26 Czerwca 2026, 03:25:38 czas Polski

Autor Wątek: Prosta, nieduża drewutnia  (Przeczytany 6217 razy)

Offline Lechu

Prosta, nieduża drewutnia
« dnia: 09 Maja 2014, 14:42:07 czas Polski »
Koledzy wklejają w tym dziale wypasione mebelki, więc zastanawiałem się czy w ogóle się wychylać ze swoimi wypocinami - z drugiej strony gdzieś trzeba zacząć przygodę z drewnem :)

Poniżej krótka "prawie" relacja z budowy prostej, niedużej drewutni, która oprócz tego że spełnia swoje zadanie jako miejsce przechowywania drewna kominkowego, to również stanowi element architektoniczny który daje trochę "intymności" w moim mikroskopijnym ogródku - chodziło o estetyczne zasłonienie się od sąsiadującego ogródka (mieszkam w bliźniaku).

Zaczęło się od stworzenia projektu w SketchUp'ie:

Offline Lechu

Odp: Prosta, nieduża drewutnia
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2014, 14:53:05 czas Polski »
ups, nie wiem jak upload'ować zdjęcia do wątku inaczej niż przez załączniki, więc będzie historyjka w kilku postach...

Drewutnia wykonana z litych, sosnowych kantówek o przekroju 50x100, desek świerkowych (coś koło 25x80) oraz... metalowych, łączników ciesielskich  :-[
Niestety zabrakło umiejętności i czasu aby porobić jakieś łączenia ciesielskie z prawdziwego zdarzenia. Jestem na etapie wykańczania domu i tematów jest tak sporo, że trochę przekładam nad dokładność wykonania szybki i zadowalający efekt.

Poza tym w momencie robienia tej drewutni mój "park maszynowy" ograniczał się do pilarki ręcznej, wiertarki, wkrętarki aku. i piły ręcznej. Nawet przycięcie kantówek na wymiar było upierdliwe, bo moja pilarka ma maksymalną głębokość roboczą ok. 40mm...

Poniżej parę zdjęć z realizacji:

Offline Lechu

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2014, 14:54:58 czas Polski »
Tutaj już prawie efekt finalny. Brakuje kilku desek na "plecach" oraz poprzeczek zabezpieczających drewno przed wypadnięciem do przodu:

Offline Lechu

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2014, 14:59:24 czas Polski »
A tutaj już gotowa drewutnia, zapakowana częściowo dębiną na zimę. Doszły wspomniane poprzeczki, które mają za zadanie w razie co powstrzymać stos przed wypadnięciem do przodu. Dach wykończony płytą OSB pokrytą gontem bitumicznym.

Offline Lechu

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2014, 15:12:12 czas Polski »
Drewutnia nie jest idealna, ale na moje potrzeby wystarczająca. Wystarczyło aby zostać bohaterem we własnym domu  ;)

Z rzeczy które można by ew. poprawić:
- przede wszystkim zastąpić łączniki metalowe, jakimiś ładnymi obróbkami ciesielskimi które pozwoliłyby wyeliminować metal (czopy?)
- ze względu na sposób łączenia kantówek konstrukcja bez obciążenia nie jest jakoś super stabilna jeżeli chodzi o przechyły boczne. Przy tej wielkości co u mnie, nie ma to znaczenia, ale gdyby ktoś budował coś większego to zapewne przydałyby się takie skośne wzmocnienia (miecze?)
- poprzeczki na których oparty jest dach z płyty - zrobiłem proste łączenia typu "zamek". Zapewne mogłem się bardziej przyłożyć aby było to ściślej spasowane. Na szczęście niedoróbki widać dopiero jak się ktoś mocno przyjrzy
- zadaszenie mogłoby być parę cm dłuższe - przy mocnym deszczu zacina pod kątem i drewno trochę moknie, ale mi to nie przeszkadza. Do kolejnej zimy i tak się wysezonuje.
- ładnie wyglądałoby zapewne też dodanie jakichś obróbek blacharskich do samego daszku. Natomiast orynnowanie to już byłby przerost formy nad treścią. Ilość wody która spływa z daszku w żaden sposób nie przeszkadza, ani nie wypłukuje trawnika, który jest pod spodem.

To chyba tyle w temacie :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2014, 16:18:39 czas Polski »
Super! Daje "+" za wykonanie!
Napisz jeszcze z jakiego materiału to wszystko i czym impregnowałeś i pokrywałes.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2014, 17:03:02 czas Polski »
dobra, przeczytałem raz jeszcze i wycofuję prośbę o opis materiału :) masz wyraźnie napisane :)
ale czym wykończyłeś to bym z chęcią się dowiedział :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2014, 17:25:48 czas Polski »
Starałeś się  ładnie  wyszło - dach zabezpieczony na oderwanie  przez wiart ? Dał  bym go ze spadkiem w drugą  stronę  .

Offline Lechu

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2014, 17:52:39 czas Polski »
Starałeś się  ładnie  wyszło - dach zabezpieczony na oderwanie  przez wiart ? Dał  bym go ze spadkiem w drugą  stronę  .

Dach przykręcony do poprzeczek od góry. Wkręty i tak schowane pod gontem.

Co do spadku - to masz rację - zapewne lepiej wyglądałoby to w drugą stronę, jednak nie chciałem robić spadku w kierunku działki sąsiada, aby nie było nieporozumień sąsiedzkich :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2014, 18:46:15 czas Polski »
No i drewutnia jak się patrzy, przewiewna i o to chodzi. Jak bym tylko trochę dach wypuścił dalej - po co ma się deszcz lać po drewnie.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2014, 19:08:19 czas Polski »
Tak, trochę za krótki okap, ale praca wykonana porządnie. "+" dla zachęty :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maja 2014, 22:43:37 czas Polski »
Widać, że się przyłożyłeś. Na początku nie da się uniknąć błędów. Ostatecznie i tak liczy się efekt końcowy a w Twoim przypadku wyszło naprawdę fajnie.
Skoro wykańczasz dom to może pokaż więcej jakiś realizacji. Ja w tym roku rozpoczynam budowę i temat tego co i jak można zrobić samemu bardzo mnie interesuje (a myślę, że nie tylko mnie... )
Plusik zasłużony leci... :)

Offline Lechu

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2014, 23:15:40 czas Polski »
Panowie, dziekuje za pozytywne opinie. Postaram sie przy kolejnych realizacjach przygotowac troche bardziej rozbudowane relacje pod katem forum.

dobra, przeczytałem raz jeszcze i wycofuję prośbę o opis materiału :) masz wyraźnie napisane :)
ale czym wykończyłeś to bym z chęcią się dowiedział :)
Marcin, niestety nie pamietam czym dokladnie to bylo kryte. Robilem ta drewutnie w ubieglym roku. Na pewno na surowe drewno szedl najpierw bezbarwny impregnat przeznaczony na zewnatrz (2 warstwy), natomiast wykonczenie to cos w kolorze orzechu - albo jakis kolejny impregnat barwiacy albo lakierobejca. Jak znajde puszke to napisze.

Offline Lechu

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maja 2014, 23:19:37 czas Polski »
Skoro wykańczasz dom to może pokaż więcej jakiś realizacji. Ja w tym roku rozpoczynam budowę i temat tego co i jak można zrobić samemu bardzo mnie interesuje (a myślę, że nie tylko mnie... )
Plusik zasłużony leci... :)

Wiekszosc moich realizacji w domu to meble z plyty wiorowej (szafy, szafeczki, regaly) wiec na tym forum chyba nie wypada...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maja 2014, 07:18:24 czas Polski »
Wprawdzie mówią, że "płyciarz" to nie stolarz ale przecież mimo wszystko z "wióry" robi się jednak meble czy drzwi prawda?
Nie wypada to walnąć pierwszego posta w dziale innym niż "Przedstaw się" :)
Wstawiaj śmiało swoje realizacje. Tutejszy "aktyw forumowy" to wszystko "spoko ludzie". Nikt poważny Cię nie wyśmieje tylko dlatego że robisz z takiego a nie innego materiału. :)