11 Czerwca 2026, 05:18:30 czas Polski

Autor Wątek: Wiata - pregola  (Przeczytany 8488 razy)

Offline ogurasadaj

Wiata - pregola
« dnia: 20 Maja 2014, 22:40:33 czas Polski »
Witam

Jako że słońce zaczyna coraz mocniej świecić postanowiłem pokusić się o zbudowanie czegoś na kształt wiaty/pergoli/zadaszenia na mojej działce. Na zdjeciach miejsce pod przyszłą inwestycje oraz 3 warianty tego co chce stworzyć.

Wielkość konstrukcji jest ograniczona już istniejącą "infrastrukturą" i zakładam że bedzie miała ok 3m x 3m. na dwóch przeciwległych bokach nie palnuje słupów środkowych. Na tylnej ścianie rośnie sobie drzewo a na przedniej chcialbym zostawic swobodne wejście od strony altanki. Planuje osadzic to na kotwach wbijanych w ziemie. Przekrój słupów to 7x7 lub 10x10.

Proszę o ocenę tych projektów, wytknięcie błędów, wskazówki co poprawić i ewentualnie jakieś podpowiedzi co można jeszcze zrobić.

dzieki
PS. mam nadzieje ze zdjecia sie wyswietlą.

Offline sajo

Odp: Wiata - pregola
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2014, 07:39:42 czas Polski »
co na dach? będzie lekki skos?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2014, 09:26:53 czas Polski »
Dach wysuń po za ściany, bo deszcz będzie non stop niszczyć wszystkie elementy. Szkoda trochę. Lekki spad też dodaj :)

Może ktoś podpowie - te górne belki poziome (murłaty) można tak zacinać na środku jak na rysunku? Na narożnikach połączone ok, ale na środku te wpusty chyba max 1/3 grubości belki?

Pomyśl też o dobrym przygotowaniu zastrzałów (odpowiednie zacięcie czopów). Jak źle zatniesz - nie włożysz w gniazda ;) Sam się ostatnio dałem na to nabrać na szkoleniu ciesielskim.

Swoją drogą bardzo lubię takie konstrukcje robić :))
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline gołąb

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2014, 12:01:37 czas Polski »
Planuje osadzic to na kotwach wbijanych w ziemie
To konstrukcja wolnostojąca. Jak nie chcesz zobaczyć jakie ma właściwości lotne to zakotwicz ją porządnie w stopach betonowych. 

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2014, 16:08:40 czas Polski »
Planuje osadzic to na kotwach wbijanych w ziemie
To konstrukcja wolnostojąca. Jak nie chcesz zobaczyć jakie ma właściwości lotne to zakotwicz ją porządnie w stopach betonowych. 

Miałem to samo napisać, zanim doczytałem temat do końca.
Na 100% wiata Ci odleci jak nie zalejesz konkretnych betonów.
Może ktoś podpowie - te górne belki poziome (murłaty) można tak zacinać na środku jak na rysunku? Na narożnikach połączone ok, ale na środku te wpusty chyba max 1/3 grubości belki?
No właśnie w rysunku jest nieścisłość.
Jeśli zacięcie ma być bez podparcia jak na pierwszym rysunku, to nie można tak robić.
Jak w miejscu zacięcia będzie podpora jak wynika z dwóch pozostałych rysunków, to ewentualnie mogło tak by być.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline ogurasadaj

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2014, 09:03:15 czas Polski »
Witam

Dzieki za podpowiedzi. Słupy będą osadzone w kotwach zalanych betonem. Jednak 2 słupy musze osadzic na tych kotwach wbijanych w ziemie poniewaz nie chce zabardzo niszczyc kostki (jak jest taka jest, ale juz jest).

Jezeli chodzi o rysunki to sa tam 3 różne warianty. Podobne do siebie ale każdy jest inny.  Zaciosy oczywiscie tylko i wylacznie nad slupem - innaczej bym sie bał to zrobić.

Odnosnie sugestii dotyczacych dachu to chyba jednak zrobie ze skosem. narazie wymyslilem dach jednospadowy (rys. ponizej)  Zastanawiam się tylko czy to polączenie belki poprzecznej z wyższym słupem można tak wykonać.

Dalej się waham nad przekrojem słupów. czy 7x7 nie bedzie za małym przekrojem?? powierzchnia dachu wyniesie  10-11 m2. Pokrycie jeszcze nie wybrane ale chce cos lekkiego.  czy przy przekroju słupa 10x10 mozna dac krokwie 6x12 czy za małe?

I jeszcze jedno pytanie. czy zastrzały mają być o takim samym przekroju jak słupy czy można zastosować inne? Chodzi mi o to zeby ta konstrukcja nie wyglądała na bardzo masywną. Ta wiata to ma być z założenia taka oslona przeciwsłoneczna

Pomyśl też o dobrym przygotowaniu zastrzałów (odpowiednie zacięcie czopów). Jak źle zatniesz - nie włożysz w gniazda

Na ten temat nie mam blado-oliwkowego pojęcia.;) Czy chodzi o takie wciecia robione w słupach zeby ten zastrzał (miecz) miał się na czym oprzec?? Czy chodzi o zupełnie inny element konstrukcji?

Offline demolkaa

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2014, 11:13:44 czas Polski »
Dalej się waham nad przekrojem słupów. czy 7x7 nie bedzie za małym przekrojem?? powierzchnia dachu wyniesie  10-11 m2. Pokrycie jeszcze nie wybrane ale chce cos lekkiego.  czy przy przekroju słupa 10x10 mozna dac krokwie 6x12 czy za małe?
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2014, 11:27:13 czas Polski »
Ja bym dał 10x10 te słupy, a co do krokwi to wystarczą w zupełności te 6x12.
A na przykrycie dachu jeżeli ma być lekka konstrukcja to blacho-dachówka ewentualnie płyty faliste te przezroczyste.
Co do zdjęcia łączenie to myślę, że może być ewentualnie dodać długiego wkręta od drugiej strony żeby było sztywniejsze ściśnięcie bo ta belka nie jest nośną lecz tylko wiążącą.
Trochę namieszałem ale mam nadzieje, że będziesz wiedzieć o co chodzi.
http://www.robelit.pl/uploaded/obrazky/PlytyFalisteTrapezowe/Akryl%20-%20pergola.JPG
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2014, 11:29:58 czas Polski wysłana przez demolkaa »

Offline lemonmint

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2014, 12:09:56 czas Polski »
Dach jednospadowy jest be, chyba, że warunki wymagają (np. budowa przy granicy, przy innym budynku) Jeśli jest wolnostojąca, pomęcz się trochę i zrób dach dwuspadowy (nawet o małym pochyleniu) Gwarantuję, że przyjemniej będzie Ci się patrzeć na swoje dzieło.

Offline sajo

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2014, 12:59:33 czas Polski »
czemu jest be?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2014, 15:11:43 czas Polski »
Jednak 2 słupy musze osadzic na tych kotwach wbijanych w ziemie poniewaz nie chce zabardzo niszczyc kostki

Można wywiercić za pomocą np.świdra do ziemi lub lodu (mała dewastacja istniejącej infrastruktury) :) Można też taki świder zrobić samemu lub zakupić (przydatna rzecz) ;)
https://www.google.pl/search?q=wiert%C5%82o+do+ziemi+jak+zrobi%C4%87&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IEV_U6v1KOmp7AaB7IDwDA&ved=0CDQQsAQ&biw=1366&bih=681

Offline lemonmint

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2014, 17:08:04 czas Polski »
czemu jest be?
Bo to jest forum dla "Miłośników drewna". Więc ma być ładnie a nie tylko praktycznie.

Offline ogurasadaj

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2014, 01:05:12 czas Polski »
Po krótkim zastanowieniu postanowiłem wykonać jeszcze projekt z dachem dwuspadowym. Raz z ciekawości, dwa że ma być ładnie a nie tylko praktycznie. ;)  I nie wiem jak Wam, ale mi najbardziej przypadł do gustu właśnie ten wariant. Zastanawiam się tylko czy dam rade to wykonać. Zakładam że wymiary konstrukcji to: słupy 10x10; murłaty 10x10, krokwie 6x12 ustawione co 60 cm.

główne problemy jakie stoją przede mną na chwilę obecną:
1) zakotwienie konstrukcji; (zostałem przekonany do zakotwienia w betonie. Po wizycie w dwóch sklepach 1 opcja to kotwa z prętem zalana w betonie; druga opcja to wylanie stopy i przykręcenie do niej kotwy. macie jakieś sugestie, podpowiedzi odnośnie tych dwóch opcji?)
2) połączenie środkowej belki z murłatą, (czy połączyć je tak jak skrajne belki - na tzw zakładkę? a może pokusić się na rozwiązanie jakie zrobił Waldi w "Altana z grilokominkiem" na tzw. płetwę i gniazdo, tylko jak to wtedy przymocować do słupa podtrzymującego tą belkę.
3) ilość zastrzałów/mieczy; (cos mi podpowiada że powinienem jeszcze zrobić je między murłatą a "przednim" słupem - tam odległość między słupami wynosi 140 cm, oraz między murłata a srodkowym słupem. Prosze o podpowiedz czy sa potrzebne czy to juz nadgorliwość. czy przekrój zastrzału może być mniejszy niż przekrój słupa?)
4) krokwie, (czy wymiar na jaki powinna "wystawać" krokwia jest jakoś znormalizowany czy tutaj rządzi wyłącznie estetyka? Czy przy takiej konstrukcji krokwi są wymagane jeszcze jakieś elementy? Czy zewnętrzne krokwie muszą być umieszczone nad słupami?)
No dobra, chyba przesadziłem z ilościa pytań. Jeżeli ktos sie w tym nie zagubił i to ogarnia to poprosze o jakies wskazowki.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2014, 10:40:17 czas Polski »
Po krótkim zastanowieniu postanowiłem wykonać jeszcze projekt z dachem dwuspadowym. Raz z ciekawości, dwa że ma być ładnie a nie tylko praktycznie. ;)  I nie wiem jak Wam, ale mi najbardziej przypadł do gustu właśnie ten wariant. Zastanawiam się tylko czy dam rade to wykonać. Zakładam że wymiary konstrukcji to: słupy 10x10; murłaty 10x10, krokwie 6x12 ustawione co 60 cm.

główne problemy jakie stoją przede mną na chwilę obecną:
1) zakotwienie konstrukcji; (zostałem przekonany do zakotwienia w betonie. Po wizycie w dwóch sklepach 1 opcja to kotwa z prętem zalana w betonie; druga opcja to wylanie stopy i przykręcenie do niej kotwy. macie jakieś sugestie, podpowiedzi odnośnie tych dwóch opcji?)
2) połączenie środkowej belki z murłatą, (czy połączyć je tak jak skrajne belki - na tzw zakładkę? a może pokusić się na rozwiązanie jakie zrobił Waldi w "Altana z grilokominkiem" na tzw. płetwę i gniazdo, tylko jak to wtedy przymocować do słupa podtrzymującego tą belkę.
3) ilość zastrzałów/mieczy; (cos mi podpowiada że powinienem jeszcze zrobić je między murłatą a "przednim" słupem - tam odległość między słupami wynosi 140 cm, oraz między murłata a srodkowym słupem. Prosze o podpowiedz czy sa potrzebne czy to juz nadgorliwość. czy przekrój zastrzału może być mniejszy niż przekrój słupa?)
4) krokwie, (czy wymiar na jaki powinna "wystawać" krokwia jest jakoś znormalizowany czy tutaj rządzi wyłącznie estetyka? Czy przy takiej konstrukcji krokwi są wymagane jeszcze jakieś elementy? Czy zewnętrzne krokwie muszą być umieszczone nad słupami?)

1. Jeżeli wybierzesz kotwy zalewane w beton to masz je nad ziemią i mniej wilgoć ciągnie do drewna. Ja wybrałem ten sposób bo jak zalejesz pręta to będzie lepiej trzymał niż kołek w beton. Przy zakupie takich kotew musisz patrzeć na pręt im grubszy tym lepszy wtedy konstrukcja się nie będzie chwiała.

2. Przy tak małej altance środkowej belki bym nie dawał w cale jest niepotrzebna.

3. Tak jak piszesz zastrzały są po to, żeby ustabilizować konstrukcję od chwiania się na różne boki, żeby się konstrukcja nie złożyła jak z klocków lego tak więc zastrzały na każdym rogu w obu kierunkach.

4. wystawienie krokwi zależy od ciebie i od estetyki im dłuższe tym lepiej wtedy deszcz nie będzie tak zacinał na konstrukcję i na was jak będziecie siedzieć w środku w czasie deszczu. Daj ok 40 - 50 cm. Ja w swojej dałem 30cm ale tylko dlatego że takie krokwie miałem i nie wyszły mi dłuższe.

A ja dla ciebie poleciłbym ten http://www.domidrewno.pl/artykul/altana-sosna-3x3m-projekt-firmy-dietrichs/, a tu plik do ściągnięcia  https://file.dietrichs.com/ex/data/public/80a39b.php?lang=pl  projekt przedstawiony przez JarekO masz ładną altankę i wszystkie wymiary elementów.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2014, 10:50:17 czas Polski wysłana przez demolkaa »

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2014, 13:46:49 czas Polski »
Jeśli mogę coś zasugerować, kotwy możesz zamontować na klej. Ja zrobiłem tak u siebie budując zabudowę tarasu. Demolkaa ma rację, montowanie na śruby to średni pomysł. Z kolei wstawianie kotew bezpośrednio w świeży beton ma jedną wadę, trudno zrobić to precyzyjnie, mała odchyłka i potem jest problem by słup postawić prosto. Ja zastosowałem rozwiązanie pośrednie. Kupiłem kotwy do osadzania w betonie. Wylałem stopy betonowe. Gdy beton związał wywierciłem otwory, tak by kotwa miała 3~4 mm luzu. Następnie osadziłem kotwy na specjalny klej - np Ceresit cx 5 - jest do kupienia w marketach budowlanych w niewielkich opakowaniach.