26 Kwietnia 2026, 02:21:25 czas Polski

Autor Wątek: Stolik kawowy ze starej deski jak podejsc do tematu ?  (Przeczytany 2014 razy)

Offline biperol

Stolik kawowy ze starej deski jak podejsc do tematu ?
« dnia: 27 Stycznia 2019, 13:44:11 czas Polski »
Witajcie,

Posiadam taką o to deskę. Wymarzyłem sobie by stworzyć z niej stolik kawowy na nogach z wygiętych prętów stalowych (tym sie zajmie ślusarz). Natomiast ja chciałbym doprowadzić do ładu deskę, ponieważ bardzo mi sie podoba. Moje pierwsze pytanie co to za gatunek drzewa ? mam wrażenie ze to do dosyc twardy materiał. No i drugie pytanie a raczej prośba o rady jak podejść do tematu, jak szlifować czy mimośrodowa szlifierka sie nadaje ? jaka gradiacje, czym to wykończyć ? jestem zwolennikiem olejów, ale ostatnio widzialem podobny blat w lakierze mat i tez fajnie wyglądał. Czy warto bawic sie w wypelnianie żywica otwartych sęków ? czy to robota która tylko wyglada na prostą na filmikach ? 

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2019, 13:47:44 czas Polski wysłana przez biperol »

Offline burchov

Odp: Stolik kawowy ze starej deski jak podejsc do tematu ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2019, 15:06:35 czas Polski »
wg mnie to jesion
najpierw trzeba przestrugać, a następnie szlifować - tak mimośrodowa się nadaje
zacznij od 80 i skoncz na 180/220
ja też preferuje olej niż lakiery

Offline biperol

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2019, 15:23:16 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedź. Czy przestruganie jest niezbędne ? Deska i tak jest niezbyt gruba. Strugarka zabierze pewnie kilka dobrych milimetrow ?

Offline zarekl

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2019, 19:17:53 czas Polski »
Stół powinien mieć płaski blat, struganie to chyba najszybszy sposób. Z racji ułożenia słojów trzeba by strugać tą deskę na bardzo ostrych nożach i z małym zbiorem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2019, 21:34:34 czas Polski »
Mi to na orzech wygląda, ale nie ma pewności.
Jakiej grubości jest ta deska?

Offline burchov

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2019, 22:54:20 czas Polski »
Czy przestruganie jest niezbędne ?
jeżeli jest prosta, tzn ma w miarę płaską powierzchnię wystarczy przeszlifować czołgiem albo szlifierką  z papierem 40.