19 Maja 2026, 15:25:29 czas Polski

Autor Wątek: Maszyny z drewna  (Przeczytany 18911 razy)

Offline a3756

Odp: Maszyny z drewna
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Maja 2013, 17:33:45 czas Polski »
Mam pytanko o ten frez do przyrządu do wczepów. Mogę kupić taniej frez spiralny trójpiórowy z węglikim tylko że do aluminium. 8 mm miał bym w cenie około 70 zł. Czy taki frez by się nadał do drewna. Taniej troszkę można kupić dwópiórowy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Maja 2013, 17:40:11 czas Polski »
do a3756
Nie wiem.  Przez analogię - są piły uniwersalne do Al i drewna ale wiadomo,  że do drewna lepsze są piłyb do drewna a do aluminium piły do aluminium ( są inne kąty). Jeżeli kupujesz przez internet zadaj pytanie sprzedawcy. Ja swój kupowałem w sklepie firmy CNT

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Maja 2013, 19:48:21 czas Polski »
a3756: to temat na jakiś artykuł - dowiedz się o tym i napisz parę zdań. Na bank wiele osób się nad tym zastanawia...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline a3756

« Odpowiedź #33 dnia: 10 Maja 2013, 21:25:42 czas Polski »
Nie to nie jest zakup przez neta. Znajomy który to sprzedaje ma sklep z zaopatrzeniem dla przemysłu ale ma tylko do żelastwa. Ten frez miałem w rękach. Cena połowę tańsza i dlatego się zastanawiam nad zakupem. Widziałem że ma jeszcze takie frezy ale z HSS za 10 zł bodajże. Myślicie  że będzie duża różnica między dwoma a trzema ostrzami?

Offline lemonmint

« Odpowiedź #34 dnia: 10 Maja 2013, 21:35:31 czas Polski »
Taka sama jak w strugarce

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Maja 2013, 21:38:26 czas Polski »
Do wykonywania wczepów frezarką różnica jest zasadnicza. Frez trójpiórowy spiralny nie uszkadza krawędzi, palcowy prosty do rowków  - tak.

Offline a3756

« Odpowiedź #36 dnia: 29 Maja 2013, 16:10:37 czas Polski »
Witam zrobiłem separator wg pomysłu kolegi i działa naprawdę dobrze ale mam w związku z jego działaniem  dwa pytania.  Czy wyjście rury ssące jest z robione z rury 32mm i drugie czy tam jest kolanko 90. Pytania wynikają z tąd że parę razy mi tam zatkało rurę na tym kolanku. I taka jeszcze pytanko czy jak by tam wstawić rurę 50 czy to by coś zmieniło w pracy ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Maja 2013, 16:54:49 czas Polski »
Oba króćce mogą być fi 50 (kanalizacyjne), albo od basenów domowych składanych. W środku pokrywy do podłączenia odkurzacza może być króciec prosty lub 120 stopni. Ten do węża ssącego 90 stopni. Wąż do tego króćca najlepiej jak by był fi 50 wtedy nie będzie się przytykał przy większych wiórach ale może być taki od odkurzacza wtedy trzeba dać redukcję np gumową taką jak w instalacjach kanalizacyjnych. Przy wężach o mniejszej średnicy trzeba pamiętać, że większe wióry mogą przytkać węża.
U mnie kolanko jest fi 32 odcięte od syfonu zlewozmywaka - takie miałem pod ręką.
Jeżeli wiadro masz z cienkimi ściankami, to siła ssania może je zgniatać - można włożyć wiadro w wiadro, wtedy będą podwójne ścianki. Jak masz miejsce, to umieść na stałe separator i odkurzacz na wspólnym podwoziu na kółkach wtedy jest wygodniej.
Pozdrawiam

Offline a3756

« Odpowiedź #38 dnia: 29 Maja 2013, 17:14:16 czas Polski »
Ja dałem ten na środku 30 albo 15 stopni . Wiem że siła jest duża bo jak przypcha kolanko do wiadro się zgniata. Wąż mam 32 ale zastanawiam się właśnie czy nie dać 50 i taką redukcję gumową. Na środku mam tak zrobione. Ważne że działa, teraz trzeba zrobić odciąg tylko muszę gdzieś stary odkurzacz znależć. A żeby wszystko razem było fajny pomysł ale nie mam miejsca już za bardzo. Dzięki za szybka odpowiedż

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Maja 2013, 20:56:20 czas Polski »
Można kupić silnik do odkurzacza jako część zamienną np. tu :   http://www.elektro-czesci.com.pl/silniki-do-odkurzaczy,160.html  , możesz wybrać np. taki, który będzie pasował do twojego odkurzacza.

Offline a3756

« Odpowiedź #40 dnia: 30 Maja 2013, 13:04:32 czas Polski »
W swoim mam dobry. Także muszę poszukać swojego starego zelmera i zrobić na nim operację. Bo jak dobrze rozumiem to odkurzacz przemysłowy do tego wiekszego odciągu jest za słaby?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Maja 2013, 13:45:20 czas Polski »
Wręcz przeciwnie, odkurzacze przemysłowe mają większą "siłę" ssania niż domowe. Ja w swoim odpylaczu zabudowałem silnik od domowego ZELMERA, gdyż taki silnik miałem, ponadto ten silnik ma fajną obudowę plastikową z tubą do odprowadzenia powietrza (co widać na zdjęciu).
Prawdopodobnie jak silnik ulegnie awarii, to wymienię go na inny np. od Makity 440 (jest chwalony za trwałość i podciśnienie chyba 240 mbar)). Pisałem o jednakowych silnikach z powodów praktycznych - gdyby ten w twoim odkurzaczu uległ awarii, miałbyś taki sam na wymianę.
Ten mój duży odpylacz traktuję jako eksperyment. Dobrze odbiera wióry od mojej małej grubościówki, wyrówniarki, szlifierki bębnowej  i frezarki stolikowej. Zbieram nim  też wióry z podłogi - jako końcówkę do 5 m węża fi 50 stosuję rurkę kanalizacyjną fi 50 ściętą skośnie przy podłodze. Gorzej odbiera od  mojej piły, ale dlatego, że podłączony jest do szuflady na wióry pod piłą, piła od dołu ma zdjętą osłonę i siła ciągu jest bardzo rozproszona. Dobrze separuje wióry, drobny pył osiada na filtrze harmonijkowym, który otrząsam ręcznie uderzając całym napędem z pokrywą o krawędź zbiornika. Co jakiś czas przedmuchuję filtr sprężonym powietrzem a jak się mocniej przytka  - wymieniam ( 19 zł). Tego małego separatora z odkurzaczem używam do szlifierki tarczowej, elektronarzędzi, czyszczenia stołu, wiertarki słupowej , maszyn itp.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2013, 13:55:29 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline a3756

« Odpowiedź #42 dnia: 30 Maja 2013, 15:13:46 czas Polski »
To w takim razie zrobię taki większy i podłącze do odkurzacza zobaczę jak to będzie działać. Właśnie potrzebuje do strugarki czegoś.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Maja 2013, 15:31:12 czas Polski »
Do strugarki koniecznie wąż minimum fi 50.
Powodzenia

Offline a3756

« Odpowiedź #44 dnia: 30 Maja 2013, 17:14:02 czas Polski »
Wiem wylot króćca jest chyba 100 mm.  Także trzeba będzie jakąś redukcję wymyśleć. A gdzie kupowałeś wąż do podłączenia?