20 Lipca 2026, 15:47:58 czas Polski

Autor Wątek: Minimalne wymiary drewna na ściankę szkieletową  (Przeczytany 3292 razy)

Offline catgiggle

Minimalne wymiary drewna na ściankę szkieletową
« dnia: 09 Listopada 2019, 20:42:14 czas Polski »
Witam. Mam zagwozdkę przy doborze materiałów. Chcę zrobić przedściankę w garażu o konstrukcji drewnianej szkieletowej żeby zakryć te wszystkie rury, przewody, zawory. Pokrycie z płyty meblowej 20mm żeby móc coś zawiesić, przymocować (to przedsicianka, więc pokrycie z jednej strony tylko). Mocowanie całej konstrukcji tylko do posadzki i do sufitu (do ściany nie mogę). Wysokość ściany to 2,40m. Szerokość 7,20m. Jakie wymiary powinno mieć drewno na szkielet i jaki rozstaw (myślałem dać co 60cm i bez przekładek)? Chcę jak najmniej odsunąć się od ściany, ale z drugiej strony szkielet musi mieć swoją głębokość żeby wytrzymał różne ciężary. To garaż więc pewnie jakieś rowery, koła samochodowe, przetwory w słoiczkach, narzędzia.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline Snikki

Odp: Minimalne wymiary drewna na ściankę szkieletową
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2019, 08:25:58 czas Polski »
Ja zawsze buduję takie ścianki z belek o przekroju 45x70 przy rozstawie co 60 cm.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2019, 08:42:59 czas Polski »
Ja użyjesz płyty mdf lub osb lub sklejki, to i 45 x 45 wystarczy. W sumie do płyty gipsowej też.

Offline catgiggle

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2019, 16:50:37 czas Polski »
45x45 to idealnie. Ale 70x45 też da radę. Jeśli tak ma być pewniej to chyba tak zrobię. Wolałbym żeby mi to nie spadło na samochód jak coś powieszę. Na łączeniach płyt też dajecie 45? Wkręty nie są zbyt blisko krawędzi?

A przez płytę meblową miałem na myśli mdf. Bez laminatu. A w dylatacje chcę dać czarny silikon. Myślę że nawet fajnie może to wyglądać.