30 Maja 2026, 01:40:25 czas Polski

Autor Wątek: Wymiana POF 1300 ACE na .....?  (Przeczytany 1840 razy)

Offline na_forum

Wymiana POF 1300 ACE na .....?
« dnia: 12 Stycznia 2020, 12:30:17 czas Polski »
Mam Boscha POF 1300 ACE i służy mi dobrze (chociaż światełko ostatnio szwankuje). Wprawdzie przerobiła u mnie może około 10 roboczogodzin, ale moje potrzeby się trochę zmieniły i szukam czegoś innego.

Zastanawiam się nad frezarką typu "silnik do frezowania", w komplecie z podstawą tworzącą "dużą" frezarkę. Coś typu:
https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny/ciecie-szlifowanie-frezowanie/do-obrobki-drewna/frezarki-gornowrzecionowe-silniki-do-frezowania-i-szlifowania/ofe-738-600738000-frezarka-gornowrzecionowa-silnik-do-frezowania-i-szlifowania.html

Dwa pytania:
1. Jakie macie doświadczenia (złe i dobre) z tego typu sprzętem?
2. Jaki model byście mi polecili (stawiam raczej na znane marki ze względu na serwis) który miałby możliwość podpięcia frezów 1/2 cala, montażu do przenośnego stołu i użycia ogólnodostępnych pierścieni kopiujących?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Ted-o-hara

Odp: Wymiana POF 1300 ACE na .....?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:06:44 czas Polski »
Mam Boscha GOF 1600 CE, ale przerobiła u mnie może 3 roboczogodziny i jest to moja pierwsza frezarka - więc jak widzisz dużego doświadczenia nie mam  :) Ani też porównania z innym sprzętem.
Niezbyt wygodnie mi się nią pracuje - jest trochę duża i ciężka. Ale może tak po prostu ma być   >:(

Ale ta frezarka ma właśnie to, o co pytasz - silnik wyjmowany z podstawy. Jest też do dokupienia dodatkowa podstawa do niej (element nazywa się GKF 1600, nazywany też "modułem do kopiowania"),  gdzie regulacja wysokości freza odbywa się wyłącznie za pomocą śruby (nie możesz opuścić lub podnieść po zwolnieniu blokady).
Tę podstawę możesz np. przykręcić do stołu frezarskiego i jeśli potrzebujesz coś przefrezować na stole - tylko przekładasz silnik. Ta podstawa ma (prawdopodobnie) dostęp do śruby regulującej wysokość od spodu - za pomocą specjalnego klucza, wiec, jak ją przytwierdzisz do stołu - to możesz regulować wysokość freza od góry, bez potrzeby nurkowania pod stołem  :)
Problem tylko taki, że niełatwo ją zdobyć, praktycznie wszędzie jest "wycofana z oferty", ale jedna firma obiecała mi to sprowadzić. Jak już będę ją miał - będę wiedział więcej  :)

W każdym razie frezarka GMF 1600 CE ma tę podstawę w zestawie, ale kosztuje trochę więcej niż to Metabo, o którym pisałeś

Tadeusz