19 Kwietnia 2026, 00:54:35 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789138 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2430 dnia: 22 Maja 2017, 20:13:44 czas Polski »
Z laserem przypasowało mi idealnie, właśnie remontuje łazienkę po wymianie pionów, przy kafelkowaniu sprawdza się super.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2431 dnia: 22 Maja 2017, 23:15:26 czas Polski »
A można tym świecidełkiem na sufit rzucać? Bo ja bym bardziej tak potrzebował.
Chyba troszkę krótki ma zasięg, a czym dalej od ściany tym wydaje mi się że gorzej, ale zasadniczo za 30 baksów to sie może przydać.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2432 dnia: 22 Maja 2017, 23:36:10 czas Polski »
Można na sufit, tylko trzeba zablokować żyroskop. Na 2-3m działa dobże.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2433 dnia: 27 Maja 2017, 10:42:26 czas Polski »
1 czerwca będzie dostępna w lidlu multiszlifierka Parkside PFBS 160 B2 w cenie 111 zł. Jako, że pytałem już o nią jakiś czas temu, przewertowałem yt pod kątem aktualnego modelu:
1.

2.

3.

Sprzęciwo miało mi posłużyć do frezowania drobnych elementów, ale jak widać na filmikach przy "niskich" obrotach ~10k rpm można ją zwyczajnie zatrzymać palcami. Tak więc, jeżeli ktoś skusi się na model B2, może coś rozwinie w temacie. Konkluzja niestety nasuwa się sama, dołóż do Dremela.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2017, 10:49:19 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #2434 dnia: 28 Maja 2017, 10:19:55 czas Polski »
Mam dremela już ponad 10 lat i na nic innego bym go nie zmienił. Moim zdaniem warto troche dołozyć i mieć oryginał.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2435 dnia: 28 Maja 2017, 11:27:01 czas Polski »
Twoje zdanie jest i moim zdaniem teraz, właśnie za to lubie internety. :)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2436 dnia: 29 Maja 2017, 13:23:49 czas Polski »
Ja właśnie wróciłem z urlopu z Francji i przypadkiem robiąc zakupy w Lidlu zaszedłem na stoisko z narzędziami :) Oprócz pilarek Parkside był tam kosz z akcesoriami do wiertarek firmy Powerfix. Ku mojemu zdziwieniu była tam głowica kątowa do wkrętarki i zestaw trzech wierteł samocentrujących. Oba zestawy po 4 euro :). Jakość raczej marna, ale postanowiłem zaryzykować.  Nie wiem czy u nas było to w sprzedaży, ale jeśli nie to pewnie niedługo się pojawi.

Offline L4

« Odpowiedź #2437 dnia: 29 Maja 2017, 13:34:36 czas Polski »
Poproszę zatem o osobny wątek z recenzją dremela. I dorzuć coś o przystawkach które masz.
Zamierzam kupic, więc bedzie poczytać jak znalazł.
Please.  :)

Ja mam Dremelka 4000 w walizce. Z dodatkowych akcesoriów to używałem w zasadzie tylko cyrkla, wałka raz próbowałem ale mi się nie udało podłączyć i zrobiłem od ręki.
Wtyczka i kabel to zło jednak i muszę go pogonić i zakupić bateryjkowy.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2438 dnia: 29 Maja 2017, 18:55:22 czas Polski »
Od tego masz stojak i wałek giętki, co by rąsia podczas pracy nie odpadła.

Offline L4

« Odpowiedź #2439 dnia: 29 Maja 2017, 19:03:39 czas Polski »
Podłączenie wałka giętego przerosło moje możliwości jak już pisałem :-).
Ale nie tyle chodzi o rąsie, bo na aku pewnie cięższy sprzęt jest, ale samą wygodę braku plączącego się kabla.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2440 dnia: 29 Maja 2017, 19:54:29 czas Polski »
Idźcie sobie pogadać o sprzęcie dla bogaczy gdzie indziej  ;) :)
Moja córka jest maniakiem frezowania liter na desce tzn. całej okolicy zrobiła deskę z nazwą ulicy i numerem Lidlowską frezarka i jest z niej bardzo zadowolona. Kupuje tylko firmowe frezy do niej.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2441 dnia: 29 Maja 2017, 20:06:23 czas Polski »
L4, być może, jednak i tak nie jestem zwolennikiem narzędzi na aku.

Paweł 46, masz na myśli poprzedni model tego co teraz będzie? Na jakich więc obrotach kręci tego "dremelka", żeby nie przypalić drewna, a jednocześnie żeby silnik nie stanął? Też zamierzam kupić coś małego z myślą o frezowaniu właśnie.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2442 dnia: 29 Maja 2017, 22:22:43 czas Polski »
Na sosnowej desce obroty na max na twardym jak dąb czy jesion trochę wolniej 70%.
Najpierw frez agresywny, potem polerka z mniejszym wiórkiem.

Offline Xeo

« Odpowiedź #2443 dnia: 30 Maja 2017, 09:05:22 czas Polski »
Ja mam jakiegoś chinczyka i niestety ale ma bicia. Do tego regulator obrotów przestał działać na zakresie ~0-60%. Dlatego w zeszłym roku zakupiłem Dremela 3000. Na szybko porównując - przepaść nie z tej ziemi. Kultura pracy, głośność, jakość. Mam kilka przystawek i jak znajdę więcej czasu to w oddzielnym wątku zrobię konkretną recenzje bo aktualnie przy jego użyciu zacząłem robić zabudowę sekretarzyka.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2444 dnia: 30 Maja 2017, 10:21:48 czas Polski »
Paweł rzecze, że bezszcześcimy wątek narzędziami na literę "d". ;)

Początkowo myślałem nad D4000, teraz nad D3000, ponieważ nie będe tego tyrał do cięcia grubych materiałów, tylko prace precyzyjne. 130W + wałek + przystawka do frezowania (określona jako do cięcia) + "cyrkiel" powinno wystarczyć. Chętnie taką reckę D3000 bym przeczytał.

Swoją drogą czytałem na jakimś zagranicznym forum, że D3000 na 10k rpm można zatrzymać palcami, ale na "2" biegu już nie tak łatwo. Ciekaw jestem jak się sprawy mają z Parkside PFBS 160, na którym biegu szlifierkę można jeszcze zatrzymać palcami za uchwyt, tak, żeby nie zetrzeć sobie skóry? - i to pytanie kieruję do Pawła. :)