15 Maja 2026, 22:46:46 czas Polski

Autor Wątek: Schody metamorfoza  (Przeczytany 2018 razy)

Offline Wkurzony

Schody metamorfoza
« dnia: 21 Lutego 2019, 20:01:00 czas Polski »
Witam to jest mój pierwszy temat na forum. Chciałbym odnowić schody bo mają już 17 lat. I chciałbym sciąć zdobiebie krawędzi stopnia ale bez demontażu i tu jest moje mytanie czym to najlepiej zrobić? Schody są jesionowe. Proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam

Offline zarekl

Odp: Schody metamorfoza
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2019, 21:18:59 czas Polski »
Może więcej fotek wrzuć z rzutem z góry tego co chcesz obciąć.

Łatwo dostępne miejsca można frezarką górnowrzecionową. Trudniejsze ręcznie ostrymi dłutami i szlufirekami. Zależy od tego jakie masz narzędzia i w jakich technikach czujesz się najlepiej.

Offline Wkurzony

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2019, 22:16:03 czas Polski »
Chodzi mi o ściecie tak jak zaznaczylem na zdjęciach , też myślałem o frezarce .

Offline zarekl

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2019, 06:46:51 czas Polski »
Ja zrobiłbym sobie wzornik i frezarką przejechał.

Po lewej stronie (tam gdzie zdjęcie obcięło stopień) jest ściana?

Offline Wkurzony

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2019, 07:43:49 czas Polski »
Tak po lewej stronie jest ściana. Też tak myślałem tylko zostanie końcówka przy ścianie bo tam nie dojade frezarka

Offline kroolik

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwietnia 2019, 13:45:46 czas Polski »
Domyślam się że w zamyśle są schody tak zwane dywanowe.
Użył bym zagłębiarki na szynie, a w miejscach niedostępnych narzędzia wielofunkcyjnego ( multimaster fein ). Przy cięciu zostawił bym około milimetr drewna na zeszlifowanie równo z podstopniem. Niestety między podstopniem i stopniem może się pojawić szczelina. Zależy jak zbudowane schody. podstopień może być wpuszczany w stopień od spodu. Kolejny, podobny problem pojawi się zapewne na łączeniu stopnia z wangą. Ogólnie fajny pomysł. Ja bym je widział w jakimś kryjącym kolorze