01 Czerwca 2026, 20:41:20 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie tarasu - wizualizacja 3D  (Przeczytany 10128 razy)

Offline Szymon

Zadaszenie tarasu - wizualizacja 3D
« dnia: 28 Czerwca 2014, 09:36:37 czas Polski »
Witam wszystkich,
mam ambitny plan wykonania zadaszenia tarasu z drewna sosnowego. Chciałbym zrobić to z drewna w stanie powietrzno-suchym tak by uniknąć skręcania i pękania drewna. Jest to droższe rozwiązanie ale zakładam, że mam sens. Jeśli chodzi o powierzchnie belek to mam plan zaokrąglić wszystkie krawędzie i wyszlifować całość w miarę na gładkona gładko.
Prawdopodobnie słupy i główne belki będą z drewna sosnowego klejonego 14x14 a krokwie z drewna suchego 19x6 cm. Na górze będzie deska połączona na pióro-wpust a następnie papa (zależy mi na ciszy podczas deszczu)
W związku  z tym mam kilka pytań może ktoś coś doradzi:
1) czym pokryć powierzchnie, myślałem o pomalowani bejcą tak by było widać słoje a następnie pokryciu lakierem - pytanie czy jest do dobry pomysł, czy lepiej  pozwolić drewnu oddychać
2) połączenia belek z słupami chcę wykonać poprzez gniazdo i czop zabity kołkiem drewnianym, miecze chcę zamocować na tej samej zasadzie. Jakie proporcje czopów zastosować?
3) jak przymocować krokwie do belek? na wysokości belki krokwie zostanie podcięta. Czy użyć kątowników metalowych, czy wbić od góry dwa gwoździe lub wkręcić wkręty.
4) najważniejsza kwestia. W jaki sposób przymocować słupy do posadzki tarasu, tak by było to jak najmniej widoczne. Metalowy kielichy nasuwane na słup (tak jak w zadaszeniach ogrodowych nie bardzo mi się podoba.
Myślałem , żeby w słupie wyciąć możliwe głębokie gniazdo i wsunąć do niego profil z przyspawana stopą (całość ocynkowana) stopa będzie przykręcona do posadzki natomiast przez słup i profil wywiercę otwór, przełożę pręt gwintowany i skręcę wszystko dwustronnie nakrętkami kołpakowymi. Chcę zrobić tak w dwóch miejsca na krzyż. Co o tym sadzicie?
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy budowie takiego zadaszenia. Taras ma wymiary 5,5 x 4 m. Poniżej znajduje się link do PDF-u 3D obrazującego koncepcję tego jak chcę wykonać projekt. Póki co wyrysowałem samą konstrukcję. http://pliki.wp.pl/fc,1452176371,fid,16757529,plik,Zadaszenei-tarasuPDF,pobierz.html
(jak się nadusi lewy klawisz to można obracać model, tylko należy plik tworzyć przez adobe readera, a nie przez przeglądarkę)
Jeszcze jedna kwestia - jak najlepiej połączyć ostatnią krokiew ścięta pod katem (tą krótszą) z krokwią znajdującą się przy brzegu.
Mam nadzieję, że moja wypowiedź jest klarowna.
pozdrawiam
Szymon
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline MarcinW

Odp: Zadaszenie tarasu - wizualizacja 3D
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2014, 10:17:35 czas Polski »
No to ja spróbuję odpowiedzieć :)
Po pierwsze musze powiedzieć, ze całkiem fajny projekt. Mam nadzieję, ze pokażesz krok po kroku całe wykonanie bo zapowiada się ciekawie.
1. Pokrycie ja bym sugerował impregnację - albo kupisz już zaimpregnowany materiał, albo zrób to samodzielnie. Polecam Altax Penetrin, ale możesz użyć też innych impregnatów. Potem użyłbym lazury do drewna. Nie tworzy tak szczelnej powłoki jak lakier i pozwala drewnu trochę oddychać. Na pewno więcej niż lakier.
2. Proporcje czopów to najlepiej użyć 1/3 szerokości węższego elementu - takie najbardziej uniwersalne.
3. Do mocowania krokwi proponuję użyć gotowych łączników kątowych jakie dostaniesz w marketach. Wbicie 2 gwoździ będzie wprawdzie prostsze, ale nie da Ci takiej pewności. Przy okazji patrząc na Twój projekt i wymiary jakie podałeś to chyba bym pomyślał jeszcze o związaniu krokwi gdzieś w połowie długości dla usztywnienia. 4m rozpiętości to całkiem sporo. Ale może przybita od góry deska powierzchni dachu wystarczy.
4. Tutaj proponuje zamiast nasuwanych kielichów użyć też gotowych łączników z marketu. Ale poszedłbym w te o kształcie U. Rozpiętości jak pamiętam to 10 i 12 cm. Możesz więc Twoje słupy trochę zwęzić z 2 stron i osadzić w tym U. A potem na wierzchu przymocować deseczki, które zakryją całość. I będziesz miał niewidoczne umocowanie.
5. Mocowanie ostatniej krokwi to już bym załatwił na śruby. Od zewnątrz możesz wykonać pogłębione gniazdo pod łeb śruby, które potem przykryjesz flekiem.
Mam nadzieję, że te informacje choć trochę Ci pomogą.
Jest jeszcze kilku innych forumowiczów, którzy ostatnio budowali podobne rzeczy, a wiec na pewno coś dodadzą od siebie wartościowego :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2014, 10:41:33 czas Polski »
tu masz przyklad na kotwe malowidoczna

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2014, 10:44:19 czas Polski »
od biedy mozna tez tej kotwy bardziej dostepnej uzyc na trzy sposoby
odwrocic skrzydelka , lub pozbyc sie ich zupelnie

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2014, 21:41:03 czas Polski »
przyklad na kotwe malowidoczna
o, i to jest jeszcze lepszy pomysł :)

Offline Szymon

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2014, 22:59:40 czas Polski »
Dziękuje wszystkim za rady.
Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia z realizacji, ale zważywszy na moje tempo prac i ilość dostępnego czasu może to trochę potrwać nim ta konstrukcja powstanie.
Ja osobiście chciałem problem stopy rozwiązać tak jak na zdjęciu. Myślałem, żeby profil wpuścić na jakieś 150 mm (pytanie czy da się tak głęboko wyciąć w miarę precyzyjne wpust przy pomocy dłuta?). I następnie na krzyż po śrubie na wylot. Co o ty m sądzicie, czy będzie to wystarczająco stabilne. I czy jeśli nie przetnę słupa u dołu to śruba przyciśnie drewno do profilu na całej długości. Oczywiście zakładam, że wpust będzie spasowany na ciasno.
Teraz pozostała do rozwiązania kwestia wyglądu. Muszę ustalić jak poprzycinać miecze (zastrzały) i ewentualnie słupy w jakiś ozdobny sposób, tak żeby poprawić wygląd. Opcjonalnie wyfrezować ozdobne rowki. A niestety park maszynowy nie jest za bogaty. Ale pełen wiary i nadziei sądzę, że coś się uda zrobić.
pozdrawiam
Szymon

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwca 2014, 23:06:00 czas Polski »
z mojego doswiadczenia to zalecam ostrzoznosc z kotwami ktore nie maja mozliwosci
niwelowania niedoskonalosci , np montazu , wiercenia w betonie , niedoskonalosci drewna i podloza itp itd

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2014, 09:04:54 czas Polski »
zakładam, że wpust będzie spasowany na ciasno
tak się zastanawiam czy będzie to dobre rozwiązanie. bo jeśli spasujesz na ciasno i wepchniesz na "siłę" wpust w słup to pamiętaj, że drewno i metal mają inną rozszerzalność cieplną i drewno jeszcze reaguje na wilgoć. może to być przyczyną pękania słupów.
chyba lepiej będzie zrobić wpust na luźno, rozciąć słup i dociągnąć śrubami.
tak mi się wydaje, ale może ktoś z większym doświadczeniem w tego typu budowlach inaczej doradzi?

Offline studio tata

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwca 2014, 11:05:27 czas Polski »
czlowiek na bledach sie uczy , najwazniejsze zeby wyciagac wnioski ,
prozaiczne czynnosci jak wyciecie prostokatnego glebokiego otworu
moze byc  nie lada wyczynem :)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwca 2014, 19:51:53 czas Polski »
bo to się zacina z czoła tarczą piły  np. na fdw  , taśmówką

Offline Szymon

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2014, 20:31:34 czas Polski »
I po cennych uwagach, zmieniam zdanie i stopa będzie na zasadzie dwuteownika. Jak wytnę rowek się zobaczy. Niestety piły taśmowej nie ma tak samo jak nie mam FDW, ale od czego są ręczne narzędzia i cierpliwość.
A ma może ktoś pomysł jak ozdobić miecze i słupy. Oczywiście jest to luźne pytanie.

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwca 2014, 22:25:22 czas Polski »
Ja tam lubię fantazję jeśli chodzi o wykończenie :)
http://stolarzjeziorany.blogspot.com/2013/12/ozdoby-drewniane-budynku-restauracji-w.html

ale jeśli zadaszenie jest dostawione do prostego w formie budynku, to ze zdobieniami chyba raczej ostrożnie.
Miecze fajnie wyglądają jeśli są podcięte minimalnie w łuku, nawet z jednej tylko strony -coś jak te na fotce
http://galeria.budownictwopolskie.pl/galeria/10236/7025

Co do malowania, to się jeszcze wtrącę. Fajnie byłoby sosnę potraktować jakimś mazidłem na grzyba, bo ten gatunek ma słabość to wszelkich pleśni.
Ja sosny chyba nie pokocham :(

Offline Szymon

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lipca 2014, 20:27:40 czas Polski »
Jako, że tak dopiero stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o amatorską stolarkę, to wykorzystując okazję chciałbym się dowiedzieć jakie jest najlepsze drewno na zewnątrz. Gdzieś tam kiedyś słyszałem, że modrzew. Prawda to ? :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2014, 20:51:03 czas Polski »
modrzew do zastosowań na zewnątrz jest bardzo dobry. Ale ma swoje "humory" (śmigło, paczenie, kieszenie żywiczne) - przekonałem się o tym w zeszłym roku robiąc trochę w modrzewiu. Także sporo się trzeba przyłożyć, ale też jest to dobra szkoła i wiele cennych lekcji można wyciągnąć.
Generalnie - jeśli kosztowo jest dla Ciebie OK i chcesz się podjąć wyzwania to jak najbardziej POLECAM

Offline Szymon

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipca 2014, 17:36:56 czas Polski »
Na ten moment, taki rodzaj drewna nie mieści się w budżecie :(.
A mam takie pytanie techniczne, jak będę wycinał gniazdo w belce, i wypust w słupie (połączenia na czop), to rozumiem, że ma to możliwie ciasno spasować. Potem chciałem to jeszcze zapić jakimś kołkiem po uprzednim wywierceniu otworu. A czy dla pewności dać od góry belki jeszcze jakiś wkręt. Albo tak bardziej ogólnie, jak powinno się wykonywać takie połączenia. Chciałbym poszerzyć swoją wiedzę, dlatego pytam.