Może praca kolegi (ów) znajdzie miejsce w Poznaniu ?
https://epoznan.pl/news-news-96034-Centrum_Szyfrow_Enigma_doczeka_sie_realizacji_Miasto_szuka_wykonawcy
Jeśli tylko projekt wyjdzie zgrabnie, koledzy z forum DiD zechcą się przyłaczyć się do wykonywania elementów drewnianych Enigmy, jeśli przyszłe muzeum będzie zainteresowane współpracą, to można się będzie zastanowić nad przekształceniem tego projektu w jakieś niewielkie przedsięwzięcie komercyjne ( dla wszystkich którzy zechcą wykonać we własnym zakresie elektroniczną Enigmę, zawsze będzie dostępna nieodpłatnie cała dokumentacja), ale z doświadczenia wiem, że trudno przekształcić takie przedsięwzięcie w wersję komercyjna ze względu na koszty, cena wykonania samej elektroniki w własnym zakresie to koszt ok. 300 zł. (płytki + koszty części) Enigma jest dosyć droga w wykonaniu ze względu na ilość podzespołów, w samej klawiaturze musi być 26 przycisków, 26 gniazd bananowych i 26 diod led, to razem 78 elementów, każdy element uśredniając po 2 zł to koszt 156 zł, do tego dochodzą jeszcze elementy pozostałe, całość w skrzynce ( nie znam kosztów skrzynki) zmknęła by się w w ok. 400 zł (koszt części) + skrzynka, czy ktoś chciałby kupić coś takiego za kilka stówek? nie jestem pewien, ale warto wykonać coś takiego, dla Pamięci Polskich Matemematyków, dla uczczenia całego Biura Szyfrów, poświęcenia i ciężkiej pracy wszystkich tych osób, ja potrafię zrobić to w ten sposób.
Pozdrawiam,
Sławek
jeśli kupowałoby się w podzespoły w ilościach hurtowych koszty podzespołów mogłyby się obniżyć pewnie do 1/3 wyliczonej wartości, ale nie zastanawiłem się nad tym.