13 Czerwca 2026, 04:43:05 czas Polski

Autor Wątek: roozpoznanie drzewa  (Przeczytany 2210 razy)

Offline kuń

roozpoznanie drzewa
« dnia: 14 Stycznia 2020, 00:06:36 czas Polski »
jak w temacie ,rozpoznanie drzewa -konkretnego a nie jakiegokolwiek, jutro strzele fotke i umieszczę na forum, na razie drzewo stoi-chyba jeszcze bo idzie do wycinki- 

wysokość jakieś 4-5m ale rośnie na piachach wydmowych więc wiele składników to tam nie było.
Pień szybko się rozgałęzia -jakieś 1 od ziemi ale nie wiem czy to naturalne czy z uwagi na wiele uszkodzeń bo dzieciaki po nim pewnie od zawsze łaziły i rośnie 100m od morza więc i wiatry srogie .
Nie dysponuje ani fotami liści-wszystko pograbione albo liście  rosnącego obok klonu się walają po ziemi.
Na drzewie nie ma nawet 1 zaschniętego liścia, sa za to ..owoce? ni to zaschnięte wiśnie ni to głóg, w środku pestka wielkości jabłkowej pestki, ale o ile te z jabłek są jakby z 2 połówek zrobione to te co ja widziałem miały 3 ścianki .
Jakieś pomysły ? niedaleko rośnie kilkadziesiąt dereni.... ale nie wygląda mi to na dereń ..jakies pomysły?

Czemu zawracam sobie głowe i Wam przy okazji....bo może się okazać ze pod piłe idzie rzadkie drzewo ,jak się go nie da uratować-bo rewitalizcja  to przynajmniej ocalę drewno ,kwestia tego czy mam siedzieć w gotowości i brać czy odpuścić.

Offline kuń

Odp: roozpoznanie drzewa
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2020, 13:58:05 czas Polski »
Obstawiam rajską jabłoń ,mam racje? 

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:19:49 czas Polski »
Myslę  że tak :) Owoce czerwonej odmiany - utrzymują sie nawet  do początku zimy . Liście ,kora też  wskazuje na jabłoń . Z racji trudnych  warunków ,a może też podkładu  do  szczepienia  , przybrało  bardziej formę krzaka rozgałęzionego. Ładnie kwitnie , walcz by zostało . :)

Offline kuń

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:27:26 czas Polski »
szczepienie?  mówisz ze to szczepione?  A mi się wydaje ze to jakaś pozostałość wydm, jakieś stare samosiejki co były wkomponowane w istniejący niegdyś tutaj park-trawnik -   Na zdjęciu masz drzewo , za nim jest plac zabaw, plac zabaw ograniczony  płotem który sąsiaduje z wydmami  i chwila moment  już plaża i Bałtyk.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:31:36 czas Polski »
Rajskie się  szczepi  na podkładkach , i właśnie sadzono je   w parkach

Offline kuń

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:36:33 czas Polski »
No to może być niezły cyrk..... bo jak szczepione itp. to zaczynam podejrzewać ze wiem kto to szczepił albo kto sadził:) Dziadek długie długie lata miał pod sobą tzw ogrodnictwo produkujące kwiaty  i nasadzenia na nasze miasto, do tego miał taką rękę do roślin  że zaszczepił by  gruszki na wierzbie :)  Tak czy inaczej ,ktokolwiek to sadziił pogadam może się da ocalić. 

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:54:07 czas Polski »
No widzisz  :) to ci dopiero  wiadomość . Dlatego tym  bardziej warto pogadać  by zostało .
To drzewo i tak  cud ,że jest , bo zazwyczaj gatunek ten nie lubi wiatrów ,a wręcz zacisze ,gdzieś za domem ale wybitnie  na  słońcu , zimno  mu nie  szkodzi . Jaka to miejscowość ?