20 Kwietnia 2026, 09:14:01 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789469 razy)

mily68

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2190 dnia: 14 Lutego 2017, 15:28:12 czas Polski »
O! Na szczęście moja ukosnica z posuwem jest Parkside ale robiona przez Scheppach'a :)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2191 dnia: 15 Lutego 2017, 09:24:20 czas Polski »
Lekko offtopując: https://www.olx.pl/i2/oferta/szlifierka-stolowa-parkside-pdos-200-a1-jak-nowa-CID628-ID7DQeb.html

Pierwszy model szlifierki i... odwrotna amortyzacja wartości produktu. Cena nowej - 119 zł ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 09:31:37 czas Polski wysłana przez bobbobson »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2192 dnia: 15 Lutego 2017, 09:32:09 czas Polski »
Mam takie pytanie - czy powierzchnia kamienia i moc wystarczą do naostrzenia np. siekiery?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2193 dnia: 15 Lutego 2017, 10:15:08 czas Polski »
Jeżeli będziesz ostrzył prawidłowo od czoła ściernicy, nie z boku to mocy wystarczy. Spójrz na filmy, które podlinkowałem wyżej. Francuz ostrzy kawałek płaskownika bez większych problemów. Chociaż trzeba pamiętać o chłodziwie i częstym zbijaniu temperatury, żeby nie rozhartować stali.
U siebie ostrzę przeważnie na kamieniu, ręcznie ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2194 dnia: 15 Lutego 2017, 13:47:48 czas Polski »
...odnośnie ostrzenia siekiery, noża do kosiarki najlepiej i najszybciej ostrzy mi się szlifierką kątową :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2195 dnia: 15 Lutego 2017, 13:58:57 czas Polski »
A dokładnie jaką tarczą?

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #2196 dnia: 16 Lutego 2017, 07:52:46 czas Polski »
...odnośnie ostrzenia siekiery, noża do kosiarki najlepiej i najszybciej ostrzy mi się szlifierką kątową :)
Ja też, siekiera lub nóż w imadło, tak jest najbezpieczniej.
Ja używam tarczy wypukłej do szlifowania z Makity o grubości około 6-7 mm, zresztą każdy producent robi takie, można dostać praktycznie w każdym żelaznym lub budowlanym

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2197 dnia: 16 Lutego 2017, 07:56:03 czas Polski »
Ja też, siekiera lub nóż w imadło, tak jest najbezpieczniej.
Ja używam tarczy wypukłej do szlifowania z Makity o grubości około 6-7 mm, zresztą każdy producent robi takie, można dostać praktycznie w każdym żelaznym lub budowlanym

Ja też.
Dodatkowo jeszcze tylko kilka liźnięć pilnikiem na koniec

Offline raven

« Odpowiedź #2198 dnia: 16 Lutego 2017, 08:12:08 czas Polski »
To strasznie kaleczycie rzemiosło  :-\ Do ostrzenia siekiery trzeba się przyłożyć tak samo precyzyjnie jak do ostrzenia dłut, czy noży struga. Ważne jest żeby zachować fabryczne kąty i używać coraz to drobniejszych kamieni. Na koniec oczywiście polerka na pasie np. Siekiera po naostrzeniu powinna golić włosy na ręku. Ostrzenie diaxami i szlifierkami stołowymi na bank nie pozwoli utrzymać z ręki właściwego kąta a jeszcze można łatwo rozhartować stal. Załączam przykładowy filmik (pierwszy lepszy).

Offline raven

« Odpowiedź #2199 dnia: 16 Lutego 2017, 10:41:13 czas Polski »
Co sądzicie o ostrzałce, która będzie w Lidlu 23 lutego? Da radę ostrzyć tym dłuta? Jaka może być żywotność tych krążków?
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=87721

Wyszperałem, że jest to wierna kopia, albo dokładnie to samo urządzenie, co GUS 650
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 10:58:42 czas Polski wysłana przez raven »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2200 dnia: 16 Lutego 2017, 11:01:09 czas Polski »
Ogólnie mogę polecić tę ostrzałkę, jedyne co to naostrzone dłuta są lekko wklęsłe ze względu na małą tarczę, ale ostrzy dobrze. Wiertła ostrzy bardzo dobrze.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2201 dnia: 16 Lutego 2017, 11:18:37 czas Polski »
Pewnie jakbym zarabiał na życie rąbaniem drewna czy cały dzień pracował dłutem albo nożem, to mógłbym tak robić. Na początku się tak bawiłem, ale jak udało mi się uderzyć siekierą w kamień czy nożem kosiarki, przestałem zwracać na to uwagę. Wiem, że to niezgodne ze sztuką ale takie ostrzenie szlifierką kątową mi wystarczy, mam siekierę z Aldi do rozłupywania drewna, którą używam od czasu do czasu, chciałem kupić Fiskarsa ale był 6 razy droższy, nowy nóż do mojej kosiarki kosztuje 39 złotych i wystarcza na kilkanaście sezonów, co 2 lata ostrzę...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2202 dnia: 16 Lutego 2017, 12:00:30 czas Polski »
Atu jest ostrzałka PARKSIDE
t=37

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #2203 dnia: 16 Lutego 2017, 12:03:16 czas Polski »
To strasznie kaleczycie rzemiosło  :-\ Do ostrzenia siekiery trzeba się przyłożyć tak samo precyzyjnie jak do ostrzenia dłut, czy noży struga
Aha, ciekawe. Co roku przygotowuję drzewo do opalenia dwóch domów (w sumie robię po kilkadziesiąt kubików drzewa rocznie), w tym pracuję w swoim lasie z piłą i siekierą i jakoś nigdy nie odczułem dyskomfortu z powodu źle naostrzonej siekiery przy rąbaniu drzewa czy obcinaniu gałęzi. Także nie popadajmy w przesadę i nie porównujmy ostrzenia siekiery do ostrzenia dłuta.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2204 dnia: 16 Lutego 2017, 12:07:38 czas Polski »
Także nie popadajmy w przesadę i nie porównujmy ostrzenia siekiery do ostrzenia dłuta.
No chyba że siekiera ciesielska,to golenie włosów wskazane ;)
Chyba :P