23 Kwietnia 2026, 07:45:42 czas Polski

Autor Wątek: Wejście w świat drewna  (Przeczytany 1263 razy)

Offline Zbyszard

Wejście w świat drewna
« dnia: 24 Lipca 2019, 00:00:47 czas Polski »
Witam Panie i Panów!

Jestm tutaj nowy, więc na wstępie - dzień dobry!
Mam taki mały problem. Mam ja sobie dzieci. Dziecko starsze stwierdziło że fajnie by było jakby miał w ogródku "bazę". taki ino domek stojący. A że z pieniędzmi krucho, stwierdziłem że sam zrobię.
Tylko że w życiu nie bawiłem się w tego typu prace. W zasadzie to mam dwie lewe ręcę do roboty. Ale stwierdziłem że po mału, powolutku coś tam zrobię i wymyślę.
Tak więc zacząłem sobie tworzyć model w sketchupie. Szło mi całkiem ładnie do momentu w którym sobie znowu uświadomiłem że nie wiem nic :). Nie wiem jak policzyć i czy w ogóle mogę policzyć jaka jest nośność konstrukcji którą zaprojektowałem sobie. Nie wiem czym się różni połączenie dwóch belek na wkręty od połączenia ich na śrubę. Nie wiem jak określić kiedy konstrukcja będzie stabilna, a kiedy nie.
Zwierzyłem sięz moich wątpliwości teściowi. Złoty człowiek, ale dosyć niecierpliwy, więc od razu cały mój projekt ocenił jako paskudny i rozrysował mi na kawałku kartki drugi. No, nazwijmy to projektem. Tylko że także nie potrafił powiedzieć mi dlaczego taka konstrukcja jaką zaproponował będzie wytrzymalsza od mojej. Stwierdził że po prostu będzie.
Wierze mu, w końcu człowiek ma doświadczenie. Ja jednak bardzo, ale to bardzo nie ufam tworeniu czegokolwiek, zwłaszcza jeżeli mają po tym biegać moje dzieci, bazując tylko na doświadczeniu i przeczuciach.
Przeglądam trochę projektów znalezionych w internecie, a także tych tutaj na forum, ale dalej nie wiem czemu rzeczy są robione właśnie tak, a nie inaczej.

Stąd, po tym niemożliwie długim wstępie, właściwe pytanie - możecie polecić jakąś literaturę która pomoże mi wejśc w temat? Coś co wyjaśni mi jak obliczyć grubości poszczególnych elementów, wyjaśni różne sposoby łączenia i różnice między nimi, pokaże jak wyliczać ile dana konstrukcja może wytrzymać, takie tam nudne rzeczy?
Bo teraz im więcej o tym myślę, tym bardziej zagubiony się czuje.

Serdecznie pozdrawiam!

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Wejście w świat drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2019, 06:42:51 czas Polski »
Witam na forum w naszym gronie.
Tegi typu infirmacje to wyższa szkoła techniczna. Szczerze mowiąc to nie sądzę żeby ktoś tutaj bawił się w takie wyliczenia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Wejście w świat drewna
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2019, 07:09:12 czas Polski »
Witaj

To przybliży  temat ,jeśli  Ci  tak zależy.

Janusz Kotwica - " Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym "