
Nie robię specjalnej celebry z ostrzenia, jeden nóż to ok 10 min. Ważne jest równe doleganie ostrza do osełki i równomierny ruch ze stałym dociskiem.

Offline leku

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Maja 2014, 22:41:34 czas Polski »
Dzięki za info
Zapisuję sobie w pamięci kolejnego sama do wykonania :)

Offline Lutek

« Odpowiedź #18 dnia: 12 Maja 2014, 15:10:24 czas Polski »
Czołem.
Nie wiem jak to jest z tymi plusami, czy trzeba mieć specjalne uprawnienia, lecz za twórczą adaptację przyrządu (z czego mam zamiar skorzystać) też dałbym plusa.  :)
Chodzi mi o uproszczenie w postaci rezygnacji z odchylania. Także ograniczniki na płycie ślizgowej się przydadzą. Gdy wnuczek ostrzył mi dłuto często wykraczał poza kamień.  Zainspirowałeś mnie także do spróbowania papierów wodnych, wykorzystywanych wraz z tym przyrządem. Chociaż prawdę mówiąc w tej chwili najefektywniej i najszybciej ostrzy mi się dłuta z ręki na osełce diamentowej. 

Offline studio tata

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Maja 2014, 16:37:09 czas Polski »
Lutek ???
to pokaz koniecznie film , masz chyba wprawna reke ???

Offline Lutek

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Maja 2014, 18:07:31 czas Polski »
Gdy się nauczę takich rzeczy,  :D
Zauważyłem taki szczegół. Przykładając dłuto całą powierzchnią robię mały ruch w kierunku zmniejszenia kąta. Gdy ostrzę na mokro, to wygląda tak, jakby woda była zasysana pod ostrze. Nauczyłem się wykonywać ten ruch także ostrząc na sucho. To naprawdę działa.
Ostatnio szwagier uznał, że woli pracować moim 35mm yato aniżeli swoim stanleyem.  ;)

Offline Lutek

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Maja 2014, 18:23:52 czas Polski »
Dodam jeszcze, że wprawy nabierałem na topexach, które tępi chyba nawet papier w czasie próby.  ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Października 2014, 20:08:38 czas Polski »
Dzisiaj znalazłem podobny do mojego przyrząd o ręcznego ostrzenia noży grubościówki tu:  http://lumberjocks.com/projects/106720
Tyle tylko, że ja ostrzę na papierach wodnych ułożonych na tafli szklanej - ostrza są na dole co jest bezpieczniejsze dla palców ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Listopada 2014, 22:39:52 czas Polski »
I jeszcze jedna, bardziej ekskluzywna niż moja  wersja ostrzałek ze strony lumberjocks.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lutego 2015, 12:51:39 czas Polski »
Amigorg czyli kąt regulujesz płynnie, patrząc czy ostrze dłuta równo przylega do kamienia? Czy zamiast kamienia można zastosować papier na granicie czy szkle? Chodzi mi o te pierwsze - zgrubne - ruchy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Lutego 2015, 13:37:34 czas Polski »
Właściwie już nie używam teraz kamienia, gdyż od ostrzenia dłut nie jest już prosty. Ostrzę noże strugów na papierach wodnych położonych na tafli szklanej, pod końcówkę uchwytu na noże podkładam odpowiednio dobraną listwę. Na nożach mam rysy do ustawiania w uchwycie. Dokładne ustawienie powierzchni ostrzenia uzyskuję następująco:
- płaszczyznę skosu noża zamazuję mazakiem,
- ustawiam uchwyt z nożem na papierze i lekko przecieram, jak trzeba to koryguję ustawienie ostrza w uchwycie  aż papier zbierze równo cały ślad mazaka,
- potem już tylko uchwytem z nożem po tafli ( trochę po łuku trochę na boki), zmieniam papiery na coraz wyższą granulację.
- Listwę mam tak dobraną, że jak przesunę uchwyt z nożem bliżej listwy, to uzyskuję mikrofazę.
Ten sposób jest lepszy niż ostrzenie na kamieniu  gdyż tafla szklana jest zawsze równa.
Noże mam tak wyostrzone, że deski szuflad, które teraz robię,  po delikatnym planowaniu strugiem nie wymagają żadnej szlifierki.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Lutego 2015, 13:43:03 czas Polski »
No to teraz czaję. Ja planowałem zrobić przyrząd ale taki jeżdżący na łożyskach małych coś takiego

Ale w sumie taka tacka też wystarczy. Muszę poczytać o technice ostrzenia bo nie kumam tych mikrofaz itp. Dzięki za wyjaśnienia  ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Lutego 2015, 14:11:30 czas Polski »
Ciekaw jestem jak Ci się będzie spisywał przyrząd.

Tu masz podstawowe informacje o ostrzeniu: http://www.dluta.pl/files/file_add/ostrzenie-podstawowe-informacje_file_add-1633.pdf

Niżej zdjęcie obrazujące kąty i mikrofazy.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Lutego 2015, 16:30:07 czas Polski »
- ustawiam uchwyt z nożem na papierze i lekko przecieram, jak trzeba to koryguję ustawienie ostrza w uchwycie  aż papier zbierze równo cały ślad mazaka,

Cały ślad to znaczy też mikrofazę ?

Niżej zdjęcie obrazujące kąty i mikrofazy.
To popatrzmy  na ostatnie  zdjęcie na dole
Kąt ostrzenia dłuta 25* a mikrofaza 35* . proszę popatrzeć na powstały garb na ostrzu powstały z wyniku zrobienia mikrofazy . Teoretycznie by zebrać cały ślad  mazaka  , musimy  dużo  zebrać materiału z fazy  trzymając się  kąta  25* ,  aż do samego  czubka ostrza.Bo jeśli tego nie zrobimy to ostrze nie będzie  ostre .
Więc jak to jest ? przy następnym ostrzeniu noża ostrzymy kąt fazy (25* )  czy mikrofazy ( 35 ) czy jedno i drugie ?

A może ostrzymy tylko fazę 25* bez żadnej  mikrofazy ?   Ja skłaniam  się do teorii  drugiej

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lutego 2015, 11:03:53 czas Polski »
Tomek jak zwykle jest precyzyjny.
Rysunek przedstawia sytuację teoretyczną, że tak może czy też powinno być zdaniem autora strony, tak jak i w opisie ze strony dluta.pl .
Ja nie do końca tak robię, przy nożach strugów właściwie trudno nazwać to mikro fazą, raczej mikro mikro fazą. Po prostu w końcowej fazie ostrzenia zwiększam nieco kąt ostrzenia i przecieram lekko na papierze 2000 lub 3000, tak że "garbu" prawie nie widać, następnie lekko przecieram też płaską stronę. Przy dłutach ta mikrofaza jest bardziej widoczna. Ale chyba każdy sam dochodzi do tego co mu bardziej pasuje.