01 Czerwca 2026, 01:10:31 czas Polski

Autor Wątek: Piaskownica kuter rybacki  (Przeczytany 5459 razy)

Offline krys111

Piaskownica kuter rybacki
« dnia: 25 Lutego 2019, 21:12:37 czas Polski »
Witam.
Stara zwykła piaskownica zakończyła swój żywot. Obiecałem dzieciom nową. Postanowiłem trochę nad nią popracować i zbudować trochę inną niż zazwyczaj spotykane. Ponieważ dzieci są mocno związane z morzem w rachubę wchodził statek piracki lub kuter rybacki. Wybrałem kuter ponieważ osiągalny plan miał najwięcej szczegółów.
Może się wydawać, że bardzo wcześnie myślę o piaskownicy gdy do ciepłej wiosny daleko ale plan jest dość złożony i na pewno trzeba będzie poświęcić sporo czasu na jej wykonanie.
Wykorzystuję sprzyjającą pogodę ( mam zimny warsztat).
 Czasowo temat pewnie się wydłuży do późnej wiosny.
Zamieszczam zdjęcie piaskownicy i jest to ideał do którego będę dążył.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany planem to podam link do niego.
Założenie jest takie aby nakład finansowy był jak najmniejszy dlatego wykorzystam deski z rozbiórki palet jak i pozostałości po budowie ( między innymi łaty).
Piaskownica zostanie zmontowana w pewnej odległości po za warsztatem  i przeniesienie jej w całości nie wchodzi w rachubę dlatego będę budował poszczególne moduły które ostatecznie zostaną połączone na miejscu.
- moduł nadbudówki – kabina szypra.
- dach
- moduł dziobowy ze schowkami
- moduł rufy
- moduł burt.
- maszt
- akcesoria ( skrzynia na skarby, ozdoby – latarnie, napisy itp.).
- na końcu brezent
- piasek.
Rozpocząłem już prace zwiane z kabiną sterową.
W pierwszym etapie obrobiłem deski na boazerię boków kabiny oraz oheblowałem łaty.
Aby zaoszczędzić na materiale deski obrobione zostały pod obce pióro.
Oczywiście można ułatwić sobie  pracę i czas kupując gotowe elementy ( np. boazerię w markecie).
Mając przygotowany surowiec rozpocząłem  od wykonania ram sterówki dwie górne takie same i dolną zamkniętą z listwą środkową ( mocowanie desek podłogi).
Oczywiście można z tymi połączeniami się tak nie bawić będą w większości niewidoczne ( można skręcić na klej i wkręty które zostaną zasłonięte przez boazerię ścian).

Offline przemek_83

Odp: Piaskownica kuter rybacki
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2019, 20:53:25 czas Polski »
Zapowiada się fajny projekt :) Z przyjemnością będę śledził ten wątek. Powodzenia

Offline krys111

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2019, 20:19:38 czas Polski »
Drugi krok to przygotowanie czterech słupków wykonanych z dwóch deseczek skręconych pod kątem prostym. I tutaj uwaga jedna deska bez wpustów pod obce pióro druga tylko wręb z jednej strony.

Offline krys111

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2019, 20:25:52 czas Polski »

Mając gotowe słupki i ramy przystępujemy do montażu. Po połączeniu dolnej i górnej ramy wstawiam środkową i montuję szprosy okien.
 Patrz załączone fotki.

Offline krys111

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2019, 17:51:11 czas Polski »
W weekend zamknąłem ściany kabiny wykonaną własnoręcznie boazerią  z wpustęm na obce pióro.

Offline krys111

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2019, 19:20:24 czas Polski »
Malujemy.
 Plus podłoga.

Offline krys111

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2019, 21:37:05 czas Polski »
Czas na dach. Jest to dość prosty element. Ze sklejonej deski do  wysokości 17 cm wycinamy dwa boki do których przykręcamy deski poszycia. Dach będzie mocowany śrubami poprzez górną ramę kabiny.
W oryginale dach nie był zabezpieczony przed deszczem ( tylko malowanie) i woda prawdopodobnie kapie do środka. Postanowiłem go zabezpieczyć i pokryłem resztką gontów które leżały już u mnie jakiś czas ( pozostałość po kryciu altany).

Offline krys111

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2019, 21:39:11 czas Polski »
Gotowa kabina.

Offline krys111

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marca 2019, 19:54:37 czas Polski »
Moduł dziobu.
Wykonany został jako konstrukcja z beleczek o przekroju ok. 36x56mm ( obrobiona łata 40x60mm) oraz poszycie  z desek grubości 20mm. W dziobie powstała w naturalny sposób pustka która zostaje wykorzystana jako schowek na np. zabawki. Schowek jest zamykany co umożliwia chodzenie po pokładzie. Etapy budowy uwidoczniono na zdjęciach.

Offline krys111

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marca 2019, 20:02:43 czas Polski »
Poszycie dziobu

Offline krys111

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marca 2019, 20:09:45 czas Polski »
Gotowy moduł dziobu ze schowkami ,bukszprytem.

Offline krys111

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marca 2019, 19:48:32 czas Polski »
Moduł burt.
Wykonano ramę z obrobionych łat do których będą przykręcone deski poszycia burt.
Moduł rufy.
Konstrukcja z łat do których przykręcono deski poszycia.

Offline krys111

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2019, 20:08:10 czas Polski »
Jeszcze dodatki takie jak nazwa kutra i latarnie kierunkowe.
Litery wycięte pilarką włosową . Do budowy latarni wykorzystano kawałek rury PVC fi 70mm i pomalowano na czerwono i zielono.

Offline krys111

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2019, 18:49:33 czas Polski »
Mam już wszystkie potrzebne elementy i przyszedł czas na montaż. Montaż jest na razie tymczasowy i nie wkręcam wszystkich śrub.
 Zacząłem od ustawienia sterówki, następnie montaż dziobu z masztem, konstrukcji burt wraz z poszyciem oraz rufy.

Offline krys111

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2019, 18:52:52 czas Polski »
cd. montażu