20 Maja 2026, 20:04:32 czas Polski

Autor Wątek: Piła włosowa  (Przeczytany 11997 razy)

Offline mk1265

Odp: Piła włosowa
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Sierpnia 2015, 17:48:53 czas Polski »
czyli wychodzi na to ze musze zainwestowac w tasmowke z cienka tasma bo na wlosowce przecialbym tylko elementy 30cm bo takie przewaznie jest ramie a ja potrzebyje min 120

Offline DM

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Sierpnia 2015, 21:07:27 czas Polski »
Na proxxonie chyba się da... Jutro sprawdzę czy da radę przekręcić kamyczki o 90 stopni.

Offline prezio

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Sierpnia 2015, 22:29:41 czas Polski »
Pytanie - co potrzebujesz przeciac?
Wlosowka zazwyczaj jest do malych przedmiotow, a tasmowka do wiekszych kawalkow.
W sumie mala tasmowke mozna kupic w cenie wlosowki;)
pyatnie czy bvedziesz ciagle tak cial? Czy okazyjnie? Jak okazyjnie popytaj wsrod znajomych stolarzy albo jakiejs stolarni
---
Na proxxoni na sile obrocisz kamyczki, ale bedzie to niestabilne poniewaz kamienie maja boczne ograniczniki (brzuszki) zeby kamien sie na ramieniu nie obracal. Co moze spowodowac niestabilnosc brzeszczoty i jego pekanie, niemowiac ze mozesz ziszczyc kamien. No chyba ze kupisz kamiki bez tych ogranicznikow
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2015, 22:35:24 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline mk1265

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Sierpnia 2015, 08:38:32 czas Polski »
Mam pytanie jeszcze dla tych co używali włosówki i piły taśmowej. zamieszczam zdj poglądowe tego co wykonuje. Dotychczas robiłem to wyrzynarka jednym ciągiem czyli dochodziłem o rowka obracałem o ok 270 stopni i kolejny półokrąg bo znacznie szybciej to szlo niż wyciąć do rowka i od drugiej strony docinać. Czy pila taśmowa bez obracania deski zrobię to? słyszałem od kolego ze na włosówce zrobię to bez problemu bo jest cieniutki brzeszczot bo w wyrzynarce mam tez typowy do ciec krzywoliniowych. Tyle ze te elementy maja po ok 1.5m dlatego pytałem czy na włosówce można obracać brzeszczot żeby takie duże elementy wyciąć

Offline DM

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Sierpnia 2015, 12:53:04 czas Polski »
Jaką ma grubość ten materiał?

Offline prezio

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Sierpnia 2015, 13:09:14 czas Polski »
Na tasmowce mozesz wycinac cos takiego ale nie jednym ciagiem . W 2 krokach, raz lewa, raz prawa strona. Na wlosowce z normalnym brzeszczotem tak samo. Jedynie wlosowka ze spiralnym daje mozliwosc ciecia do przodu i do tylu, ale kosztem jakosci, znaczy dokladnosci. Ciecia masz ostre wiec teoretycznie czy chcesz cy nie na kazdej pile (poza wlosow) nie zrobisz tego jednym ciagiem.
Pytanie jeszcze jaka czesc tego elementu zostaje a jaka to odrzut.

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline mk1265

« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sierpnia 2015, 22:03:15 czas Polski »
wycinam ze zwyklaj calowki lub nawet trochę cienszej po grubosciowce wyrzynarka robie to bez obracania ale skoro tak mowicie to moze lepij bedzie kupic jakas urzywana banzege na poczatek

Offline mk1265

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Września 2015, 11:12:18 czas Polski »
witam ponownie
Czy ktos pracowal lub widzial taka tasmowke imoze powiedziec co ona jest warta i czy na takiej wytnę taka chmurkę jak w postach powyzej wstawilem tojest Bandsage chyba bs13 choc pewny nie jestem. zdjecie jej zamieszczam w zalaczniku a znalazlem ją na alledrogo bo na te profesjonalne jeszcze niestety mnie nie stac

Offline DM

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Września 2015, 19:48:58 czas Polski »
Trzeba sprawdzić ogumienie i .... kurde łożyska od podtrzymywania taśmy, jak to się tam nazywa....

Tu coś innego.
http://allegro.pl/pila-tasmowa-i5649428246.html
Okładziny są z korka chyba że gość u siebie zrobił gumowe. Mam taką... w zasadzie po dziadku odremontowałem ale brakowało w niej prowadników taśmy.

Offline mk1265

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Września 2015, 23:19:51 czas Polski »
nie stac mnie na taki wydatek tamta jest niejako za grosze bo brak jest tasmy tylko pytanie czy cos na niej zrobie czy bede sie tylko denerwowal:P

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Września 2015, 09:00:57 czas Polski »
Jak chcesz tanio to zamontuj wyrzynarkę pod stołem "do góry nogami", zamontuj trochę dłuższy brzeszczot i prowadnik na górze.

Offline Extrem

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Października 2015, 16:55:12 czas Polski »
z nia da sie prawie wszystko zrobic :)