29 Kwietnia 2026, 22:33:16 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja blatu kuchennego  (Przeczytany 1185 razy)

josze

• Gość
Renowacja blatu kuchennego
« dnia: 08 Lutego 2019, 23:29:08 czas Polski »
Cześć,

Chciałbym się zająć renowacją blatu kuchennego z IKEI. Jest to blat z cienką warstwą litego drewna (dębowego).
Po zakupie olejowałem go olejem z IKEI. Chyba był to olej SKYDD - olej do drewna mającego kontakt z żwynością: https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00046786/. Od pierwszego olejowania minęło kilka lat. Dzisiaj zabrałem się za szlifowanie. Przed szlifowaniem blat czyściłem wodą z niewielką ilością płynu do zmywania naczyć, żeby zmyć tłuszcz. Do szlifowania używam szlifierki oscylacyjnej. Niestety, w niektórych miejscach podczas szlifowania blatu, papier ścierny momentalnie się zapycha - powstają na nim "tłuste" plamki. Uniemożliwia to dalsze szlifowanie. Wydaje mi się, że albo stary olej utworzył taką powłokę, która nie chce dać się zeszlifować, albo to coś związanego z tłuszczem.

Macie pomysł jak przygotować blat do szlifowania bez zapychania papieru? Bardzo proszę o pomoc. Będę wdzięczny za wskazówki.

Offline zarekl

Odp: Renowacja blatu kuchennego
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2019, 07:49:30 czas Polski »
Ja mam lite blaty jesionowe i raz - dwa razy w roku szlifuje i daje nowy olej. Papier sie szybciej zapycha niż przy czystym drewnie więc idzie kilka tarcz. Nie mam jakiegoś specjalnego sposobu do przygotowania, tylko więcej tarcz zużywam. Szlifuje tylko tyle żeby zmatowić powierzcnię i olej się lepiej wchłonął.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Renowacja blatu kuchennego
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2019, 21:34:49 czas Polski »
spróbuj najperw cykliną