09 Lipca 2026, 03:37:01 czas Polski

Autor Wątek: Szukam dobrych kluczy do warsztatu  (Przeczytany 41251 razy)

Offline Wojtek Ś

Odp: Szukam dobrych kluczy do warsztatu
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Stycznia 2015, 17:50:40 czas Polski »
Witam. Ja od kilku lat jestem posiadaczem kluczy Yato ktore tutaj nie zostaly dosc dobrze ocenione. Powiem tylko tyle ze za rozsadne pieniadze je nabylem i sluza mi do tej pory. Nic sie nie lamie nic nie peka a nawet grzechotka odkrecalem stare zardzewiale sruby od zawieszenia samochodowego. Ja je sobie chwale
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline macieqmc

« Odpowiedź #46 dnia: 14 Stycznia 2015, 20:20:40 czas Polski »
Ja się nie wypowiem na temat tej marki kluczy o której mówicie ale, ja posiadam klucze firmy BILTEMA duży zestaw i jestem BARDZO zadowolony.
Ciekawostką tej firmy jest to ze jeśli urwie ci cię klucz podczas mocnego dokręcania, lub go porostu zgubisz to możesz dokupić poszczególny klucz. Ja z tego nie musiałem korzystać. Na początku korzystałem z nich podpinając je do klucz pneumatycznego ale potem zakupiłem inny zestaw o grubszych ściankach, z którego taż jestem zadowolony (jest to zestaw bodajże firmy TOYA).

http://biltema.no/no/Verktoy/Handverktoy/Pipe--og-Nokkelverktoy/Pipenokkelsett/Pipenokkelsett-stort-150-deler-10120/
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kwita

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Stycznia 2015, 23:08:43 czas Polski »
Ja używam nasadek NEO, grzechotek NEO, Hazet i Yato, kluczy płasko oczkowych Kuźnia i NEO. Na wyjazdy, bo często podróżuje z żaglówką i kempingiem kupiłem dużą walizkę Yato (jak szwagier mówi, takimi kluczami można rozkręcić prawie cały samochód) i jestem zadowolony. Jedyna wada NEO jak dla mnie, ścierają się rozmiary na nasadkach jeśli są używane w intensywnie warsztacie, w domowym garażu będą służyć długo.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #48 dnia: 15 Stycznia 2015, 14:07:12 czas Polski »
Neo mam akurat kilka nasadek i wkrętaki elektrotechniczne i powiem ze sa bardzo dobrej jakosci ale cena ich czasami potrafi wystraszyc.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline pawelski

« Odpowiedź #49 dnia: 25 Stycznia 2015, 12:56:30 czas Polski »
Z tanich nasadowych to Honiton. Z drogich to moim zdaniem Bahco - nasadowe i zwykłe.
Zależy jak intensywnie mają być użytkowane.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #50 dnia: 25 Stycznia 2015, 13:55:37 czas Polski »
Bahco to dobra firma ale bardzo droga.
Myślę że na własny użytek nie są potrzebne takie drogie klucze.
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline SSN774

« Odpowiedź #51 dnia: 25 Stycznia 2015, 21:53:05 czas Polski »
Czasem warto zakupić coś dobrego, wiem po sobie jak wymieniałęm piastę w aucie klucz bagatelka 32 :D Ugieła się nasadka Stanleya, poprostu pękła. Wytargałęm stary radziecki oczkowy klucz, taak, teść gdzieś schował taki zestawik i dopiero przy użyciu "czujnika-przedłużki w formie uchwytu do anteny SAT" udało się ją odkręcić. Do tej pory używam różnych starych poojcowskich kluczy, które jako jedyne do tej pory mnie nie zawiodły ;) Tak to jest jak kupi się auto od mechanika lubiącego wszystko dokręcać pneumatem  >:(
Obecnie jak coś planuje kupuję nawet jedną porządną nasadkę czy innego rodzaju klucz, by mieć na przyszłość.
Pozdrawiam Wojtek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #52 dnia: 26 Stycznia 2015, 09:59:20 czas Polski »
Obecnie jak coś planuje kupuję nawet jedną porządną nasadkę czy innego rodzaju klucz, by mieć na przyszłość.

Ale też trzeba wiedzieć,znać się(podróbki) co kupić ,nie takie rzeczy są podrabiane :(
No chyba że się ma pewne źródło(zaufany sprzedawca) :)

Offline SSN774

« Odpowiedź #53 dnia: 26 Stycznia 2015, 10:31:47 czas Polski »

Ale też trzeba wiedzieć,znać się(podróbki) co kupić ,nie takie rzeczy są podrabiane :(
No chyba że się ma pewne źródło(zaufany sprzedawca) :)

Krzysiu, zakładam że w Castoramie można ufać dostawcy ;) Nie biore produktów tego kalibru z allegro czy innych niepewnych źródeł nawet jeśli cena jest rewelacyjnie niska.
Pozdrawiam Wojtek

Offline macieqmc

« Odpowiedź #54 dnia: 26 Stycznia 2015, 15:31:06 czas Polski »
Ja ostatnio odkręcałem kolo 40 min Było tak zapieczone że aż szkoda gadać.....
pomógł klucz krzyżakowy, 2 metrowa rura i 2 przypakowanych gości :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #55 dnia: 26 Stycznia 2015, 15:37:31 czas Polski »
do zastosowań takich jak półosie elementy zawieszenia i inne mocno zapieczone tylko nasadki udarowe /do kluczy udarowych/
np takie http://allegro.pl/nasadki-udarowe-1-2-10szt-10-22mm-yato-yt-1025-i4988971092.html

Offline SSN774

« Odpowiedź #56 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:34:17 czas Polski »
To wiadome ale ja potrzebowałem na raz a miałem akurat taką. Teraz bym kupił kutą nie zastanawiał się. Co do odkrecania zapieczonych nie ma problemu. U mnie wiekszość śrub już zmieniona na "swieże", stare albo w koszu albo udalo sie odzyskać... niestety uroki niezadbanych 22latkow takie już są.
Pozdrawiam Wojtek

Offline fireffox

« Odpowiedź #57 dnia: 26 Stycznia 2015, 22:13:21 czas Polski »
Temat poboczny, ale blisko. Miałem problem z odkręceniem amortyzatora przedniego w Fordzie Focusie. I zainwestowałem w elektryczny klucz udarowy. Do tego dobra nasadka i poszło bez problemu. Udar zrobił swoje. A klucza używam teraz do wymiany kół i bardziej zapieczonych śrub.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #58 dnia: 27 Stycznia 2015, 12:10:01 czas Polski »
jak chcesz klucze na całe życie facom dożywotnia gwarancja /urwiesz złamiesz wymienią/ jak coś dobrego za rozsądne pieniądze w dobrej jakości z niezłą gwarancją i częśęiami zamiennymi jonnesway.
wiem co mówie bo 10 lat zarządzałem dużym serwisem samochodowym i trochę narzędzi poznałem :)

Offline a3756

« Odpowiedź #59 dnia: 27 Stycznia 2015, 12:38:14 czas Polski »
Jak ktoś chce kupować klucze to niech się pospieszy bo naprzykład honiton od lutego podnosi ceny coś koło 15-20 %. Byłem włąsnie w sklepie jak zamawiali przed podwyżką.