Z jednej strony dość ambitne cele sobie postawiłeś, z drugiej funkcjonalność piły będzie dość ograniczona. Cięcie wzdłużne przy rozkroju wymaga stolika ruchomego wzdłuż piły. I tak aby przeciąć deskę o długości np 2,5m trzeba mieć stolik co najmniej 2,8m-3m długi, który wysunie się tyle samo z przodu i z tyłu piły.
Przy tarczy wystającej na kilkanaście cm ze stołu cięcie wzdłużne do przykładnicy będzie, moim zdaniem, mało bezpieczne, szczególnie przy węższych, krótszych listwach. Cięcie w poprzek, ok - tu wysokość piły nie jest taka krytyczna.
ad 1. Tarcza którą masz to do testów się nada, potem do cięcia drewna opałowego, a docelowo to potrzebujesz raczej nowej tarczy do cięcia wzdłużnego. Ma ona inaczej wyprofilowane zęby niż piły do cięcia poprzecznego, do płyt czy uniwersalne. Są wersje z zębami HM oraz bez (takie jak masz). Ja kupiłem sobie kiedyś Globusa z zębami w kształcie GM średnicy 450mm. Oczywiście na rynku jest wiele tarcz do tego celu. W zasadzie ogranicza cię zasobność portfela.
ad 2. Moc silnika jest ok, ale nie kierunek cięcia warunkuje obroty, tylko średnica tarczy. Im większa tym wolniej można nią kręcić. Z jednej strony ze względów bezpieczeństwa (każda tarcza ma, a przynajmniej powinna mieć napisane maksymalne obroty), a drugiej to prędkość skrawania jest tutaj istotna. Ja dla tarczy 450 mam ok 4000-4200RPM
ad 3. Nie wiem jak chcesz wykorzystać wałek z podporą jako przykładnicę.
ad 4. Aby napiąć pasek musisz silnik zaprzeć o i skręcić razem z konstrukcją nośną całego urządzenia. Wtedy przenoszenie drgań i generowanie drgań będzie zredukowane. Przy większych średnicach kół pasowych może być potrzebne ich wyważenie.
Może poszukaj stalowego liniału z podziałką w cm. Ostatnio widziałem takie w różnych długościach w casto. Będzie bardziej wytrzymały i od razu sztywny (inaczej niż w przypadku krawieckiego czy papierowego np. z ikea, czy casto)
Nie wiem jakie są zalecenia co do długości culagi, ale jak miałem krótszą niż tarcza, to deski uciekały mi przy końcu cięcia. Zrobiłem sobie culagę na długość stołu, abym mógł dociskać materiał cały czas kiedy przechodzi on przez tarczę. W piłach np dewalt (omawianych tu na forum) culagi też są przez całą długość stołu, zatem to chyba jest uzasadnione.
Mam nadzieję, że coś z tych informacji Ci się przyda. Pochwal się zdjęciami z etapów konstrukcji oraz finalnego urządzenia. Pomyśl także nad zrobieniem modelu w komputerze. Może on pokazać słabe punkty oraz niespodzianki jakie możesz napotkać w trakcie konstruowania i składania wszystkiego.