18 Kwietnia 2026, 21:51:42 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789121 razy)

m_kola

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2850 dnia: 03 Grudnia 2017, 19:51:03 czas Polski »
Nie. To szmelc, nie ten konkretnie ale wszystkie te kominkowe. Nic nie warty chłam.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2851 dnia: 03 Grudnia 2017, 20:11:39 czas Polski »
Miałem chwilę..jak sama nazwa mówi, nadaje się do kominka (znaczy się spalić go można). Probowałem używac jako mini-odciągu i nie sprawdzał się wogóle..Przy odkurzaniu popiołu też się średnio sprawdzał..W sumie nie wiem do czego toto jest :D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2852 dnia: 03 Grudnia 2017, 20:20:15 czas Polski »
To zarabiania pieniędzy. Niestety naszym kosztem.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2853 dnia: 03 Grudnia 2017, 20:38:41 czas Polski »
Czyli sprzęt do niczego, dzięki  za opinie, trzeba dozbierać  na coś lepszego i droższego.

Offline degie

« Odpowiedź #2854 dnia: 07 Grudnia 2017, 19:30:50 czas Polski »
To ja mam pytanie przeciwne: czy do usuwania popiołu z kominka nadaje się odkurzacz warsztatowy? Nie zaszkodzi mu drobny pył?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2855 dnia: 07 Grudnia 2017, 19:56:42 czas Polski »
Nie pamiętam czy już mówiłem, ale moim Parkinsonem wyczyściłem piec c.o. oraz wyczystke w kominie gdzie sadza i osad tworzyły wilgną konsystencje co spowodowało zaklejenie węża.
Nieczystości trafiały do worka papierowego, a jako filtr robi materiałowa "sakiewka" bo nie mam filtra cylindrowego.

Przy takim zestawie filtracyjnym Parkinson również dobrze sobie radzi z 8 metrowym wężem ciągnąc urobek z pilarki, frezarki czy mimośrodu, a nawet piach i drobne kamyki.

Powyższy tekst nie zawiera lokowania produktu.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2017, 20:04:27 czas Polski wysłana przez Nożyk »

Offline swfr

« Odpowiedź #2856 dnia: 08 Grudnia 2017, 11:00:45 czas Polski »
Nada się, ale zabijesz worek bardzo szybko.
Nawet użycie separatora tylko trochę spowolni ten proces i worek wytrzyma 2-3 razy zamiast 1-2. Worek papierowy.
Łopatka, szczotka i wiaderko - to są odpowiednie narzędzia do popiołu.

Offline degie

« Odpowiedź #2857 dnia: 10 Grudnia 2017, 10:23:38 czas Polski »
Dzięki. Łopatki właśnie używam ale przy wsypywaniu do wiaderka nawet z małej wysokości robi się chmura pyłu.

Offline swfr

« Odpowiedź #2858 dnia: 10 Grudnia 2017, 12:47:20 czas Polski »
To chyba coś za szybki jesteś. Trenuj  ;)
Ja przesypuję naraz całą szufladę z popielnika i co najwyżej wysypie się trochę na podłogę, ale nigdy nie robi się chmura.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2859 dnia: 10 Grudnia 2017, 13:39:08 czas Polski »
Łopatki właśnie używam ale przy wsypywaniu do wiaderka nawet z małej wysokości robi się chmura pyłu.
To zainwestuj w

Dopasuj jakiś kawałek płótna(stare prześcieradło)
Przykryj węglarkę,następnie,odkrywasz tyle żeby wsadzić łopatkę z popiołem,zakrywasz wysypujesz,odkrywasz,wyciągasz,zakrywasz itd. ;D :P
Sorry za głupawy opis  ;)
Szmatka może być lekko wilgotna, no i szybry pootwierane,łącznie z drzwiczkami żeby ewentualny kurz,trafił do pieca,kominka itp.można uchylić drzwi (okno)żeby ciąg był większy.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2860 dnia: 10 Grudnia 2017, 19:49:42 czas Polski »
Co byś nie zrobił to  (szczególnie przy kotle węglowym i jego czyszczeniu) drobny pył mniej lub bardziej  zawsze się rozniesie po pomieszczeniu. Zastanawiam się nawet czy nad kotłem węglowym nie zainstalować wyciągu, bo mam wolny kanał.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2861 dnia: 14 Grudnia 2017, 10:50:12 czas Polski »
Zakupiłem ci ja dzisiaj w Lidlu dalmierz laserowy Parkside. Małe toto, na zdjęciu wygladal lepiej,  przyjeżdźam do domu, zakladam baterie i nie działa. Baterie dobre. A pisze na instrukcji, że sprzęt sprawdzony i wysokiej jakości, ehhhhhh.

Offline Norberto

« Odpowiedź #2862 dnia: 14 Grudnia 2017, 21:11:58 czas Polski »
A pisze na instrukcji, że sprzęt sprawdzony i wysokiej jakości, ehhhhhh.

Bo to prawda, sprawdzony i wysokiej jakości wg chińczykowej normy (czytaj - chińskiego Janusza)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2863 dnia: 17 Grudnia 2017, 17:21:53 czas Polski »
Co byś nie zrobił to  (szczególnie przy kotle węglowym i jego czyszczeniu) drobny pył mniej lub bardziej  zawsze się rozniesie po pomieszczeniu. Zastanawiam się nawet czy nad kotłem węglowym nie zainstalować wyciągu, bo mam wolny kanał.

Nie wolno stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej w kotłowni - co najwyżej możesz zrobić nadmuch do pieca. Inne kombinacje mogą spowodować, że będziesz miał wsteczny ciąg - w najlepszym wypadku zadymisz kotłownię, w wersji tragicznej potrujesz domowników. A już w ogóle inna sprawa że zabraniają tego przepisy, więc w razie kontroli kominiarskiej masz problemy - a jak się stanie tragedia to już w ogóle jesteś w czarnej du*e.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2864 dnia: 17 Grudnia 2017, 20:04:36 czas Polski »
Orb, ty masz chyba podgląd do mojej chalupki.
Dokładnie sie stało jak mówisz, Po kilku godzinach w domu sprzęt zacząl działać, zwracam honor Parksidowi.
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że z ogrzewanego sklepu, krótki odcinek pokonałem ogrzewanym samochodem, do glowy mi nie przyszło, że być może jechał całą noc na nieogrzewanej pace i w sklepie nie zdążył się nagrzać.