20 Maja 2026, 20:22:20 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie blatu z korpusem szafy  (Przeczytany 1938 razy)

Offline michugdy

Łączenie blatu z korpusem szafy
« dnia: 28 Stycznia 2019, 13:57:59 czas Polski »
Dzień dobry wszystkim,

zastanawiam się jak optymalnie połączyć blat (złączone dwie płyty laminowane 18mm = 36mm) z bokiem korpusu szafy.
Może coś doradzicie coś z własnego doświadczenia ?

Sytuacja wygląda tak, mamy w sumie szerokość 3 płyt 18mm do połączenia. Ze względu że po obu stronach są prowadnice - nie ma dużo miejsca na jakieś wymyślne rozwiązania. Łeb śruby, czy też nakrętka spokojnie przejdą.

Zależy mi na tym, aby samo połączenie wyglądało profesjonalnie, oraz było praktyczne, bezpieczne oraz możliwe wystarczająco wytrzymałe.

Myślałem o czymś takim:

dociąłbym pręt na wymiar i skręciłbym.

Są jeszcze śruby do klamek takie dłuższe:

Myślałem jeszcze o konfirmatach albo o wkrętach assy wurtha - ale nie jestem pewny wytrzymałości tego rozwiązania ani rozwarstwienia i co za tym idzie uwypuklenia powierzchni blatu.

Zaznaczę, że chciałbym aby połączenie to było demontowalne.

Dzięki z góry za wszelkie sugestie.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2019, 14:16:11 czas Polski wysłana przez michugdy »

Klo

• Gość
Odp: Łączenie blatu z korpusem szafy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2019, 14:36:55 czas Polski »
Długie konfirmaty fi 7mm wkręcone bezpośrednio w blat przed założeniem prowadnic.
A jak prowadnice są już wkręcone, to odkręcić.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2019, 14:39:45 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline michugdy

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2019, 19:10:51 czas Polski »
Pisałem: Myślałem jeszcze o konfirmatach albo o wkrętach assy wurtha - ale nie jestem pewny wytrzymałości tego rozwiązania ani rozwarstwienia i co za tym idzie uwypuklenia powierzchni blatu.

Offline Sizar

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2019, 19:39:43 czas Polski »
Śruba szwedzka/wałeczkowa/łącznik do łóżek - chyba najmocniejsze rozwiazanie. Ale wymaga precyzji przy nawiertach :(

Wysłane z mojego LON-L29 przy użyciu Tapatalka