25 Czerwca 2026, 21:12:33 czas Polski

Autor Wątek: Ławki i stół do ogrodu  (Przeczytany 5961 razy)

Offline wiktorex

Ławki i stół do ogrodu
« dnia: 16 Maja 2014, 15:04:35 czas Polski »
Tak więc i ja postanowiłem założyć wątek, w którym postaram się po raz pierwszy na tym forum przedstawić własną realizację. Tak jak w tytule będzie to komplet dwóch ławek i stołu. Jako, że zgadzam się z twierdzeniem "Najpierw wrogowi , potem przyjacielowi a na końcu sobie" pierwszy komplet powędruje do Teściowej  :D
Zbieżność kolejności zupełnie przypadkowa :)

Materiał użyty do wykonania to sosna. Zabezpieczona będzie impregnatem koloryzującym oraz dwoma warstwami lakieru. Nie wiem jeszcze jakiego lakieru najlepiej użyć żeby wszystko było na wysoki połysk ale takie jest życzenie i nie pomagają tłumaczenia, że po dwóch sezonach na dworze trzeba będzie wszystko zdzierać.
Wymiary kantówki to 10 x 10 a przekrój desek 4 x 20.

Inspiracja do zrobienia ławek z projektu: http://www.handymanwire.com/articles/gardenbenchplans.html
Moje wykonanie planuję troszkę zaokrąglić tu i tam. Jak zwykle wyjdzie w praniu.

Na tą chwile nogi są, reszta wkrótce.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2014, 15:09:35 czas Polski wysłana przez wiktorex »

Offline pbaszyn

Odp: Ławki i stół do ogrodu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2014, 15:16:03 czas Polski »
Nieźle się zaczyna :-)
Jakiej marki masz ukośnicę ?

Offline wiktorex

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2014, 15:20:49 czas Polski »
Metabo, model KGS 216M - aż nad to jak dla takiego amatora jak ja. Polecam też ze względu na cenę, szczególnie w internecie.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2014, 15:37:27 czas Polski »
Zastanawiam się nad zakupem i tą również brałem pod uwagę. A jak z dokładnością ? Długo jej używasz ?
A może mała recenzja ? :-)

Offline wiktorex

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2014, 15:51:12 czas Polski »
Używam jej od około 2 miesięcy i jak na razie spisuje się świetnie. Ma za sobą piaskownice dla dzieci, podłogę do szopy na narzędzia i oczywiście nogi do ławek. Kąty tnie dość  precyzyjnie i co ważne powtarzalnie (15, 22.5, 30 i 45 stopni w obie strony, przechył w prawo do 46 stopni). Trzeba jedynie dokładnie przykładać materiał do podparcia. Wady też na pewno są, jak na przykład brudzący się laser, który trzeba co cięcie czyścić, żeby był widoczny ale tak jak już pisałem na moje potrzeby to aż nad to. Dla mnie najważniejsze było to  że nie muszę się zastanawiać gdzie jest kąt 45 stopni tak jak przy najtańszych marketowych producentach gdzie brak jest zatrzasków na najbardziej popularnych kątach.
Recenzję nie obiecuję ale może zrobię w wolnej chwili  - chociaż teraz z czasem krucho trochę. Na YT pewnie jest tego już sporo.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2014, 16:04:18 czas Polski »
Dzięki!

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2014, 19:56:01 czas Polski »
Nawet dla teściowej rób solidnie :) , czekam na dalszy ciąg może coś  podpatrzę przy ławkach

Offline Arek

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2014, 20:43:24 czas Polski »
Ciekawie się zaczyna ,na pewno wyjdzie fajna ławka .Ja zapytam z kolei o tą grubościówkę widoczną na zdjęciach jaka to firma i jak się sprawuje?

Offline wiktorex

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2014, 21:16:19 czas Polski »
Solidna będzie, tez czasem mam zamiar posiedzieć.

A grubościówka to Meec - czyli Chińczyk dla marketu Jula. Daje radę chociaż wymaga regulacji wstępnej żeby kat 90 stroni był.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2014, 00:00:32 czas Polski »
no nieźle się zaczyna :)

co do pokrycia to nie mam bezpośrednio doświadczenia z lakierem, ale używałem już całkiem sporo lazury. może nie jest to wysoki połysk, ale całkiem dobrze się "połyskuje" i po jednym sezonie ciągle bardzo dobrze wygląda

Offline wiktorex

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2014, 23:46:04 czas Polski »
Jutro zabieram się za kończenie ławek a tym czasem zaprojektowałem stół. W załączeniu plik SketchUp ze stołem. Nic specjalnego, prosta konstrukcja ale może ktoś podpowie lepsze rozwiązanie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2014, 00:07:37 czas Polski »
Trudno poprawiać prostą, dobrą konstrukcję, ale dwie uwagi: skoro komplet ma stać na wolnym powietrzu, to słońce i deszcz mocno "dadzą w kość" deskom blatu - wydłuż poprzeczne belki do których mocujesz deski blatu prawie na całą szerokość, aby brzegi desek nie wywijały się.  2. Skoro masz kłaść powłokę lakierniczą, to wszelkie krawędzie zrób zaokrąglone, gdyż na ostrych krawędziach lakier najszybciej się zniszczy. Przy mocowaniu desek blatu zastosuj taki sposób, który umożliwi późniejszą renowację przy pomocy struga i szlifierki ( np chowane w gniazdach i zaflekowane krążkami drewna łby śrub czy wkrętów).

Offline wiktorex

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Maja 2014, 00:41:15 czas Polski »
Nie widać tego w projekcie ale krawędzie zewnętrzne będą nieregularne. Rogi mam zamiar zaokraglic tak aby dzieci nie zrobiły sobie krzywdy. Krawędzie desek chciałem zebrać strugiem ale może faktycznie obrobię je szlifierką żeby zużywaly się równomiernie. Nie dorobiłem się jeszcze frezarki niestety.
Dziękuję za sugestie - na pewno skorzystam.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

Offline sajo

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maja 2014, 07:41:37 czas Polski »
w jaki sposób połączysz nogi? tzn jak połączysz tą belkę z tymi X. Dziwnie to trochę wygląda.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2014, 08:12:12 czas Polski »
Zrobiłem kiedyś niemalże identyczny stół:).

amigorg dobrze Ci radzi- drewno popracuje i deski na końcach się porozchodzą w górę i w dół i niestety stół nie będzie wyglądał ładnie. Ja to poprawiłem dokładająć 3 poprzeczne deseczki - po bokach i jedna po środku.