18 Kwietnia 2026, 10:55:18 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa, jaką kupić ??  (Przeczytany 23477 razy)

Offline Ryszard1987r

Piła stołowa, jaką kupić ??
« dnia: 09 Września 2019, 18:56:38 czas Polski »
Cześć wszystkim.
Zastanawiam się nad kupnem piły stołowej, i tu pada pytanie jaką kupić ??
Jestem jak na razie amatorem i na piłe palnuję wydać maks 2000zł.
Słyszałem o wielu piłach takich jak BOSCH, MAKITA, SCHEPPACH, PARKSIDE itd...
Dużo poczytałem na ten temat i spodobała Mi się PIŁA STOŁOWA MAKITA MLT100.

Proszę o pomoc i oczywiście z góry Wszystkim Dziękuję :-)

Offline soli1

Odp: Piła stołowa, jaką kupić ??
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Września 2019, 20:57:12 czas Polski »
Cześć.
Nie wiedząc, do jakich prac potrzebujesz piły odeślę cię do wcześniejszych wątków na ten temat.
Z moich wyczytanych wniosków - dołóż 500zł i kup DeWalt 745 - będzie to najlepsze narzędzie w tej klasie cenowej, lub podziel budżet na 2 i kup Scheppacha Hs105 - po regulacjach i z dorobionymi sankami będzie dobry na początek.
Ale to moje przemyślenia.
Dodatkowo watro zwrócić uwagę na Boscha PTS10 i Ryobi.
Czołem!

Offline Ryszard1987r

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2019, 08:39:32 czas Polski »
No tak racja nie napisałem do czego potrzebuje piły. Zacząłem dłubać w drewnie i chcę robić latarnie drewniane czy świeczniki czyli ogólnie z miękkiego drewna, chociaż teraz planuje zrobić blat do stolika kawowego, pewnie dąb czyli już twardsze drewno. Ogólnie potrzebuje piły do miękkiego drewna i czasami do twardszego.

Offline Ryszard1987r

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2019, 08:50:58 czas Polski »
I oczywiście poszperałem na forum i znalazłem podobny temat. Mój budżet jak pisałem to 2000 zł, dużo osób piszę że warto dołożyć parę stówek i kupić piłe stołową DEWALT DW745. ale spoko, poczekam, może ktoś jeszcze coś doradzi w tym temacie. Pozdrawiam.

Offline borsuk58

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2019, 22:51:20 czas Polski »
Obejrzyj sobie tą prezentację. Ja do amatorskich prac mam ta pilarkę i jest bardzo dobra.
&t=580s
Pozdrawiam

Offline tayjkt

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Września 2019, 15:38:30 czas Polski »
Ja kupiłem sobie Metabo TS 254 i jestem z niej bardzo zadowolony z plusów to ma nogi do rozstawienia i bardzo mi się to przydaje bo jest przez to bardzo mobilna, dodatkowo szybkie zatrzymanie jak naciśnie się wyłącznik i lekki rozruch.
https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny/pilarki/stolowe-pilarki-tarczowe/ts-254-600668000-stolowa-pilarka-tarczowa.html

Niestety cenowo przekracza bo na ceneo najtaniej 2 600zł

Za taką kwotę można kupić Metabo TS 216, ale musisz zobaczyć czy Ci tarcza 216 wystarczy
 https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny/pilarki/stolowe-pilarki-tarczowe/ts-216-600667000-stolowa-pilarka-tarczowa.html

Offline Ryszard1987r

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Września 2019, 18:31:49 czas Polski »
Budżet mam 2000zł ale ostatnio doszedłem do wniosku że dorzucę parę stówek, jakoś to przeżyję :-D
I teraz właśnie zastanawiam się nad wyborem pilarek Metabo ts 216, Metabo ts 254 i jeszcze Dewalt DW745.
Heh im więcej poczytam opinii i naoglądam się filmików z recenzjami pił stołowych tym większy mam mętlik w głowie.

Chcę robić latarnie drewniane, świeczniki czy jakiś blat na stół przyciąć więc coś trzeba wybrać.

Jak tylko coś wybiorę to wrzucę fotę :-D

Offline tayjkt

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Września 2019, 09:59:42 czas Polski »
A te latarnie to grube będą? Zobacz np ta metabo 254 maksymalnie przetnie 87mm jak będziesz robić na wymiar 85mm to będziesz miał lekki zapas. Jednak jak będziesz robić grubsze latarnie to już będzie gorzej ciąć bo będziesz musiał materiał obracać. Ogólnie piła stołowa metabo trzyma wymiar i jak ustawiasz wymiar na linijce na stole to wymiary się zgadzają. W zestawie jest piła z 42 zębami więc przecięta deska wygląda jak bo heblowaniu.
Konstrukcje są bardzo do siebie podobne nie polecałbym Boscha jak jeździłem patrzeć po sklepach to wygląda jak duża zabawka i pamiętam, że problematyczna regulacja. Po za tym to seria zielona którą już na samym starcie skreślam.
Makita wygląda identycznie jak Metabo (albo odwrotnie) jednak Metabo tańsze i ma nóżki, lekki start i szybki stop
Dewalta nie widziałem na żywo więc ciężko mi powiedzieć jakie ma minusy i plusy.

Co do minusów Metabo to trociny potrafią się zablokować i nie wypadać na zewnątrz więc trzeba czasem przeczyścić, jednak już później jest wprawa to wystarczy stół pochylić i grawitacyjnie wyleci większość. Jednak ja już planuję dokupić odciąg.
I sam stół na tych nogach nie jest jakoś super stabilny, ale za to bardzo mobilny, ja przynajmniej tnę w różnych miejscach więc jest to dla mnie duża wygoda.
Jak bym miała u mnie stać tylko w jednym miejscu to raczej bym zrobił stabilniejszą podstawę. 

Offline Ryszard1987r

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2019, 20:03:37 czas Polski »
Jeśli chodzi o grubsze drewno to mam piłę własnej roboty i to jej używam do cięcia grubszego materiału więc z tym nie mam problemu, sęk w tym że ta piła nie tnie idealnie dlatego poszukuję piły która będzie precyzyja w cięciu bo na tym Mi najbardziej zależy.
Pozdrawiam.

Offline Mariusz65

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2019, 20:36:02 czas Polski »
Ja obecnie używam pilarki Bosch GTS 10 XC i uważam że jest świetna. Co prawda cena jest większa ale czasami trafiają się używane za mniejsze pieniądze (było też ogłoszenie na forum). Nie wiem jak u kolegów bo trafiają się różne opinie ale mój egzemplarz nie wymagał wielkich kalibracji. Po kilku próbach i drobnych korektach (np. prowadnicy ruchomego stolika) maszyna trzyma zadane wymiary. Nie używam jej zbyt intensywnie ( tylko amatorsko) więc może za jakiś czas ,,coś się objawi" ale jak dla mnie jest ok. Wcześniej miałem (i nadal mam) MacAlistera z Castoramy i po niewielkich poprawkach też dawał radę. Na temat innych pilarek się nie wypowiadam gdyż nie miałem okazji przetestować , ale mój znajomy ma Dewalta i też bardzo chwali.

Offline rush

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2019, 13:34:01 czas Polski »
Ja posiadam od roku Metabo ts254 i jestem bardzo zadowolony. Mobilna, solidna i ma moc. Niedługo będę kupował jakąś piłę formatową z wózkiem, bo tylko tego jej brakuje.

Offline mario78

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwietnia 2020, 05:37:26 czas Polski »
Miałem pilarkę Makity MLT 100 i kolejny raz bym jej nie kupił. Uważam ze nadaje sie raczej do drobnych rzeczy i zdecydowanie do przecięcia czegos od czasu do czasu.