Witam.
Stara zwykła piaskownica zakończyła swój żywot. Obiecałem dzieciom nową. Postanowiłem trochę nad nią popracować i zbudować trochę inną niż zazwyczaj spotykane. Ponieważ dzieci są mocno związane z morzem w rachubę wchodził statek piracki lub kuter rybacki. Wybrałem kuter ponieważ osiągalny plan miał najwięcej szczegółów.
Może się wydawać, że bardzo wcześnie myślę o piaskownicy gdy do ciepłej wiosny daleko ale plan jest dość złożony i na pewno trzeba będzie poświęcić sporo czasu na jej wykonanie.
Wykorzystuję sprzyjającą pogodę ( mam zimny warsztat).
Czasowo temat pewnie się wydłuży do późnej wiosny.
Zamieszczam zdjęcie piaskownicy i jest to ideał do którego będę dążył.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany planem to podam link do niego.
Założenie jest takie aby nakład finansowy był jak najmniejszy dlatego wykorzystam deski z rozbiórki palet jak i pozostałości po budowie ( między innymi łaty).
Piaskownica zostanie zmontowana w pewnej odległości po za warsztatem i przeniesienie jej w całości nie wchodzi w rachubę dlatego będę budował poszczególne moduły które ostatecznie zostaną połączone na miejscu.
- moduł nadbudówki – kabina szypra.
- dach
- moduł dziobowy ze schowkami
- moduł rufy
- moduł burt.
- maszt
- akcesoria ( skrzynia na skarby, ozdoby – latarnie, napisy itp.).
- na końcu brezent
- piasek.
Rozpocząłem już prace zwiane z kabiną sterową.
W pierwszym etapie obrobiłem deski na boazerię boków kabiny oraz oheblowałem łaty.
Aby zaoszczędzić na materiale deski obrobione zostały pod obce pióro.
Oczywiście można ułatwić sobie pracę i czas kupując gotowe elementy ( np. boazerię w markecie).
Mając przygotowany surowiec rozpocząłem od wykonania ram sterówki dwie górne takie same i dolną zamkniętą z listwą środkową ( mocowanie desek podłogi).
Oczywiście można z tymi połączeniami się tak nie bawić będą w większości niewidoczne ( można skręcić na klej i wkręty które zostaną zasłonięte przez boazerię ścian).