10 Maja 2026, 05:24:51 czas Polski

Autor Wątek: Jesionowy stolik kawowy  (Przeczytany 1863 razy)

Offline Psychoo

Jesionowy stolik kawowy
« dnia: 13 Kwietnia 2019, 10:48:06 czas Polski »
Witam, pracuje właśnie nad stolikiem kawowym z jesionu o wym: 105x65cm, gr blatu ok 43mm. Blat sklejny z 5 lameli o różnych szerokościach 10-15cm. Nogi też będą z jesionu w formie odwróconego trapezu. Zastanawiam się nad:
1. Czym wykończyć blat i nogi? Chciałbym żeby barwa była trochę ciemniejsza niż naturalny jesion.
2. Czym wypełnić ubytki oprócz szpachli, kilka małych pęknięć i sęki.
3. Czy lamele nie są za szerokie? Klejone rakolem express + kołki 8mm co ok 20 cm.
 Wrzucę później więcej zdjęć na razie jedno na którym widać ubytki o które mi chodziło 😛 blat czeka na ostanie klejenie teraz ma jedną część z 2 lameli i druga z 3 :)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2019, 10:57:02 czas Polski wysłana przez Psychoo »

Offline tomek.wrz

Odp: Jesionowy stolik kawowy
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2019, 15:40:23 czas Polski »
Ja robiłem również z jesionu i powiem że pięknie wygląda ale pęknięć nie zalewalem niczym jedynie szpary w miejscach klejenia jeśli były zbyt szerokie. Widzę że u Ciebie też są sporawe. Ja kupiłem szpachel i próbowałem również szpachlem własnej roboty (wikol i pył drewniany że szlifierki) nawet nie wyszło to najgorzej.

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

Offline tomek.wrz

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2019, 15:43:33 czas Polski »
A na Twoje pytanie pierwsze mogę powiedzieć że ja wykanczalem Kujawskim. Zostaw sobie jedna deskę i spróbuj tym co masz. Ja opalalem drewno uzywalem też jakiegoś drewnochronu ale wogole mi nie podeszlo. A lakierów nie przepadam chyba że może jakiś matowy może kiedyś. Ale samo olejowanie Kujawskim zrobiło świetna robotę.

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

Offline Psychoo

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2019, 16:00:45 czas Polski »
Raczej też myślałem o olejowaniu. Z kolejnym klejenia mi jest lepiej ale dopiero z trzeciego jestem zadowolony. Przedmab ostatnie klejenie ale muszę skompletować ściski na taki rozstaw.