01 Maja 2026, 19:22:24 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa 1,5-2 tyś  (Przeczytany 4555 razy)

Offline rafal60

Pilarka stołowa 1,5-2 tyś
« dnia: 06 Stycznia 2019, 14:11:58 czas Polski »
Witam.
Zacząłem się przemierzać do zakupu pilarki stołowej w cenie do 2 tysięcy. Sklepy zwiedzone, moją uwagę przykuły w zasadzie dwa modele pewnie standardowo w tej cenie czyli makita mlt100 oraz bosch pts10.
Piła na start będzie miała za zadanie wykonanie kilku niedużych mebli do domu z płyty meblowej 18mm w tym wymiana szafek kuchennych i głównie cięcie wiórówki ew drewniane listwy oraz Mdf.
Zależy mi na tym aby cięcie  było naprawdę proste i powtarzalne , czyli ustawiam sobie cięcie na bok szafki , mam do wycięcia np 20 elementów na zadaną  szerokość i nie muszę co element sprawdzać czy coś się nie stało, tutaj culaga  na korzyść boscha, w makicie jest krótka i rusza się cała... W obu modelach podobają mi się sanki które po prostu płynnie się przesuwają. Przykladnica do kątów myślę że ok w obu modelach. Oczywiście liczę się z tym że do piły trzeba będzie nanieść poprawki oraz porządnie  wyregulować.
Spodziewam się że miara do culagi, kątomierz  w przykladnicy oraz kątomierz pochylenia tarczy raczej będą niemiarodajne i trzeba będzie ustawiać wszystko samemu? Sprzęt będzie używany hobbystycznie, czasem jakieś małe meble z płyty, drewna pod wymiar, ramy do luster itp. Który model będzie lepszy? Tak jak mówiłem zależy mi na dokładności i powtarzalności.

Offline quent

Odp: Pilarka stołowa 1,5-2 tyś
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2019, 14:30:47 czas Polski »
Doktoryzowałem się ostatnio z tego tematu i nie pozostaje Ci nic innego jak dołożenie kilku stówek i zakup DeWalt dw745.
W tym zakresie cenowym nikt nie robi tak dobrze prowadnicy równoległej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdr.
Q

Offline rafal60

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2019, 15:05:50 czas Polski »
No właśnie de walta  nigdzie na żywo nie widziałem, mówiłem tylko o tych które "pomacalem". Oczywiście dołożenie kilku słówek wchodzi w grę jeśli będą tego warte.

Offline Kamel

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2019, 16:42:51 czas Polski »
Przyłączam się do wypowiedzi quenta - dołóż trochę i bierz DW745.
Swego czasu też miałem dylemat czy mieścić się w budżecie czy wstrzymać, dołożyć i kupić coś lepszego.
W większości pił, które macałem jednostronne mocowanie przykładnicy nie przekonywało mnie aż w końcu po przestudiowaniu internetu stwierdziłem, że jednak zaryzykuję i wybór padł na DW745 - powiem tylko tyle - nie żałuję, no może tylko mogłaby mieć trochę większy stół, ale jak już się dorobię swojego garażu to jest plan na wbudowanie jej w stół.
Wadą jest również średniej jakości przykładnica kątowa, którą większość użytkowników wymienia.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2019, 16:50:00 czas Polski wysłana przez Kamel »

Offline rafal60

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2019, 17:07:06 czas Polski »
W dw ciupaga mocowanie ma z przodu i z tylu ? Czy tylko z przodu dźwignia? W pts podobają mi się sanki szczerze powiem, chociaż nie wiem jak to sie sprawdza w praktyce

Offline quent

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2019, 17:24:33 czas Polski »
Na YouTube jest cała masa filmów o tej pilarce. Jest bardzo popularna ogólnie.
Mocowanie na z obu stron a blokuje się dźwignią pod blatem.
Bardzo cwane rozwiązanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdr.
Q

Offline matthew_105

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2019, 23:17:52 czas Polski »
DeWalt bardzo fajna pilarka a cena też nie jest tak wygórowana
jak dobrze poszukasz to znajdziesz w granicach 2250 zł
pozdrawiam

Offline werewolf

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2019, 23:01:50 czas Polski »
a tak zapytam,
biorąc do warsztatu i zakładając brak przenoszenia i miejsce - dobrym pomysłem jest szukać używanej pilarki typu jakaś tańsza rema itp czy lepiej np makite MLT100 lub dewalt 745?

ewentualnie na co zwracać uwagę przy używanych warsztatowych maszynach?

z góry dzięki za odpowiedzi

Offline matthew_105

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2019, 16:47:10 czas Polski »
no stara rema to wg jest mistrzostwo 100 razy lepsze od makity i dewalta
no uwagę trzeba zwracać na silnik
przykładnice kątową wzdłużna i pochył agregatu czy wg jest
i wysuw tarczy i ogólny stan techniczny maszyny
ja znalazłem na allegro takie coś(https://allegro.pl/oferta/pila-tarczowa-7704686903) jak ktos ma pieniądze to chyba lepszej oferty nie będzie
na allegro jest napisane że sprzedaż zakończona ale jak sie napisze do sprzedawcy to powinna jeszcze byc pozdrawiam

Offline werewolf

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2019, 18:39:51 czas Polski »
dzięki za odpowiedź,
no jak ktoś ma pieniądze  ;D.... aż taka dobra ta pilarka? 

a tak przy okazji ktoś używa lub ma zdanie o pilarkach ALKO lub elecktra beckum? pojawiają się czasem na sprzedaż ale w internecie ciężko znaleźć opinie użytkowników ..
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2019, 18:43:10 czas Polski wysłana przez werewolf »

Offline matthew_105

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2019, 19:45:10 czas Polski »
pracowałem na elektrze (https://imged.pl/pilarka-pila-elektra-beckum-pk-250-23532142.html coś takiego)
i powiem tak blaty aluminiowe ale bardzo dobrze wykonane jest tez rowek t track sanki bez problemu jeździły
silnik mocny
ogólnie spoko tylko jak jest w internecie w dobrym stanie to ok 3000 kosztuję więc taki minus