08 Maja 2026, 09:56:16 czas Polski

Autor Wątek: Laczenie zywicy, piasku i szkla.  (Przeczytany 1598 razy)

Offline Zenon

Laczenie zywicy, piasku i szkla.
« dnia: 26 Lutego 2019, 09:07:37 czas Polski »
Witam.
Jestem pierwszy raz na tym forum a jako ze zywica epoksydowa zawsze mnie interesowala, postanowilem sprobowac.
Robilem kiedys imitacje skal ,oraz pokrywanie plaskich powierzchni a teraz chcialbym zrobic pewna rzecz a ze nie jestem pewien efektu koncowego, bede mial pare pytan.
Pierwsza rzecz to odseparowanie akwarium szyba na zamowienie, ktora wkrotce ma przyjsc.
Szyba ta ma byc w kolorze jasno niebieskim i mam dwie opcje.
1.Pokrycie w poziomie szyby zywica epoxy, zabarwionej pigmentem (mam pigment ciemno niebieski i musze dokupic bialy).
Zrobilem probke na kawalku szkla i pokrycie wyszlo dobrze.
2.Pokrycie szyby farba w sprayu i po wyschnieciu zalanie zywica.
3.Pokrycie szyby specjalna biala farba podkladowa do szkla, ktora nastepnie bedzie pokryta barwionym epoxy.

Na dno akwarium chcialbym wylac zywice, zmieszana z bialym piaskiem w odpowiedniej proporcji.
Zywica ma wszystkie atesty do uzywania przy produktach spozywczych.
Nie chialbym zrobic jakiegos bledu i nie zniszczyc akwarium oraz szyby.
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, ewentualnie linki, choc juz szukalem i ciezko jest trafic w ten temat.
Pozdrawiam.

Offline Zenon

Odp: Laczenie zywicy, piasku i szkla.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2019, 13:32:48 czas Polski »
Witam i przepraszam ze pisze post pod wlasnym postem, lecz nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie, ktore mnie nurtuje.
Z tymi kolorami poradze sobie w innyc sposob a szybe oczywiscie przymocuje specjalnym obojetnym sylikonem.
Tak myslalem,dlaczego nie klei sie szklanych zbiornikow wodnych zywicami i mysle ze powodem tego jest fakt ze szklo, podobnie jak drewno "pracuje", tylko w tym wypadku powodowane jest to cisnieniem, ktore wytwarza woda i zbiornik taki moglby po prostu peknac...Czy ide w dobrym kierunku?
Widzialem jak gosc robil podloze z piasku zmieszanego z zywica epoksydowa, jednak najpierw wylozyl cale dno plastikiem, ktory po stwardnieniu zywicy latwo sciagnal i tak uzyskana forme przykleil na dno zbiornika.
Chcialbym zrobic to samo z ta roznica ze epoxy z piaskiem lalbym bezposrednio na dno akwarium, czyli na "stale", gdyz zywica stworzyla by jednosc ze szklem i piaskiem i nie musialbym sie martwic o jakis przeciek na stykach i dostaniu sie tam wody, ktora po jakims czasie mogla by zaczac gnic.
Bardzo prosze o pomoc.