20 Kwietnia 2026, 03:39:47 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie tarasu - wizualizacja 3D  (Przeczytany 10084 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Zadaszenie tarasu - wizualizacja 3D
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lipca 2014, 00:18:57 czas Polski »
Możliwie  ciasno  i  kołek starczy

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipca 2014, 21:42:44 czas Polski »
modrzew do zastosowań na zewnątrz jest bardzo dobry. Ale ma swoje "humory"
Ja bym powiedziała raczej, że to drewno z charakterem :) Choć ja na punkcie modrzewia mam skrzywienie, więc może nie jestem obiektywna.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipca 2014, 22:44:43 czas Polski »
Lidka - z perspektywy czasu też coraz bardziej pozytywnie na to patrzę. Pracy i "szkoły" z tym miałem co nie miara. Ale ile się człowiek nauczył i jaki efekt :)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lipca 2014, 23:15:33 czas Polski »
To witam w klubie miłośników modrzewia :)

Offline Szymon

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Sierpnia 2014, 21:54:55 czas Polski »
Witam po przerwie,
w końcu udało mi się kupić drewno więc czas zabrać się do pracy. W związku z tym naradziło się kilka pytań, a ponieważ jest to moja pierwsza realizacja tego typu prosiłbym o opinie i porady bardziej doświadczonych bywalców tego forum.
1) krokwie sosnowe mają wymiar 18x6 cm, na ich końcach chciałbym wykonać ozdobne podcięcia, bardziej skłaniałbym się do jakiś krzywoliniowych wywijasów niż prostych cieć ale  zobaczymy jak to będzie wychodzić.
Jak najlepiej wykonać takie ozdobne wycięcia. Do dyspozycji mam wyrzynarkę, frezarkę górnowrzecionową i piłę łańcuchową. Rozważałem kilka wariantów:

a) wyciąć wyrzynarką kształt odrysowany od szablonu, przy grubości 60 mm uzyskanie prostopadłej płaszczyzny cięcia w mojej opinii jest niemożliwe (mam wyrzynarkę Dewalt 331K) albo ja coś, źle robię, staram się nie dusić, może to kwestia brzeszczotu chociaż staram się kupować markowe. Po wycięciu zostaje obrobić płaszczyznę, tylko jak?

b) w oparciu o szablon wyciąć kształt frezarką z pierścieniem do kopiowania. Myślałem o frezie prostym z ostrzem wiercący (bo taki mam) , oczywiście wykonał bym to w kilku przejazdach. Pytanie czy frez  to wytrzyma (ostrze z węglików spiekanych) i czy nie spalę ostrza. Czy ktoś próbował coś takiego?

c) ostatnia opcja, wyciąć wstępnie kształt piłą łańcuchową, a potem rzeźbić. Niestety nie posiadam żadnego struga ręcznego :(.

Która z opcji będzie najrozsądniejsza.

Jeśli chodzi o wykończenie powierzchni, marzy mi się by elementy których będzie można dotknąć (chodzi o słupy) były gładkie niczym mebel. Jakiej przekrój gradacji papiery użyć by w jak najmniejszej liczbie kroków uzyskać gładka powierzchnię ( do dyspozycji Rotex RO 150 oraz ETS 150/3). Nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia w szlifowaniu, dlatego  liczę na radę od bardziej doświadczonych w jakie papiery się zaopatrzyć.

Na zakończenie dodam, że mam świadomość tego iż moje pytania mogą co dla niektórych wydać się banalne, ale może dzięki temu, że pytam skorzystam z doświadczenia innych i zminimalizuje skutku uczenia się na własnych błędach.
Szymon 
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline MarcinW

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Sierpnia 2014, 22:09:37 czas Polski »
Ja bym wybrał pierwszą opcję czyli praca wyrzynarką. Nawet jak nie będzie idealnie prostopadle to możesz obrócić, wyciąć z drugiej strony i wyrównać dłutem. Zresztą czeka mnie podobna rzecz pod koniec lata (wrzesień) i też tego typu rzeczy będę robił wyrzynarką. Postaraj się o długi brzeszczot czyli 60mm grubości materiału + skok + zapas. Czyli szykaj takich min 100mm. Na niektórych brzeszczotach masz napisane jaki materiał możesz ciąć.

Co do szlifowania to najlepiej stosować co drugą gradację. Czyli np. 40 - 80 - 120 pomijając 60 i 100. Przy większych skokach możesz nie być w stanie wyrównać niektórych śladów po niższym papierze. Nie wiem jak bardzo nierówny/surowy będzisz miał materiał, ale na pewno zacznij Rotexem tak do p180. ETS, a zwłaszcza 150/3 jest świetny do prac wykończeniowych. Możesz skońćzyć na 220 lub 240. Powinno w zupełności wystarczyć.

Offline Szymon

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Sierpnia 2014, 22:29:02 czas Polski »
Drewno które kupiłem to klejone na długości drewno świerkowe KVH, które jest strugane z 4 stron, więc powierzchnia wyjściowa jest dojść gładka.

Czyli rozumiem, że mój pomysł z frezarką , która wydawał mi się najlepszy, nie jest najlepszy. Spróbuję wyrzynarką i obróbka dłutem, chociaż zważywszy na to że mam 13 krokwi, czeka mnie trochę pracy :).
Dłut nie mam jakiś super, mam nadzieję, że dadzą radę.

Szymon 
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline MarcinW

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Sierpnia 2014, 22:39:36 czas Polski »
To wcale nie znaczy, ze pomysł z frezarka nie jest najlepszy. Jeżeli masz odpowiednio długi frez i skok frezarki to może być też dobry pomysł. Ale do wycinania takiego profilu fajnie by się przydał frez z łożyskiem prowadzącym górnym (od strony frezarki, a nie na końcu), wtedy możesz lecieć wg szablonu.
Ja po prostu wybrałbym metodę z wyrzynarką. Wydaje mi się ona najlepsza do takich zastosowań i w sumie taka praca (cięcie krzywoliniowe) jest to jedno z podstawowych zadań wyrzynarki :)

Drewno strugane i po wycinaniu/docinaniu/wierceniu itp. będziesz mógł spokojnie zacząć od 100 czy nawet 120. Czyli 120 - 180 na Rotexie. Potem impregnacja, malowanie 1-szej warstwy. 240 na ETS i malowanie 2-giej warstwy

Offline Komplex

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Grudnia 2014, 16:42:46 czas Polski »
Generalnie do wszelkiego rodzaju konstrukcji drewnianych najodpowiedniejszym materiałem jest drewno konstrukcyjne suszone i heblowane. W zależności od obciążeń oraz od tego jak dobrze wizualnie ma się prezentować stosować można zwykłe kantówki heblowane o przekrojach np. 45x90, 45x145, 45x220 bądź 70x70 i 90x90. Z pewnością drewnem o lepszych parametrach będzie drewno konstrukcyjne KVH - klejone wzdłużnie. W standardzie belki KVH mają 13 metrów długości. Najlepszym rozwiązaniem i zazwyczaj najdroższym jest z kolei zastosowanie drewna BSH klejonego po grubości. Posiada ono najwyższe parametry wytrzymałościowe a do tego nie pęka i bardzo dobrze się prezentuje.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2014, 17:36:45 czas Polski wysłana przez JarekO »
Nasze drewno jest w dechę!

Offline arcadiusz

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipca 2015, 08:48:11 czas Polski »
Ja mam wizje zadaszenia tarasu mniej wiecej coś w tym stylu oczywiście bedzie zmodyfikowane przezemnie
Dostawione do ściany i z czasem zabudowane:

lub taki

1. Drewno klejone czy może być  lite - klejone cena
2. Jaki przekrój belki czołowej poziomej żeby uniknąć ugięcia, nie chciałbym dawać mieczy.