22 Kwietnia 2026, 01:56:28 czas Polski

Autor Wątek: Szukam dobrych kluczy do warsztatu  (Przeczytany 40313 razy)

Offline Filip

Odp: Szukam dobrych kluczy do warsztatu
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Lipca 2016, 21:41:01 czas Polski »
Odgrzebuję.
http://allegro.pl/stanley-zestaw-75el-kluczy-klucze-nasadowe-yato-i6309134162.html
http://allegro.pl/proline-zestaw-kluczy-nasadowych-klucze-prezent-i5853752995.html
Który zestaw wybrać? Do prac przy drewnianych konstrukcjach + domowe naprawy. Nie będą miały ciężko.

Offline luczak69

« Odpowiedź #61 dnia: 14 Lipca 2016, 20:38:36 czas Polski »
Za 240pln masz na allegro zestaw 94cz HONITON. Dużo lepszy wybór niż te dwa które podałeś.

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #62 dnia: 15 Lipca 2016, 09:15:53 czas Polski »
Tak jak ktoś napisał wyżej, temat rzeka. Pytanie było o zestaw kluczy a nie szczypiec czy innych rzeczy więc w temacie kluczy - GEDORE, HAZET, STAHLWILLE (Niemcy), SNAP ON (USA), KOKEN (Japonia). Nie sępić - kupić raz a porządnie - polować na allegro bo można znaleźć duuużo taniej niż katalogowo. Kto chce katalogowo a taniej to polecam marki własne EDE - Format, Forum, Fortis - narzędzia produkowane w niemczech dla nich - do dostania na allegro itp. Narex też od dwóch lat produkuje klucze - kupiłem testowo zestawik i ewentualnie mogą być tak jak kuźnia - odchyłki od wymiaru w dziesiątkach milimetrów, momenty wytrzymują duże, ale mimo to polecam marki które napisałem drukowanymi literami.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #63 dnia: 15 Lipca 2016, 11:18:44 czas Polski »
ja polecam yato ale tylko gdzie rękojeść jest biało-czerwono-czarna. Wtedy mamy mocniejsze grzechotki. Dużo robię przy samochodach i przy ciągniku rolniczym i bardzo dobrze się spisują. A i jeszcze jedna. w Yato bity nie są rewelacyjne. Ale grzechotki i nasadki już mają wzorowe

i trzeba pamiętać jedną rzecz. Grzechotki nie są do odkręcania zapieczonych śrub:)

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #64 dnia: 15 Lipca 2016, 14:28:27 czas Polski »
Ale grzechotki i nasadki już mają wzorowe

To jest wzorowa grzechotka.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lipca 2016, 20:21:09 czas Polski »
Dostałem kiedyś od ojca grzechotkę Hazet 1/2 cala, jeszcze dawny i solidny wyrób kupiony w Niemczech :) , dożywotnia gwarancja, ma zdejmowaną rączkę w celu założenia rury. Tata używał w warsztacie mechaniki pojazdowej, służy do dzisiaj. Pamiętam zakład z kuzynem, że tą grzechotką ukręcili szpilkę w TIR-e :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Lutego 2017, 22:42:43 czas Polski »
@Kozio toptula dzisiaj zajechal moj mechanior, tak je chwalil lae dzis sie wkur... i zamowil kuznie, facoma i grzechotke wery pod rozrzady. Na toptulu pracowal prawie 2 lata, na kuzni pracowal 15 lat i wyglad mu juz nie odpowiadal ale dzisiaj sie z nimi przeprosil bo nie mai kluczy :D
Facoma do testow, were ma do rozrzadow bo ma bardzo maly skok a kuznie na lata. Na montexa go namawialem ale jakos mowi ze nie ufa zabojadom. Ja za to w paczce monterskiej mam montexa i jeszcze zadnego nie uwalilem, pomijajac drobny fakt ze czasem wkrecalem sruby z metrowa rurka :P

Dam znac co u mechaniora sie sprawdzilo za miecha albo dwa

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #67 dnia: 24 Marca 2017, 20:47:21 czas Polski »
Cytat: arkadiuszokon
Pytanie było o zestaw kluczy a nie szczypiec czy innych rzeczy więc w temacie kluczy - GEDORE, HAZET, STAHLWILLE (Niemcy), SNAP ON (USA), KOKEN (Japonia). Nie sępić - kupić raz a porządnie...

Głos rozsądku w sprawie - tak trzymać !

Dobre narzędzia pozostają z człekiem latami, gówniane wyroby wykonane z "puszek po konserwach", niszczą się w mgnieniu oka i przemijają jak dziewuchy o których nie chcemy pamiętać  ;D.

A co Panowie powiedzą na zestawy : Proxona, Kamasa Tools czy Sata ?.
Tak z moich doświadczeń, to zamiast zestawu wystarczyłaby mi dobrej jakości pół calowa łamana grzechota (lub dwie) z 72 zębiskami i kilka dobrych nasadek.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2017, 20:49:22 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Marca 2017, 21:38:44 czas Polski »
Pomyśl, kiedy ostatnio używałeś nasadki 26,28,18? Przeważnie jeśli nie jesteś mechanikiem, to operujesz kilkoma podstawowymi.

Offline Gizmo

« Odpowiedź #69 dnia: 24 Marca 2017, 21:50:09 czas Polski »
18 używam ciągle i nie jestem mechanikiem. Mam 19to letniego Galaxy.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Marca 2017, 21:56:47 czas Polski »
a co w nim jest na klucz 18?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Marca 2017, 21:57:24 czas Polski »
Też nie jestem mechanikiem ale czasem coś robię przy swoich autach, francuz i dwa niemieckie. Często zamiast 13 to 14, zamiast 17 lub 19 jest 18, 16, 15... W zasadzie mam dokupowane pojedyncze sztuki ale mam też jedną walizkę którą zabieram na wakacje z przyczepą i rowerami

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Marca 2017, 22:05:20 czas Polski »
W golfie mkIII miałem wahacze na klucz 18, faktycznie. No dobra, to co macie na klucz 28? ;)

Offline mrhammer

« Odpowiedź #73 dnia: 13 Października 2017, 19:06:01 czas Polski »
Zdecydowanie Kuźnia, wszyscy są z tych narzędzi zadowoleni. Jeśli chodzi o cenę to niestety coś za coś.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Października 2017, 20:04:56 czas Polski »
Zdecydowanie Kuźnia, wszyscy są z tych narzędzi zadowoleni. Jeśli chodzi o cenę to niestety coś za coś.

Ktoś TY? Z Kuźni? Mam kilka kluczy z Kuźni i więcej już nie będzie. Są średnie