10 Maja 2026, 01:38:42 czas Polski

Autor Wątek: 20 letnie drewniane schody, jak odnowić?  (Przeczytany 5250 razy)

Offline bombol

20 letnie drewniane schody, jak odnowić?
« dnia: 11 Listopada 2019, 13:58:12 czas Polski »
Dzień dobry wszystkim,
W końcu udało mi się tutaj zarejestrować.

Drodzy kochani, wyremontowałem prawie do końca swój dom. Prawie, bo została mi klatka schodowa, ostatni etap do ukończenia domu.
Sciany i sufit, to sprawa dosć prosta, ale schody to dla mnie cieższy temat.
Schody maja około 25 lat, są zamontowane na kołki (po dwa na stopień) natomiast nie wiem jak wygląda sprawa z podstopnicą.

Chciałbym pod koniec lutego zrobić remont, mam już zamówiony towar na resztę klatki. Ale co mam zrobić z tymi schodami? Aktualnie pomalowane są farbą olejną, bo były bardzo zniszczone. Pod farbą olejną są dwie warstwy jakiegoś lakieru.
Mógłbym te schody zdemontować, ale co dalej z nimi zrobić? Pytałem lokalnych stolarzy, to albo nie mają czasu albo mówią, ze nie chcą, bo ludzie często przywozili deski z gwoździami.

Myślę, czy byłby sens zainwestować 1-1.5 tys złotych w jakaś strugarkę z OLXa i samemu to zrobić? Moglibyście mi coś doradzić?
Dodam również, że mieszkam w okolicy Poznania, gdzie ceny za uslugi stolarskie są poprostu kosmiczne. Trochę mi szkoda tych schodów...

Offline robbi

Odp: 20 letnie drewniane schody, jak odnowić?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2019, 22:52:07 czas Polski »
Jeśli chce Ci się bawić to możesz opalarką pozbyć się wierzchniej warstwy ,oczywiście po demontażu stopnia . Jeśli stopień to równy prostokąt możesz go też odwrócić dołem do góry bo być może jest z tamtej strony lepiej zachowany.  Jeśli to nie zda egzaminu to wymień same stopnie. Co do strugarki to kupno będzie opłacalne jak będziesz coś więcej na niej robił . No i za nawet 1,5 to chyba używka byłaby rozwiązaniem.

Offline bombol

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2019, 22:58:46 czas Polski »
dzieki Robbi za odpowiedź. Myślę, że dolna powierzchnia jest słabo wykończona, ale to dość konkretny pomysł.
Wpadła mi z oko dość tanio wyrówniarka. Chyba dałaby radę z tymi schodami?

Na co najlepiej montować, kołki + klej czy może jakaś pianka? Byłbym wdzięczny za podanie konkretny produktów, jeśli wezmę się za prace to wrzucę zdjęcia

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2019, 10:25:34 czas Polski »
Struganie farby to zły pomysł ( noże szybko tępe ) a i tak musisz szlifować . Podstopnice na pewno sa przybite z tył do stopnia ,wobec tego trudno rozbieralne  i w ogóle dużo bałaganu . Obracanie stopnia to zły pomysł .Najlepiej wtedy robić nowe schody .
Jak nie to opalarka  ( chemia ? ) i zdjęcie farby . Następnie szlifierka  (opłaci się wypożyczyć ) i zakup skrobaka widiowego firmy Bahco  np.    https://narzedzia-merkury.pl/skrobak-ergonomiczny-do-usuwania-farb.html?gclid=EAIaIQobChMIofXU4azk5QIVAc-yCh20KQrnEAQYAiABEgKgvfD_BwE  i skrobać tam gdzie maszyna nie dojdzie .

Offline bombol

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2019, 10:31:00 czas Polski »
@tomekz jaka szlifierkę byś od siebie polecił?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2019, 10:49:25 czas Polski »
Jest tego dużo .Może być  nawet  taka   

nie droga owiń streczem i taśmą papierową by się nie porysała ,co ułatwi Ci wymianę na nową w sklepie  w razie czego. Tylko wytnij okienka tam gdzie powietrze ją  chłodzi . papiery do niej to trochę zgrubnych "40 " a nastepnie   "60" "80" "120 lub 150 ".
Są jeszcze szlifierki taśmowe ,lub tarczowe wolnoobrotowe

Offline bombol

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2019, 10:57:16 czas Polski »
Dzięki, będę działać

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2019, 20:29:35 czas Polski »
Przy takiej ilości farby, to tylko taśmowa. Ale zanim, to warto spróbować skrobakiem. Farba stara, to skruszała, więc może pójść jak z płatka. Później tylko doszlifować.

P.S.
Tomku. Ty tak poważnie z tym zabezpieczaniem szlifierki przed zakurzeniem?  :o
Przypomniały mnie się lata osiemdziesiąte, jak sąsiad pojechał do DDR-u w ramach jakiejś wymiany socjalistycznej i przywiózł dywan. Lata leżał na podłodze zabezpieczony folią przed zabrudzeniem.  ;D  Sąsiadka w tym pokoju sprzątała miotłą.  ;D ;D ;D ;D

Offline bombol

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopada 2019, 20:31:48 czas Polski »
Zrobiłem próbę palnikiem gazowym i farba świetnie się łuszczy, a później schodzi.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2019, 20:48:42 czas Polski »
Ale smród zostanie na długo.
Spróbuj jakąś starą, sztywną szpachelką. A najlepiej skrobakiem - do kupienia za 10 zł w marketach budowlanych.

Offline robbi

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopada 2019, 21:10:02 czas Polski »
nie palnikiem gazowym tylko opalarką. Robiłem tak całe futryny i drzwi i schodziło pięknie . Nie chodzi o to żeby to wypalić a podgrzać. Wtedy olejnica robi się jak guma i schodzi zwykłą szpachelką. Co do odwrócenia stopni widziałem jak to robili i  da się to zrobić ale pewnie nie w każdym przypadku

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopada 2019, 22:33:27 czas Polski »
Tomku. Ty tak poważnie z tym zabezpieczaniem szlifierki przed zakurzeniem?

No poważnie -dlaczego nie ?
Nie zadnym palnikiem ,bo brązowe przypalenia będą ,a to trudno usunąć , tylko opalarką a następnie skrobak . Lakier  stary typu np chemolak lepiej  schodzi od olejnicy , która przy opalarce zostawia jej osad trudny do szlifowania  ( zakleja papier ) . Dlatego szybciej jest użyć potem  skrobaka i dopiero szlifierek .

Offline bombol

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2019, 12:02:33 czas Polski »
Koledzy dzięki wielkie za cenne rady. Kupiłem okazyjnie dość konkretną szlifierkę mimośrodowa, stertę papieru fi125 i efekt jest niesamowity, gładka powierzchnia jak lustro.

Teraz chciałbym schody zdemontować, porządnie wyszlifować i ponownie je zamontować, tak aby nic mi nie skrzypiały, ani podczas chodzenia się nie odksztalcalo zbyt mocno.

Jaki system mocowania jesteście w stanie polecić?  Oglądałem przed chwilą filmik na YouTube jak ktoś używa pianki montażowej oraz regulowanych kołków, czytam opinie że lepszy byłby klej.

Poproszę o jakąś poradę, nie robię tego zarobkowo, tylko typowo dla siebie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopada 2019, 14:45:10 czas Polski »
Piana niskoprężna w zupełności wystarczy do montażu .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2019, 09:44:52 czas Polski »
Bardzo gobry jest klej w pianie używany do montażu ocieplenia styropianem bydynków.