Cześć
Jeden z kolegów z naszego forum poprosił mnie o wykonanie piły taśmowej 16".
Wykonuję tą piłę wg planów Matthiasa Wandela. Będą jednak pewne modyfikacje:
- wysokość między ramionami zwiększyłem o 3 cm, co zwiększy wysokość cięcia z 27 cm do ok. 30 cm
- skleiłem ramę z desek sosnowych o grubości 18 mm a nie 16 mm jak przewidują plany, tym samym rama będzie masywniejsza,
- zwiększyłem nieco wysokość nóg i tym samym zwiększy się komora silnika, zamontuję silnik 1,5 kW
- zmieniłem budowę prowadników ramki bloku górnego koła pędnego, teraz nie będą przykręcane a wklejone do ramy.
Wszystkie te zmiany dopuszcza Matthias Wandel, sam je stosuje w kolejnych wersjach piły.
Jak zakłada zleceniodawca, będzie dużo pracował przy rozcinaniu desek z twardego drewna na sztorc. Dlatego zbudowałem wzmocnioną, wyższą ramę i będzie zamontowany mocniejszy silnik.
Technologia budowy będzie podobna jak w przypadku poprzedniej piły - tu jest ten wątek:
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/pila-tasmowa-16'/msg95671/#newZ poprzednich doświadczeń wiem, że najtrudniejsze a zarazem najbardziej istotne jest precyzyjne wykonanie ramy ( nie może być zwichrowana o co przy klejeniu nie trudno ) oraz wykonanie kół pędnych - dużo czasu zabiera centrowanie łożysk i następnie wyważanie gotowych kół.
Na zdjęciach efekty pracy z ostatnich kilku dni.
Bloki kół, elementy mocowania uchylnego stołu, ramię prowadnika górnego wykonuję z jesionu. Prowadnik bloku koła górnego skleiłem z dębu.
Długie otwory w blokach kół wierciłem świdrem fi 25 korzystając z wiertarki stołowej. Z uwagi na mały skok wrzeciona, stosowałem podkładki.