23 Kwietnia 2026, 18:36:45 czas Polski

Autor Wątek: bity do wkrętarki  (Przeczytany 34642 razy)

Offline lemonmint

bity do wkrętarki
« dnia: 03 Maja 2013, 16:16:33 czas Polski »
Jeśli macie w pobliżu sklep Leroy Merlin, to polecam bity krzyżakowe do wkrętarek firmy Felo.
To jeden z lepszych niemieckich producentów, specjalizujący się właśnie w tych akcesoriach.
Opakowanie niepozorne i aż dziwne, że są w takim sklepie gdzie głównie chińska masówka.
Bez dobrego bita, nawet najlepsza wkrętarka nie da rady.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
Odp: bity do wkrętarki
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2013, 16:19:09 czas Polski »
a daja rade z udarowymi wkretarkami? wiekszosc bitow nie daje i po miesiacu uzywania rozsypuja sie...

Offline lemonmint

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maja 2013, 16:31:00 czas Polski »
Tego nie potwierdzę. Nie mam wkrętarki udarowej. Ale przy "dokręcaniu sprzęgłem- taki niby udar" nic się z nim nie dzieje.
Wg ich strony www.felo.com.de są to bity przemysłowe, długotrwałe.
Mają jeszcze tytanowe i z koncówką z posypką diamentową, może te bardziej do udaru.
No, ale takich nie ma w Leroyu.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2013, 16:38:35 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2013, 18:18:50 czas Polski »
Ja obok siebie nie mam nic ze sklepów. Jak coś braknie... to mam problem ;/
Bity do udaru są inne. Festool też ma specjalne do ich Impacta. Sprawa dobrych bitów to zawsze problem, jedne za twarde i się kruszą
inne za miękkie itd ;/
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline lemonmint

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2013, 18:38:12 czas Polski »
Do udarowych to Wiha Terminator Impact Power Bits.
Polska siedziba jest w Gdańsku. Chyba jest sprzedaż wysyłkowa.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2013, 21:39:47 czas Polski »
Wiha ma dobre narzędzia i bity . Ale nie wymagajmy  cudów  , na końcówkę działają olbrzymie  siły skręcające , to i szybko się kończą

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2013, 22:14:45 czas Polski »
najtrwalsze dotychczas byly chromowo molibdenowe - wytrzymaly 3 miesiace...

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Maja 2013, 22:28:18 czas Polski »
Ja wykończę wkręty PH/PZ z zapasów i na torx się przestawię całkiem. Zupełnie inny styl pracy, zero ciśnięcia w wkręty...
Pozdrawiam
Jarek

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2013, 22:32:35 czas Polski »
ja w tej chwili testuje wkrety ktore mozna krecic na krzyzak, pozi, kwadratowy bit i taki laczacy kwadratowy z krzyzakiem. Bardzo fejnie sie kreca i na dodatek wkrety sa dostepne i zwykle metalowe i z nierdzewki klasy A2 (super do konstrukcji na zewnatrz)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maja 2013, 22:40:01 czas Polski »
Kwadratowe - mam od Krega, super sprawa... ale w PL takich nie dostaniesz ;/ Czyli alternatywa to tylko torx.
Pozdrawiam
Jarek

Offline GC-Stolarz

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maja 2013, 08:16:58 czas Polski »
Ja obecnie używam bity festool, które były dodane do wkrętarki CXS, rewelacja. Najlepsze jakie używałem. W UK testowałem chyba wszystkie jaki były dostępne w sklepie. Robiliśmy konstrukcje ścianek działowych z kantówek 8x5. najlepiej sprawdzały się bity wera, kupiłem kiedyś na allegro 50szt. 1zł za szt. lepsze byłe te dedykowane do impacta, ale są drogie. Dlatego poszedłem na ilość a nie na jakość.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2013, 13:00:29 czas Polski »
To wszystko  pewnie  z jednego zakładu , tylko na innych  zmianach robione i inne  dostaje  nalepki :D

Offline Marcin_K

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2013, 11:13:36 czas Polski »
Witam,

Również pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze  ;)
Ja z kolei polecam końcówki marki Wekador. Pracowałem na tych bitach w poprzedniej firmie. Produkcja niemiecka, bardzo duży katalog, narzędzia z najwyższej półki po bardzo przystępnych cenach. Niestety ciężko je kupić bo sprzedają głównie dla potrzeb przemysłu produkcyjnego. Warto jednak poszukać gdzieś w internecie lub na allegro, powinien ktoś tym handlować.

Chciałbym jeszcze dodać drobne sprostowanie. Ponieważ od wielu już lat pracuję na profesjonalnych bitach i wiem na ich temat dość sporo, to czytając niektóre komentarze lub artykuły w internecie stwierdzam, że wiele osób wprowadza czytelników w błąd, mianowicie:
Końcówki firmy WERA nie są produkcji niemieckiej, tylko czeskiej. Oczywiście bity z najwyższej półki, bez dwóch zdań. Wiem, też na nich pracowałem :D Jednakże cena potrafi dać po kieszeni.
Końcówki firmy WIHA również nie są już produkcji niemieckiej. Parę lat temu szczycili się jeszcze Made in Germany. Teraz ze świecą szukać kraju pochodzenia.

Udanego przykręcania!

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2013, 12:33:29 czas Polski »
Marcin_K - dopiero co była gorąca dyskusja nt. przedstawiania się w pierwszym poście (!). Specjalnie została przeredagowana strona główna. Chcemy wiedzieć kto dołącza do forum, skąd i czym się zajmuje na co dzień. Na tym forum tego wymagamy, należy to też do dobrego tonu. Proszę w następnym poście o dopełnienie tej "formalności" - w przeciwnym razie posypią się minusy :(

P.S. Uwagi cenne chociaż w dzisiejszych czasach kraj produkcji nie jest wyznacznikiem jakości.
Ja bym to ujął bardziej ogólnie - jeśli wkręcamy "amatorsko" - kupmy bity dobrej jakości uznanej marki za wyższą cenę - na pewno posłużą nam bardzo długo i nie dokonają żywota w trakcie roboty. Osoby wkręcające "zawodowo" mają swoje wypróbowane firmy. W najgorszej sytuacji są ludzie wkręcający rzadko ale za to w dużych ilościach - wtedy wg mnie trzeba balansować między jakością a ceną - czasem opłaci się kupić dużo tanich bitów (koszt kilkunastu takich porównywalny z kilkoma drogimi markowymi ale zawsze pracujemy "świeżą" końcówką której nie żal wyrzucić po zużyciu a takimi popracujemy w sumie dłużej niż kilkoma markowymi które przecież też się kiedyś "kończą").

Offline chulio

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Grudnia 2013, 01:03:22 czas Polski »
Witajcie

Ja też od jakiegoś czasu wole torx, dużo większy konfort pracy, zwłaszcza z spaxami.
Co do bitów to ja wole bahco, uważam, że są lepsze od festoola ale nie znam ceny, (mój firmowy gift ;))
Nie mam udarówki ale na C12 śmigają nawet na krzyżakach ponad 3 lata - nie do zdarcia.
Sam się przymierzam do udarówki wtedy potestuję inne bity i zobaczymy :)
Dziś kupiłem pancerną wiertarkę kolumnową - wreszcie :)
pozdrawiam