Witam tym razem w 'moim' watku.
Przymierzam sie na wiosne wykonac taras przed domem.
Taras na moje oko spory bo ok 50 m2.
Doswiadczenia w temacie brak, sa checi, troche czasu, narzedzia i tona internetu w glowie

'szkic' sytuacyjny oraz zdjecie pogladowe postaram sie dolaczyc.
Taras ma byc konstrukcja na slupach betonowych, z zabetonowana gwintowana szpilka, na ktorej osadzone legary, a dalej kontrlegary i deska docelowa.
Material do konca jeszcze nie ustalony, marzy sie egzotyk ale raczej poza zasiegiem. WIec bedzie pewnie europejski lub syberyjki modrzew.
Jakby trudnosci bylo malo to wkolo domu leci opaska drenazowa, Wiec wzdluz najdluzszego boku slupy nie beda mogly byc przy samej scianie.
Slupy planuje wiercone+jakis szalunek w czesci nad ziemia (beda wystawac ok 30-40 cm). Myslalem czy przy takiej duzej ilosci nie zrobic tego z desek w ksztalcie kwadrata? Jednak ok 50 sztuk gotowych szalunkow kartonowych troche bedzie kosztowac, wiec moze warto rozwazyc. Deski pobudowlane wciaz na stercie leza, wiec koszt tyle co czas/praca. Robil ktos takie zbijane szalunki?
Dopytywalem tez w innym watku o sposob kotwienia legarow, no i chyba najekonomiczniej i najlatwiej jezeli chodzi o wypoziomowanie na takiej powierzchnie bedzie na szpilkach gwintowanych. Mam w somu M14, czy to wystarczajaca grubosc, czy jednak blizej M20. Przekroje legarow z tego co widuje w Waszych realizacjach od 90 do 140mm wiec pewnie w zaleznosci od tego co bedzie dostepne w okolicy. Kontrlegar mniemam ze 40x70 musi miec? Przy zastosowaniu takich przekrojow rozmiescilem na tym szkicu slupy w siatce 1x1,5m (max), bedzie ok?
Zonie marzy sie aby schody byly na calej szerokosci tego najdluzszego boku czy to dobry pomysl? Na zalamaniu tarasu mialyby powstac donice, czy to na tarasie czy z gruntu murowane.
Czesc tarasu wypada pod zadaszeniem i tutaj tez dochodzi drozka polbrukowa, wiec jeszcze jedne schody

Tak sie tylko zastanawiam..czy to aby nie za wielkie wszystko?? ogrod niby jest duzy i uklad domu/wejsc sprzyja takiemu planowaniu, ale koszty+pozniejsze utrzymanie troche wstrzymuja mnie przed pelnia optymizmu.
Wyrazcie prosze swoje opinie a tym bardziej sugestie techniczne.
Pozdrawiam