19 Czerwca 2026, 22:39:57 czas Polski

Autor Wątek: Dłuto szybko się tępi  (Przeczytany 22357 razy)

Offline Henry

Odp: Dłuto szybko się tępi
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Lipca 2015, 21:20:41 czas Polski »
Krzyś48 - widziałem klip Paula Sellers'a , którym hartował on noże do strugów. Bardzo fajnie to wyglądało i mam zamiar sam spróbować z grilem, ale jeśli chodzi o dłuta Narex to są one ze stali stopowej chromowo-wanadowej i tutaj może być problem.

Ale jaki problem? Pukasz do kolegów nożowników i prosisz od dobrą narzędziówkę łatwą do zahartowania i jedziesz z pilnikiem. Potem ściągasz specyfikację stali, tabelę kolorów i grzejesz. Albo nawet możesz wysłać do kogoś do zahartowania w porządnym piecu (na forum knives.pl można znaleźć namiary na hartowników).
Ja mogę polecić NC6 bo daje się hartować z dobrym skutkiem na węglu drzewnym (chłodzenie w oleju i odpuszczanie w piekarniku). Są lepsze stale jak np. NC11LV ale zahartowanie to już trudna sztuka (mi się udaje co drugi raz ale nie na optimum wytrzymałości). Są jeszcze lepsze stale ale to już trzeba zlecać hartowanie i to komuś kto ma z tym doświadczenie i to duże.
Efekty są fajne, satysfakcja duża:

Ale uczciwie ostrzegam - to zabawa. Przy i tak niskich cenach dłut nie ma to sensu innego niż postawienie sobie wyzwania. Sporo rzeczy może się nie udać, sporo czasu się straci, a oparzenia gorącym olejem są bardzo bolesne (bardziej niż wbicie sobie dłuta w mięsień kciuka - tego trzeciego ze zdjęcia - ale po ostrym dłucie rana się zagoiła bardzo ładnie ;-) ).

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #61 dnia: 19 Lipca 2015, 21:31:48 czas Polski »
Henry - rozumiem, że robiłeś te narzędzia w jakimś konkretnym celu, wyglądają dosyć niekonwencjonalnie (ale i fajnie). Oprawiałeś uchwyty?

Offline hycel

« Odpowiedź #62 dnia: 19 Lipca 2015, 21:40:19 czas Polski »
Witam .
     Dłut marki Narex mam sztuk 6 ,wszystkie są wygięte .
Stosuje je jako swoistych cyklin do oczyszczania skomplikowanych snycerek .
 Co do przedstawianych filmów ,dobre stale nie kuje się za pomocą koksu .
 Koks bardzo zasiarcza stal .
 Jeden z najlepszych ośrodków naukowych zajmujący się metalurgią znajduje się
w Norymberdze ( i ile mnie pamięć nie zawodzi). W instytucie tym poddano szczegółowym
badaniom  próbki starych mieczy Samurajskich . Przy pomocy między innymi mikroskopom
elektronowym poznano dokładną strukturę oraz skład stali . Odtworzyć taką stal dziś
to nie problem ,okazało się ,ze największa tajemnica i trudność to właśnie wytop, hartowanie i odpuszczanie .
 Tak apropo :
                        Pozdrawiam.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Lipca 2015, 21:52:45 czas Polski »
,wszystkie są wygięte
Moje też. Czyli norma. :)

Offline Henry

« Odpowiedź #64 dnia: 19 Lipca 2015, 21:56:07 czas Polski »
Henry - rozumiem, że robiłeś te narzędzia w jakimś konkretnym celu, wyglądają dosyć niekonwencjonalnie (ale i fajnie). Oprawiałeś uchwyty?

Po moim poprzednim hobby zostało mi palenisko kowalskie i trochę stali. A że nie miałem dłut... to sobie zrobiłem żeby pasowały do klimatu mojego warsztatu. Na razie oprawiłem tylko trzecie, bo świetnie się nim pracuje robiąc jaskółcze ogony. Reszta czeka na efekt zabaw z pseudo-tokarką (do której dokupiłem dłuta narex'a, bo aż tak bawić to mi się nie chciało) ;-)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Lipca 2015, 21:57:43 czas Polski »
Ja polecam dluta irwin. Moim zdaniem o wiele lepszy stosunek jakości do ceny. Narex nie mam ale skoro piszecie że takie z nim problemy to wniosek nasuwa się sam. W zestawie z dlutami mam prowadnik i kamień do Ostrzenia który w zupełności mi wystarcza

wysłane przy użyciu tapatalk

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Lipca 2015, 22:12:11 czas Polski »
Narex nie mam ale skoro piszecie że takie z nim problemy to wniosek nasuwa się sam.
No to jestem prawie jak ten osioł co mu " w żłoby dano , w jednym owies w drugim siano i to kusi i to nęci ... i oślina pośród jadła z głodu padła " - pisałem z pamięci.

Offline Michudn

« Odpowiedź #67 dnia: 20 Lipca 2015, 20:51:56 czas Polski »
Wiele osób pisało, żeby reklamować takie dłuta. Tak też uczyniłem, o czym wcześniej pisałem. Reklamacja została uznana bez żadnych problemów. Z nowymi dłutami nie ma żadnych problemów.

Trafiły mi się jeszcze dwa takie dłuta, kupowane o ile dobrze pamiętam w tym samym okresie. Nie chciało mi się już ich odsyłać, stwierdziłem że popróbuję hartowania. Dłuta rozgrzewałem w grillu. Kilkucentymetrowy kawałek. Po rozgrzaniu zanurzałem w wodzie jakieś półtora centymetra, tak aby środkowa część pozostała rozgrzana i mogła z powrotem nagrzewać ostrze. W przypadku pierwszego z dłut, po osiągnięciu pomarańczowego koloru przez ostrze, ponownie je schłodziłem. Przy drugim nie chłodziłem ponownie, bo nagrzewanie ostrza zatrzymało się samoistnie po osiągnięciu pomarańczowego koloru. Zdaje się że takie hartowanie to hartowanie z odpuszczaniem?

Wyniki finalne są takie, że pierwsze długo dość znacznie mi się wygięło przy hartowaniu i jest teraz wklęsłe od tylnej strony. Za to drugie jest rewelacyjne. Świetnie trzyma ostrość i się nie wykrusza :)

Osoby które po moim opisie mają wątpliwości co do zakupu Narexów, może niech nie sugerują się pojedynczymi przypadkami, a ogólną opinią o dłutach. Zdecydowanie nie demonizowałbym problemu i w razie dokupowania dłut, pewnie znowu sięgnę po Narexa. No, chyba że przyjdzie pora na japończyka:)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Lipca 2015, 21:14:12 czas Polski »
No to się wszystko wyjaśniło. Uspokoiłem się.
Pozdrawiam

Offline Rizer

« Odpowiedź #69 dnia: 31 Lipca 2015, 21:57:06 czas Polski »
To ryzykowne ale podrzucę link do innego forum (nie o tematyce stolarstwa) a dokładnie knives.pl . Ogólnie jest tam m.in. wszystko o hartowaniu, a oto link z temperaturami i kolorami do nich przypisanymi http://forum.knives.pl/index.php?topic=165360.0
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Henry

« Odpowiedź #70 dnia: 01 Sierpnia 2015, 19:45:14 czas Polski »
Tylko trzeba pamiętać żeby kolory oceniać w półmroku.