11 Czerwca 2026, 23:32:43 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzałka do noży strugów i nie tylko  (Przeczytany 18180 razy)

Offline przemoprzem

Odp: Ostrzałka do noży strugów i nie tylko
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Lutego 2015, 08:52:32 czas Polski »
Tylko się nie śmiać  ;D

Blat roboczy - waga łazienkowa. Reszta zrobiona na szybko z byle czego - wygląd tragiczny, ale ..... poostrzyłem sobie jedno dłuto tak dla jaj, papier 80, 320 i 2000 wodny i kurcze to działa. Tylko zapomniałem, że jeszcze pasuje nóż w strugu naostrczyć i zrobiłem przyrząd za wąski. Dziś kupię 600, 1000, 1500 wodne i jazda. Smaruję ostrze markerem i raz ciągnę do siebie i patrze jak zbiera i w ten sposób reguluję kąt i poprawność ostrzenia. Przeszlifowałem sobie również płaską stronę dłuta i też to nawet sporo daje. Teraz mogę sobie dłutem bez problemu działać jak strugiem - dłuta z Tesco, ale chyba zainwestuję w 2-3 z Covala bo z tego co czytam to cena śmieszna a jakość bardzo dobra, chyba że Narexa gdzieś dorwę.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Lutego 2015, 09:12:27 czas Polski »
Próbę "na szybko" masz za sobą. Szkoda wagi, u szklarza za parę złotych dostaniesz kawałek tafli 10 mm i zrób to porządnie. Będziesz zadowolony.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #47 dnia: 19 Lutego 2015, 09:20:21 czas Polski »
Waga to i tak złom bo chyba zaniża, nie pamiętam już, ale szkło jest chyba 6 mm. A jakie masz szkło dokładnie - hartowane czy zwykłe i jaka grubość?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Lutego 2015, 09:34:50 czas Polski »
Zwykłe szkło o grubości 10 mm.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Marca 2015, 19:51:08 czas Polski »
Witam
Na razie nie zdecydowałem się na metodę Tomka do ostrzenia noży strugów ( boję się przegrzać ostrze na zwykłej szlifierce ). Zrobiłem za to prosty uchwyt z drewna do ostrzenia papierami wodnymi na tafli szklanej.
Przy okazji polecam aplikację "Clinometer"  do smartfona, która z dokładnością do jednego miejsca po przecinku umożliwia ustawienie nachylenia tarczy piły czy noża struga bądź dłuta przy ostrzeniu.

Offline robson

« Odpowiedź #50 dnia: 13 Marca 2015, 20:09:12 czas Polski »
Aplikacja bardzo fajna , mus ją ściągnąć  :)
zaś co do ostrzenia noży to nie jest  tak łatwo przegrzać nóż na szlifierce ,warto spróbować
kto jak kto ale Ty na pewno dasz radę .

Offline Jakub82

« Odpowiedź #51 dnia: 14 Marca 2015, 09:08:14 czas Polski »
A to nie jest tak, że ta aplikacja nie pokazuje kąta pomiędzy blatem a stołem pilarki tylko odchylenia od poziomu i aby idealnie wskazywała kat blaty musiały by się znaleźć w idealnym poziomie?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Marca 2015, 09:18:14 czas Polski »
Jest opcja kalibracji.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Marca 2015, 10:32:25 czas Polski »
Trochę dokładniej - program jest free, ale trzeba dokupić z 3.43 zł dodatek "Relative angle" (kąt względny), wtedy na blacie pilarki ustawiasz smartfon - zerujesz i następnie mierzysz kąt względem blatu.

Offline WIUREK

« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marca 2015, 17:57:07 czas Polski »
Dla zainteresowanych ostrzeniem mam ciekawy patent.
Ostrzenie na materiale ściernym o granulacji od P 180 do P3000, w formie arkuszy mocowanych na klej do szkła lub płytki gresowej, kamienia - np granitu polerowanego. Szlifujemy na mokro ( z wodą) lub na sucho.
Materiał ten zachowuje przez cały czas użytkowania tę samą granulację - to znaczy zużywając się pozostaje w tej samej klasie ziarnistości. I tak do zupełnego zużycia. Wymiana arkusza, to odklejenie go z podkładu, usunięcie pozostałości kleju i ponowne naklejenie nowego arkusza. Wielkości arkuszy = dowolne.
Zalety -  b. wydajne, relatywnie tanie, do wykorzystania przy ostrzeniu dłut, noży, ostrzy do strugów i heblarek. Uniwersalny dla laika i doświadczonego szlifierza.

Offline WIUREK

« Odpowiedź #55 dnia: 23 Marca 2015, 18:05:19 czas Polski »
Kąt zawarty jest w nachyleniu uchwytu noża w wózku: dla strugów ręcznych mam kąt 25 stopni, można go korygować poprzez regulację wysuwu noża - wysuwam, sprawdzam ślad na ostrzu po przesunięciu na kamieniu i ew. koryguję (ślad musi być równomierny na całym ostrzu. Dla noży równiarki chyba 40 stopni. Tu wysuwu nie ma - lekko koryguję położenie kamienia podkładając listki folii. Pierwszy raz , to trochę zachodu, potem idzie szybko. przesuwam nożem po całym kamieniu dla równomiernego zużycia.
 Kamień jest z zestawu Stanleya do dłut, 190 x 50 x30 mm, gradacja do obróbki zgrubnej - chyba 240 i 400 - reszta na papierach wodnych 600, 2000, 3000.
Kamień z linku: nie znam, ale do zgrubnej obróbki będzie dobry, reszta, dopieszczanie ostrza i tak na papierach wodnych - wychodzi lustro i długo nóż jest ostry.
Nie robię specjalnej celebry z ostrzenia, jeden nóż to ok 10 min. Ważne jest równe doleganie ostrza do osełki i równomierny ruch ze stałym dociskiem.
Na opakowaniu zestawu Stanleya jest napisane : kamień o dwóch granulacjach Medium - czyli 180 - 220  oraz FINE  czyli 280 - 320.