18 Kwietnia 2026, 09:52:08 czas Polski

Autor Wątek: Zawieszenie otwartego korpusu  (Przeczytany 2671 razy)

Offline fr3sh

Zawieszenie otwartego korpusu
« dnia: 13 Stycznia 2019, 16:56:43 czas Polski »
Cześć

Z góry przepraszam jeśli jest to nieodpowiedni wątek ale nie znalazłem takiego w którym mógłbym prosić o poradę
Mianowicie przymierzam się do realizacji projektu szafek jak widać na załączonym obrazku i mam pewien dylemat.
Chodzi mi o szafkę nad biurkiem. Ta długą bez frontu. Jakbyście ją zrobili/zawiesili. Chodzi mi o to że
chciałbym aby była ona zlicowana z frontami szafek po lewej stronie. Mógłbym zrobić ją jako jeden cały korpus z tymi
szafkami wyżej i to zawiesić ale wtedy nie będzie zlicowana. Głębokość tej szafki będzie 60cm długość około 1,80m.
dolny wieniec będzie grubszy niż widać na obrazku dla większej stabilności pewnie 36mm. 
Może by zrobić ją jaką oddzielny korpus i przykręcić do boków szafek przyległych? Pytanie tylko czy to by wystarczyło?
Zawieszać ją na ścianie byłoby ok gdyby nie fakt że będzie widać zawieszki bo to szafka otwarta.

Doradźcie proszę jakbyście to zrobili.

Offline amciek

Odp: Zawieszenie otwartego korpusu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2019, 17:30:56 czas Polski »
A czy 1,8 m to przypadkiem nie a długie będzie, czy nie obwisnie? To już bardziej doświadczeni niech Ci powiedzą.
Na francuski zamek możesz powiesić. Nie bedzie widać żadnych zawieszek.

Offline fr3sh

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2019, 18:55:24 czas Polski »
No powiem że ciekawy ten francuski zamek. Plecki wtedy nie mogą być 3mm.
Co do długości to wieniec dolny będzie miał grubość 36mm. Nie mam doświadczenia i też własnie sie zastanawiam
czy nie obwiśnie

Offline amciek

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia 2019, 19:00:43 czas Polski »
Ja mam takie półki ale mniejsze powieszone na francuski zamek. Plecy dałem 18mm.
Nie doczytałem, że spod masz 36. Może będzie ok, ale niech się inni, bardziej doświadczeni wypowiedzią.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2019, 19:25:33 czas Polski »
A nie prościej zastosować samą półkę gr. 36 mm i zwyczajnie przymocować ją do pionowych elementów szafek?

Offline fr3sh

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2019, 22:26:01 czas Polski »
Podam wam jeszcze dwa przykłady na których widać że mieli ten sam problem ale jakoś siebie z nim poradzili. Nie mogli tego przykręcić do boków bo są sciany.
To musi być banalne do zwieszenia. Czy istnieją już może gotowe zawieszki typu francuski zamek?

https://www.homebook.pl/inspiracje/biuro/676312_domowa-pracownia-biuro-styl-skandynawski
https://i.pinimg.com/564x/35/01/63/350163635a98253be2feb2665dda49d6.jpg

Offline amciek

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2019, 22:33:39 czas Polski »
Ale jak na moje oko to są wizualizacje. A tam wszystko jest możliwe. Nie mowie, ze się nie da bo na pewno się da ale bierz poprawkę na takie komputerowe rendery.
Zamek zrobisz z odpadu płyty czy nawet z deski, ja nie widziałem gotowych rozwiązań.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2019, 09:18:34 czas Polski »
Frsncuski zamek nie załatwi sprawy bo szafka musi sie o kilka mm opuścić zeby sie zawiesić ibpiwsranie szpara.
Najprościej ťo zrob szafkę, wszystkie jej elementy sklej i skręć
Szczególnie plecy do wieńców.
Przyjęć ją do górnych szafek,  ale wkręty daj od strony szafek górnych. Daj więcej wkrętów
I będzie dobrze.

I jeszcze jedno.
Drobiazg.
W stlarstwie szagi nie mają dlugisci.
Wymiary okresla die jako wysokość,  szerokość i głębokość.

Offline amciek

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2019, 10:43:07 czas Polski »
Lirorobert, zgadza się ale przecież najpierw wlozysz ta półkę, a później na nią górne szafki. A te możesz powiesić na zawieszkach i opuścić na dolna półkę.
Ja tak robiłem i sprawdziło się. Było co prawda dużo myślenia i mierzenia żeby wszystko się zagralo.

Offline fr3sh

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2019, 14:00:55 czas Polski »
Lirorobert dzięki za poprawę. Postaram się to zapamiętać. Co do rozwiązania to plecy do dolnego wieńca nie mogę skręcić od dołu bo będzie widać wkręt. Tak wiec pewnie plecy odsunę i skręcę na L.
Przykręcanie tej półki od górnych szafek też trochę nie eleganckie.

Amciek dobra uwaga tyle że górne szafki musza się na równo zlicować z bocznymi.

Chyba najlepszą opcja będzie w moim przypadku skręcić ją do boków szafek i tyle.
Niemniej jednak jestem bardzo ciekawy jak to byłoby zrealizowane w przypadku tych renderów o ile to są rendery.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Stycznia 2019, 14:54:46 czas Polski »
Jak przykrecisz do bokow to bedziesz widzial wkręty w bocznych szafkach. Przykrecając do górnych będą one widoczne tylko w szafkach za drzwiczkami.