21 Maja 2026, 03:03:12 czas Polski

Autor Wątek: Prośba o pomoc - projekt Enigma w 80-tą rocznicę przekazania Enigmy Aliantom  (Przeczytany 5018 razy)

Offline Slawek_ps

Odp: Prośba o pomoc - projekt Enigma w 80-tą rocznicę przekazania Enigmy Aliantom
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Czerwca 2019, 10:36:37 czas Polski »
Nie udało się dokończyć poprzedniej wypowiedzi:

Niby nic ciekawego - ale, jest to przemysł który ma stopień zaawansowania technologicznego identyczny jak w przemyśle militarnym, a powiedziałbym odwrotnie przemysł militarny jest beneficjentem tego właśnie przemysłu  (maszyny i urządzenia włókiennicze), dlatego wielu producentów maszyn włókienniczych  produkowało uzbrojenie ( i produkuje do dzisiaj ) - przykład łódzka Wifama, dzisiaj już nie istnieje ale w czasach swojej świetności produkowała broń i elementy czołgów, inny znany producent to radomski Łucznik, zobaczcie jakie produkuje giwery https://businessinsider.com.pl/polityka/historia-fabryki-broni-lucznik-radom/84cenwe

I jeszcze jedna ciekawostka, ta najbardziej zainteresuje Was, Zellweger przysyłał całe wyposażenie w drewnianych, przepięknie wykonanych skrzyniach, żałuję teraz, że nie zabrałem żadnej z takich skrzynek, kiedy były likwidowane fabryki włókiennicze w Polsce wszystko było wyrzucane na śmieci, niestety nie porobiłem zdjęć ale musicie mi uwierzyć - robiły wrażenie.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2019, 10:46:39 czas Polski wysłana przez Slawek_ps »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Prośba o pomoc - projekt Enigma w 80-tą rocznicę przekazania Enigmy Aliantom
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2019, 21:42:03 czas Polski »

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwca 2019, 09:22:19 czas Polski »
Może praca kolegi (ów) znajdzie  miejsce   w Poznaniu ?

https://epoznan.pl/news-news-96034-Centrum_Szyfrow_Enigma_doczeka_sie_realizacji_Miasto_szuka_wykonawcy

Jeśli tylko projekt wyjdzie zgrabnie, koledzy z forum DiD zechcą się przyłaczyć się do wykonywania elementów drewnianych Enigmy, jeśli przyszłe muzeum będzie zainteresowane współpracą, to można się będzie zastanowić nad przekształceniem tego projektu w jakieś niewielkie przedsięwzięcie komercyjne ( dla wszystkich którzy zechcą wykonać we własnym zakresie elektroniczną Enigmę, zawsze będzie dostępna nieodpłatnie cała dokumentacja), ale z doświadczenia wiem, że trudno przekształcić takie przedsięwzięcie w wersję komercyjna ze względu na koszty, cena wykonania samej elektroniki w własnym zakresie to koszt ok. 300 zł. (płytki + koszty części) Enigma jest dosyć droga w wykonaniu ze względu na ilość podzespołów, w samej klawiaturze musi być 26 przycisków, 26 gniazd bananowych i 26 diod led, to razem 78 elementów, każdy element uśredniając po 2 zł to koszt 156 zł, do tego dochodzą jeszcze elementy pozostałe, całość w skrzynce ( nie znam kosztów skrzynki) zmknęła by się w w ok. 400 zł (koszt części) + skrzynka, czy ktoś chciałby kupić coś takiego za kilka stówek? nie jestem pewien, ale warto wykonać coś takiego, dla Pamięci Polskich Matemematyków, dla uczczenia całego Biura Szyfrów, poświęcenia i ciężkiej pracy wszystkich tych osób, ja potrafię zrobić to w ten sposób.

Pozdrawiam,
Sławek

jeśli kupowałoby się w podzespoły w ilościach hurtowych koszty podzespołów  mogłyby się obniżyć pewnie do 1/3 wyliczonej wartości, ale nie zastanawiłem się nad tym.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2019, 09:33:03 czas Polski wysłana przez Slawek_ps »

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lipca 2019, 12:31:39 czas Polski »
Witam,
Kolega Amigorg wykonał przepięknie skrzynkę, poniżej fotki które nie oddają jej całej urody.

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Września 2019, 07:58:38 czas Polski »
Witam serdecznie po dłuższej przerwie, oto Enigma w pięknej, dębowej skrzyneczce od kol. Amigorg (jeszcze raz Amigorg serdecznie dziękuję)
https://www.youtube.com/watch?v=I5Wuc1-X2_E

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Września 2019, 08:20:39 czas Polski »
 ;D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2019, 08:51:19 czas Polski »
Witam na forum w naszym gronie

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Września 2019, 10:01:35 czas Polski »
Brawo!!! Świetna robota!
Rękami do gwiazd

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Września 2019, 11:10:41 czas Polski »
Tu pokaz pokaz odszyfrowania oryginalnej depeszy z niemieckiego U-bota za pomocą elektronicznej Enigmy naszego kolegi- Gratulacje  :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Września 2019, 11:39:25 czas Polski »
Szkoda ze nie ma  wyjaśnienia  zasady odczytu

Offline Slawek_ps

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Listopada 2019, 18:41:09 czas Polski »
Witam po dłuższej przerwie, zasada odczytu jest bardzo prosta, żołnierz radiotelegrafista odbiera szyfrogram drogą radiową, najczęściej jest to nadawane kodem Morse"a zapisuje szyfrogram na formularzu w postaci grup liter po 4-ry lub 5-ęć znaków np. qcad dfik, taki zapisany szyfrogram zanosi do sekcji dekryptażu, w sekcji dekryptażu żołnierz dokonujący dekryptażu ustawia maszynę na odpowiednie ustawienia na dany dzień, które ma zapisane w książce ustawień maszyny - książka jest tworzona w sztabie głównym i rozsyłana po jednostkach wojskowych, po ustawieniu maszyny zgodnie z książką ustawień, żołnierz naciska po kolei litery szyfrogramu który dostarczył mu żołnierz radiotelegrafista, zapisując po kolei litery które się podświetlają i otrzymuje tekst jawny, nie do końca jest to tekst zrozumiały dla wszystkich, najczęściej do szyfrogramu są wpisywane różnego rodzaju skróty, pamiętam z okresu swojej służby wojskowej, że takich skrótów był kilkaset i wszystkie trzeba było je znać dla przykładu, jeśli pomyliłem się przy wpisywaniu znaków w grupie wpisywałem eee następnie należało powtórzyć ostatnią dobrze zapisaną grupę i dalej kontynuować wpisywanie  szyfrogramu. Najciekawsze, że metody przekazywania, dekryptażu nie zmieniły się, przykładem są radiowe stacje numeryczne

Zapraszam na stronę poświęconą Polskim Matematykom i elektronicznej Enigmie http://enigma.zelena.pl/index.php/sekcja-strony-glownej/