Mega fajny projekt. Gratuluję Ci naprawdę wiedzy elektronicznej i zacięcia. Lepszego kompana do wykonania obudowy niż Amigorg nie mogłeś wziąć. Jestem pewien, że jeśli tylko zdrowie mu pozwoli to będzie to majstersztyk.
Tak całkiem z boku. Minęło tylko ok 70lat od wojny, a technika tak poszła do przodu, że zrobiłeś maszynę dekodujaca na kilku ukladach wielkości paznokcia, na płytce grubości kartki papieru.
Az strach się bać jak technika militarna poszła do przodu.
Dziękuję, z Amigorg mamy już ustalenia, są wybrane okucia, jeśli tylko zdorwie nam pozwoli to myślę, że uda się wszystko spiąć do końca.
Technika poszła do przodu, ale to nie był postęp liniowy, do pewnego momentu, wszystko odbywało się liniowo a przełom (moim zdaniem) nastąpił w połowie lat 80-tych, wtedy pojawiły się tanie klony PC-tów opartych o system operacyjny DOS.
W tamtym czasie czasie pracowałem dla f-my Zellweger Uster, i pierwszy raz zetknąłem się z pc-tem który miał oprogramowanie do analizy przeprowadzanych badań próbek, to był dla mnie szok, w jaki sposób została zastąpiona praca dużego, wysokokwalifikowanego zespołu ludzkiego, ogromna oszczędność czasu, szybkość podejmowania decyzji (wyniki były przecież prawie od razu).
I tutaj mam ciekawostkę, o której dowiedziałem się dopiero po wielu latach, kiedy przestałem pracować dla Zellwegera, rzecz była utajniona i całkiem niedawno wyszła na jaw, zresztą dotyczy to nie tylko Zellwegera, otóż do lat 90 u. wieku, wszystkie armie i pakty wojskowe (NATO, Układ Warszawski) posługiwały się maszynami szyfrującymi wzorowanymi na Enigmę, nasz blok posiadał Fialkę z którą zetknąłem się w czasie służby wojskowej, nie wiem co miało NATO, natomiast Szwajcarzy mieli Nemę produkowaną przez Zellwegera
https://www.cryptomuseum.com/crypto/nema/index.htm. Czyli tak naprawdę cały świat do końca lat 80-tych wierzył, że szyfrowanie enigmopodobnymi jest nie do złamania

.
Zellweger produkował bardzo ciekawe urządzenia, jeszcze w na początku lat 80-tych serwisowałem ich urządzenia wykonane w technice lampowej i były to sprzęty które były wyprodukowane w połowie lat siedemdzisiątych, mam porobionych trochę zdjęć tych sprzętów, jak znajdę w swoich archiwach to wrzucę je jako ciekawostkę, bo naprawdę są niespotykane.