10 Maja 2026, 18:22:30 czas Polski

Autor Wątek: Domek narzędziowy - sugestie  (Przeczytany 3296 razy)

Offline Flacha

Domek narzędziowy - sugestie
« dnia: 17 Września 2019, 13:23:49 czas Polski »
Przyszedł czas na mój pierwszy duży projekt - budowa domku na narzędzia/warsztacik :) na działce ROD. Jest to dla mnie wyzwanie i dlatego wcześniej przekopałem rożne fora i mam kilka pytań do kolegów którzy mają doświadczenie w tych tematach o podpowiedzi, sugestie abym tego nie spiep....
Założenie jest takie, że na podbudowie z kostki brukowej (jako podłoga) chcę postawić domek 3x3m +1m zadaszonej powierzchni ( żeby można pod dach wstawić kontenery na śmieci itp.) łącznie wymiar konstrukcji 3x4m.
Słupy to krawędziaki 10x10 cm 6szt. u dołu zamocowane do zabetonowanych podstaw słupa a górą całość spięta 4 murłatami. Pozostało mi trochę różnego rodzaju  materiałów tzn. belek, płyt osb, wełny z innych prac remontowych i chciałem je wykorzystać.
Domek ma mieć dach dwuspadowy o nachyleniu ok.25 stopni i kryty gontem - domek letniskowy ma podobna bryłę i chciałem zachować podobieństwo architektury. 
Ściany domku - deska elewacyjna, membrana, wełna 10cm, folia, płyta osb. Na krokwie chciałem wykorzystać belki 5x14cm rozstawione co 0,8m, górą łączone do ustawionej belki kalenicowej. I tu mam kilka pytań czy na taką belkę kalenicową mogę wykorzystać belkę 8x8cm akurat mi taka też mi została czy powinienem jednak zakupić mocniejszą i jaki wymiar?  Zakładałem, że krowie będą dokładane do b.kalenicowej a nie opierane na niej z zacięciem. Zacięcie będzie tylko w miejscu oparcia na murłacie.
Czy pod słupem na który położę b.kalenicową musi być podparcie pod murłatą w tym miejscu? Dach kryty płytą osb i tu kolejne pytanie jaka grubość ? 
Z góry dziękuję za wszystkie merytoryczne podpowiedzi sugestie!!

Offline Flacha

Odp: Domek narzędziowy - sugestie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2019, 08:17:36 czas Polski »
Witam,
szkoda, że nadal brak jakichkolwiek sugestii no ale ok.

Mam jeszcze jedno zapytanie czy na obłożenie ścian na zewnatrz można ze spokojem użyć desek  z pióro-wpustem (19x121x3000) ale nie ryflowanych od spodu?
Czy faktycznie bez ryflowania będą się wypaczać ?

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2019, 08:59:20 czas Polski »
Użyj z ryflowaniem
Rękami do gwiazd

Offline Flacha

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2019, 17:00:50 czas Polski »
Korzystając z ładnej pogody domek narzędziowy zaczyna nabierać kształtów ;D pomimo tego, że w tych tematach do tej pory nie miałem żadnego doświadczenia!
Na początku kostka brukowa i kotwy, następnie szkielet, dach z OSB3 18mm przykryty papą bo próbuje zdobyć taki sam gont jak na domku letniskowym więc to tymczasowe rozwiązanie.
Na tym etapie wiem jedno, że wykorzystanie drewna z rozbiórki jakie miałem po przebudowie poddasza jest bardzo pracochłonne i zajmuje dużo czasu. Krzywe i skręcone belki na krokwie dały popalić ale nie poddaliśmy się z teściem i wyszło coś takiego jak na załączonych zdjęciach.
Pytanie do kolegów na jakiej wysokości osadzić nieduże okno?

Offline Flacha

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2019, 09:23:38 czas Polski »
Witam,
z tym moim zapytaniem o okno to wyszedł skrót myślowy bo ten domek narzędziowy będzie mi służył jako warsztacik stolarki i tu pytanie na jakiej wysokości najlepiej osadzić okno jeśli poniżej ma być długi stół. Zaraz nad stołem czy jednak wyżej (okno 80x80) - pamiętam, że gdzieś na forum była taka dyskusja w jakimś wątku ale obecnie nie mogę tego znaleźć.

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2019, 19:18:26 czas Polski »
na jakiej wysokości najlepiej osadzić okno jeśli poniżej ma być długi stół. Zaraz nad stołem czy jednak wyżej (okno 80x80)

100-120 cm ?
W mieszkaniach jest to zwykle 80-85 cm

PS
nieduże to okno ...

PS 2
im wyżej ono będzie tym dalej w pomieszczeniu będzie "sięgać" światło za dnia
Jasio P - Rzeszów

Offline Flacha

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2019, 08:57:30 czas Polski »
Jasiop dzięki za info; co do okna to takim dysponuję i zdaję sobie sprawę, że wielkie to ono nie jest:( dlatego też pytanie bo chciałbym je osadzić bez błędu.
Miłego weekendu!